MotoGP: Márquezova série v Austinu končí, první výhru v královské třídě si vyjel Rins

MotoGP: Márquezova série v Austinu končí, první výhru v královské třídě si vyjel Rins

Marc Márquez dnes v Austinu upadl. Sedmé vítězství v řadě na tomto okruhu tedy nezískal. Z první výhry v MotoGP se raduje Rins. Na podium vystoupili i Rossi a Miller.

Do závodu královské kubatury v Austinu se jako tradičně z první pozice vydával Marc Márquez a byl to právě on, kdo se po startu závodu, který byl vypsán na dvacet kol, dostal do vedení. Za Márquezem se seřadili Rossi a Crutchlow, kteří také vyráželi z první řady. V první pětce dále byli i Miller a Rins.

Daleko se v závodě nedostal Aleix Espargaro, který upadl nedlouho po startu. Jezdec je v pořádku.

Márquez pokračoval ve vedení i ve třetím kole a navyšoval náskok. Po kvalifikaci Márquez přiznal, že má letos v Austinu nějaký problém, který bude potřeba vyřešit během warm upu, ale úplně tento problém nespecifikoval.

Ani ve třetím kole se nic neměnilo v první pětce. Andrea Dovizioso, který nepostoupil do druhé kvalifikace, se po startu posunul vpřed. Ve čtvrtém kole byl šestý za Rinsem.

V této chvíli bylo oznámeno, že Viňales a Mir ulili start, za což podobně jako Cal Crutchlow před dvěma týdny v Argentině obdrželi penalizaci v podobě průjezdu boxovou uličkou, čímž přišli o šance na dobrý výsledek. Viňales byl v té chvíli osmý a Mir třináctý, takže oba jeli na bodech.

Šestnáct kol před koncem měl Márquez v čele náskok přes 2,2 vteřiny. Rossi jel druhý, ale Crutchlow, Miller a Rins byli nedaleko za ním. O chvíli později ovšem Crutchlow skončil na zemi. Jezdec odešel po svých, ale samozřejmě byl velmi zklamán, protože v té chvíli držel provizorní pódiovou pozici.

Po Crutchlowově pádu se na třetí místo posunul Miller, na čtvrté Rins a do první pětky se dostal i Franco Morbidelli.

Těsně před polovinou závodu měl Márquez v čele náskok zhruba 3 vteřiny, ale upadl. Tím jeho vítězná série v Austinu končí, sedmé vítězství v řadě nepřidá. Jezdec je však naštěstí v pořádku. Vedení se ujal Valentino Rossi. Všichni jezdci, kteří do Austinu přijeli v roli vedoucího muže šampionátu, dnes v závodě upadli: V Moto3 skončil na zemi Kaito Toba, v Moto2 Lorenzo Baldassarri a stejný osud postihl i Márqueze v MotoGP.

O něco později ze závodu odstoupil Márquezův týmový kolega Lorenzo – pravděpodobně šlo o nějaký technický problém.

Devět kol před koncem stále vedl Valentino Rossi. Alex Rins byl těsně za ním na druhém místě. Miller byl třetí, Dovi čtvrtý a první pětku uzavíral Morbidelli, který byl chvíli před tím předjet právě zmíněným Doviziosem. Karel Abraham byl chvílí patnáctý, což by znamenalo jeden bod, ale následně jej předjel Viňales, který to dnes měl s trestem v podobě průjezdu boxovou uličkou. Později se Karel opět vrátil na provizorní patnácté místo, protože se mu podařilo předjet týmového kolegu Rabata.

Šest kol před závěrem pokračoval v čele Rossi, ale Rins se držel těsně za ním a jistě by rád vybojoval své první vítězství v královské kubatuře. Jezdci na dalších pozicích již měli relativně velkou ztrátu.

V době, kdy do konce zbývala čtyři kola, ztrácel druhý Rins na vedoucího Rossiho něco přes dvě desetiny. Miller na třetí příčce již zaostával o šest vteřin. V tomto kole Rins zaútočil na Rossiho a uspěl, ujal se vedení. Rossi ovšem nevypadal, že by se chtěl nějak snadno vzdát. O chvíli později Rossi zaútočil, ale před Rinsem se ukázal jen na okamžik a pak zase klesl za něj.

V předposledním kole pokračoval v čele Rins, ale Rossi byl jen kousek za ním. Další jezdci již měli ztrátu natolik velkou, že Rinse a Rossiho nemohli za standardních okolností ohrozit.

Do posledního kola najel Rins jako první, Rossi v závěsu za ním, ale ne v úplně bezprostředním kontaktu, během posledních zatáček se sice Rossi Rinsovi přiblížil, ale nedokázal Rinse předjet. Rins se tedy raduje z prvního vítězství v MotoGP. Rossi dojel jako druhý. Na podium vystoupil i Miller. Těsně pod podiem skončil Andrea Dovizioso. První pětku uzavřel Morbidelli. Šestý skončil Petrucci. Nejlepším z nováčků byl Quartararo, který příští týden oslaví dvacáté narozeniny. Francouz dorazil do cíle jako sedmý, což je jeho zatím nejlepší umístění v závodě MotoGP. Osmý skončil Pol Espargaro. Za ním následoval nováček Francesco Bagnaia. Desítku uzavřel Nakagami.

Karel Abraham nakonec těsně nebodoval, dojel šestnáctý za svým týmovým kolegou Rabatem.

Do čela šampionátu se dnes vrátil Dovi.

Po Austinu už se MotoGP vrátí do Evropy, ale na to si budeme muset počkat ještě tři týdny. Závod v Jerezu se jede až začátkem května.

GP Amerik - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Alex RINS Suzuki 158,4 41'45,499
2 Valentino ROSSI Yamaha 158,3 0,462
3 Jack MILLER Ducati 157,8 8,454
4 Andrea DOVIZIOSO Ducati 157,8 9,42
5 Franco MORBIDELLI Yamaha 157,2 18,021
6 Danilo PETRUCCI Ducati 157 21,476
7 Fabio QUARTARARO Yamaha 156,7 26,111
8 Pol ESPARGARO KTM 156,5 29,743
9 Francesco BAGNAIA Ducati 156,5 30,608
10 Takaaki NAKAGAMI Honda 156,4 31,011
11 Maverick VINALES Yamaha 156,3 34,077
12 Andrea IANNONE Aprilia 156,2 34,779
13 Johann ZARCO KTM 155,7 42,458
14 Miguel OLIVEIRA KTM 155,6 44,272
15 Tito RABAT Ducati 155,6 44,623
16 Karel ABRAHAM Ducati 155,6 44,74
17 Joan MIR Suzuki 155,4 48,063
18 Hafizh SYAHRIN KTM 154,2 +1'07,683
Neklasifikováni    
  Jorge LORENZO Honda 156,3 10 kol
  Marc MARQUEZ Honda 159,3 12 kol
  Cal CRUTCHLOW Honda 158,6 15 kol
  Aleix ESPARGARO Aprilia 143,3 15 kol

Foto: Suzuki

Doporučujeme

Články odjinud