Čtyři nejlepší z CEV Moto3 jdou do mistrovství světa

Čtyři nejlepší z CEV Moto3 jdou do mistrovství světa

Čtyři nejúspěšnější jezdci z loňského šampionátu CEV v kategorii Moto3 se letos přesouvají do světového šampionátu. Jezdců z CEV však bude v Moto3 ještě více.

Loni se ve španělském mistrovství CEV seřadili na prvních čtyřech místech Fabio Quartararo, Jorge Navarro, Hiroki Ono a Gabriel Rodrigo. Kromě nich se do světového šampionátu Moto3 přesouvají i další jezdci z CEV: Maria Herrera, Andrea Migno, Remy Gardner a Stefano Manzi. Migno skončil loni v CEV sedmý, Herrera osmá, Gardner devátý a Manzi dvanáctý. Výše jmenovaní jezdci (kromě Quartarara a Manziho) už se v mistrovství světa silničních motocyklů svezli. Fabio Quartararo se sice neúčastnil žádné velké ceny, ale loni v předsezónních testech nahrazoval zraněného Alexe Rinse.

Fabio Quartararo

Nejmladším z jezdců, kteří se stěhují z CEV do nejnižší kategorie světového šampionátu, je právě Francouz Fabio Quartararo (narozen 20. 4. 1999). Tomu tedy při zahájení sezóny ještě nebude šestnáct let. Aby nemusel vynechat první závody, byla mu udělena výjimka, která mu jako šampionovi CEV umožňuje nastoupit do mistrovství světa před dovršením šestnácti let. Jezdit bude v týmu Estrella Gallicia 0.0, z něhož letos vyšel šampion třídy Moto3.

Hiroki Ono

Naopak nejstarším z výše jmenovaných nových jezdců je Japonec Hiroki Ono (narozen 15. 7. 1992). Ono se letos stane jezdcem Kiefer Racing. Dosud absolvoval pět závodů ve třídě 125 ccm (v letech 2008 a 2011). V této třídě získal osm bodů. Bodoval i v kategorii Moto3, v níž v letech 2013 a 2014 absolvoval dva závody.

Jorge Navarro

Španěl Navarro se narodil 3. 2. 1996. V týmu Estrella Galicia 0.0 bude týmovým kolegou Quartarara. V letech 2012 až 2014 odjel Navarro dvanáct závodů Moto3. Své první body získal letos v týmu Marc VDS, kde nahradil Belgičana Loie, který z týmu odešel kvůli nepřesvědčivým výsledkům.

Gabriel Rodrigo

Argentinec Rodriho se narodil 12. 10. 1996. Jeho rodiče mu dlouho nedovolovali závodit. Na motocykl poprvé nasedl až ve věku třináct let. O čtyři roky později už jel svůj první závod v mistroství světa Moto3, kde loni nakonec odjel celkem sedm závodů, ale zatím ještě nebodoval. V roce 2015 bude jezdit v novém týmu Aleixe Espargara – BOE41 RBA Team.

Andrea Migno

Ital Andrea Migno (narozený 10. 1. 1996) absolvoval devět závodů v Moto3 v letech 2013 a 2014. Loni vybojoval osm bodů. Letos bude jezdcem Rossiho týmu SKY Racing Team VR46.

Maria Herrera

Španělka Maria Herrera (narozená 26. 8. 1996) se stala první ženou, která dokázala vítězit v závodech CEV. Pro letošní sezónu podepsala s týmem Calvo v Moto3, kde se stane druhou ženou ve startovním poli. (Pozn.: od roku 2013 v této kategorii závodí i její krajanka Ana Carrasco). Maria Herrera má také zkušenosti z mistrovství světa – loni a předloni odjela celkem čtyři závody.

Remy Gardner

Australan Gardner se narodil 24. 2. 1998. Roku 2014 třikrát startoval v Moto3. Vybojoval jeden bod. Remyho otcem je Wayne Gardner, šampion třídy 500 ccm z roku 1987. Remy Gardner bude letos závodit pro tým CIP.

Stefano Manzi

Úplně bez zkušeností z mistrovství světa je zatím Ital Stefano Manzi (narozený 29. 3. 1999), který má pro letošní rok smlouvu s týmem San Carlo Team Italia.

Doporučujeme

Články odjinud