Alex Márquez – šampion třídy Moto3 pro rok 2014

Alex Márquez – šampion třídy Moto3 pro rok 2014

O titulu v nejslabší kubatuře se rozhodovalo až v posledním závodě sezóny. Alex Márquez nakonec dokázal přinést další titul do rodiny Márquezů. Je to poprvé, co se z mistrovského titulu radují dva bratři.

Alex Márquez se po nedělním závodě ve Valencii, kdy dojel třetí, raduje ze zisku mistrovského titulu ve třídě Moto3. Sezónu uzavřel s dvoubodovým náskokem na Australana Jacka Millera. Letos Alex Márquez třikrát zvítězil (v Katalánsku, Assenu a v Japonsku). Třikrát se do závodu pouštěl z pole position (v Katalánsku, v České republice a v Austrálii). Celkově má z mistrovství světa na kontě čtyři vítězství (poprvé vyhrál loni v Japonsku), tři pole position, celkem patnáct umístění na stupních vítězů a sedm nejrychlejších kol závodu. Nejrychlejší kolo závodu se mu podařilo zajet už při jeho třetím startu v Moto3 (v Katalánsku 2012).

Alex Márquez se narodil 23. dubna 1996 ve španělském městě Cervera. Je mladším bratrem Marca Márqueze, který má na kontě titul ze třídy 125 ccm, z Moto2 a také dva tituly z královské kubatury.

Mladší z bratrů Márquezových vybojoval titul ve španělském mistrovství CEV, kde závodil v letech 2010 až 2012. První závod španělského mistrovství roku 2010 musel Alex vynechat, protože mu ještě nebylo čtrnáct let. V následující sezóně už v CEV obsadil druhé místo – porazil jej pouze Alex Rins. Roku 2012 získal Alex Márquez titul v CEV, což je titul, který jeho bratr nikdy nezískal.

Roku 2012 absolvoval Alex svůj první závod v mistrovství světa Moto3 – bylo to v Jerezu. Ve svém prvním závodě mladší Márquez bodoval – dojel dvanáctý. Rok 2012 ještě neabsolvoval celý, jel jen jedenáct závodů, proto se mohl v následujícím roce stát nováčkem roku. Kromě titulu „Rookie of the Year“ přinesl rok 2013 Alexovi i jeho první umístění na podiu (Indianapolis 2013) a první vítězství (Japonsko 2013).

V závěru loňského roku postihlo Alexe Márqueze i zranění ramene, které si způsobil při tréninku na ploché dráze. Tehdy mu vykloubené rameno napravoval jeho bratr Marc. Díky bratrově pomoci tak nakonec zranění Alexovi nezabránilo v účasti na posledních závodech sezóny.

Do letošního ročníku už Alex Márquez vstupoval jako jeden z favoritů na titul. Márquezův tým Estrella Galicia 0.0 přešel pro letošní rok na motocykl značky Honda. Sezónu zahájil Alex druhým místem v Kataru a pak následovalo ještě devět dalších umístění na podiu. Dva závody Alex nedokončil.

Příští rok přestupuje Márquez do třídy Moto2 jako mistr světa Moto3. V týmu Marc VDS bude kolegou Esteveho Rabata (letošního šampiona Moto2). Bratři Márquezovi se s Rabatem dlouhodobě kamarádi a ve volném čase spolu trénují na okruhu Rufea, který leží v blízkosti jejich domovů. Všichni tři tak společně tvoří tzv. Rufea tým a všichni tři se letos radují ze zisku mistrovského titulu.

Fakta

Alex Márquez je jedenáctým Španělem, který získal titul v kategorii 125ccm/Moto3. Před ním už to dokázali Angel Nieto, Jorge Martinez, Alex Criville, Emilio Alzamora, Dani Pedrosa, Alvaro Bautista, Julian Simon, Marc Márquez, Nicolas Terol a Maverick Viňales.

Alex je prvním pilotem, který vyhrál titul nejnižší kategorie na motocyklu Honda od dob vítězství Thomase Lüthiho roku 2005.

Po šestém závodě sezóny v Mugellu byl Márquez v průběžném pořadí šestý a na tehdy vedoucího Jacka Millera ztrácel 44 bodů.

Alex a Marc Márquezovi jsou první bratrskou dvojicí, která získala titul během šestašedesátileté historie Grand Prix.

Alex získal první mistrovský titul ve své třetí sezóně v mistrovství světa a ve svém šestačtyřicátém závodě. Přesně stejně to bylo i v případě jeho bratra Marca, jen s tím rozdílem, že Marc měl v době zisku prvního titulu 17 let a Alex má 18 let.

Alex Márquez – životopis

Datum narození: 23.dubna 1996

Místo narození: Cervera, Španělsko

První Grand Prix: Jerez 2012, Moto3

První Pole position: Katalánsko 2014, Moto3

První stupně vítězů: Indianapolis 2013, Moto3

První vítězství: Motegi 2013, Moto3

Počet závodů: 46

Výhry: 4

Stupně vítězů: 15

Počet pole position: 3

Nejrychlejší kola závodu: 7

Tituly mistra světa: Moto3 (2014)

Kariéra v mistrovství světa

2012: Moto3 - 20. místo, Suter Honda, 27 bodů

2013: Moto3 - 4. místo, KTM, 213 bodů

2014: Moto3 - mistr světa, Honda, 278 bodů.

Doporučujeme

Články odjinud