MotoGP: Před domácím publikem ve Španělsku vítězí Márquez

MotoGP: Před domácím publikem ve Španělsku vítězí Márquez

Z výhry ve Španělsku se raduje Marc Márquez. Na podium vystoupili i jeho dva krajané - Alex Rins a Maverick Viňales.

Do pětadvacetikolového závodu v Jerezu se z prvního místa vydával Fabio Quartararo. Pro čerstvě dvacetiletého Francouze to byl první start z pole position v MotoGP. Zajímavostí je, že Francouz vybojoval první pole position v MotoGP zrovna na okruhu, kde před čtyřmi lety vybojoval úplně první pole position kariéry (v Moto3). Navíc je Quartararo nejmladším jezdcem, který kdy v kategorii MotoGP startoval z pole position. Převzal tak rekord od Marca Márqueze. Do závodu navíc Quartararo vstupoval s tím, že by Márqueze teoreticky mohl připravit i o další rekord. V případě vítězství by se totiž stal historicky nejmladším vítězem závodu MotoGP a Márqueze by tak v této statistice odsunul na druhé místo.

Spolu s Quartararem vyrážel do závodu z první řady i jeho týmový kolega Morbidelli, což je pro nový tým Petronas Yamaha velkým úspěchem, navíc nebývá moc zvykem, aby na prvních dvou místech startovního roštu stáli dva jezdci netovárního týmu.

Po startu se ovšem vedení ujal Márquez. Na druhé místo se zařadil Morbidelli. Quartararo klesl po startu z pole position na třetí místo. Na čtvrtou příčku se posunul Viňales a navíc to brzy začal zkoušet na Quartarara, ale nedařilo se mu dostat se před něj. Pátý byl Dovi. Rossi, který nepostoupil do druhé kvalifikace, se posouval vpřed. Po prvním kole byl desátý.

Třiadvacet kol před koncem stále vedl Márquez, ale Morbidelli byl hodně rychlý a držel se blízko Márqueze. Quartararo jel třetí a podařilo se mu setřást Viňalese. Rins začal útočit na pátého Doviho. o chvíli později zajel Rins nejrychlejší kolo. Rozestupy mezi jezdci nebyly nijak velké a do konce zbývalo ještě hodně kol, takže se ještě mohlo hodně věcí změnit.

Rinsovi se na chvíli podařilo dostat před Doviho, ale následně opět klesl za něj. Dvacet kol před koncem projel jednu ze zatáček trochu zeširoka Quartararo na třetím místě, ale svou pozici udržel, jen ztratil nějaký čas na Morbideliho.

O kolo později skončil na zemi nováček Bagnaia. Jezdec je v pořádku.

Rinsovi se dařilo zajíždět další rychlé časy a dostal se i před Doviho na páté místo a navíc to vypadalo, že pomýšlí i na vyšší příčky. Začal se přibližovat Viňalesovi.

V dalším průběhu závodu se Márquezovi podařilo navýšit náskok v čele. Za úřadujícím šampionem se utvořila mezera a za ní byli v těsném sledu Morbidelli, Quartararo, Viňales a Rins.

Patnáct kol před koncem se Quartararovi podařilo dostat se na druhé místo před Morbidelliho, který jednu ze zatáček neprojel ideálně. Rins předjel Viňalese a dostal se na čtvrté místo těsně za Morbidelliho. Quartararo dokázal trojici za sebou poodjet.

Dvanáct kol před koncem ovšem přišlo obrovské zklamání pro mladého Francouze Quartarara, který držel druhé místo a jeho šance na zisk prvního podia už ve čtvrtém závodě v královské třídě se jevila jako velmi reálná. Jeho Yamaha ovšem v této chvíli vypověděla službu, přestala jet. Jezdec byl velmi zklamaný.

Márquez držel vedení a zajížděl rychlá kola. Rins se probojoval na druhé místo, k čemuž mu tedy dopomohlo i Quartararovo odstoupení. Morbidelli byl v této chvíli třetí, ale později jej předjel i Viňales s tovární Yamahou a navíc si na něj začal brousit zuby i Dovi. Netrvalo dlouho a Dovi se dostal před Morbidelliho na čtvrtou příčku. O další menší chvíli později klesl Morbidelli i za Petrucciho.

Sedm kol před cílem stále vedl Márquez. Rins byl druhý a třetí místo držel Viňales.

O tři kola později skončil na zemi nováček Joan Mir.  Jezdec je v pořádku.

Morbidelli se propadl na osmé místo. Dostali se před něj i Rossi a Crutchlow. Na provizorním podiu se nic neměnilo a beze změny to zůstávalo i na čtvrtém a pátém místě.

Dvě kola před koncem skončil na zemi Miller, který měl kontakt s Aleixem Espargarem. Espargaro situaci ustál a neupadl. Miller je po pádu v pořádku.

Do posledního kola najel jako první Márquez, jehož náskok byl takový, že za standardních okolností jej soupeři překonat nemohli. Rins na druhé pozici měl náskok před Viňalesem a Dovim, kteří spolu bojovali o poslední stupínek podia. Pátý Petrucci nebyl v kontaktu s týmovým kolegou.

K ničemu nepředvídatelnému v poslední kole nedošlo, z výhry se raduje Márquez. Rins dorazil do cíle jako druhý. Viňales udržel za sebou Doviho a dostal se tak na podiu. Dovi se musel smířit s tzv. bramborovou medailí. První pětku uzavřel Petrucci. Rossi doje do cíle jako šestý. Morbidelli se nakonec dostal před Crutchlowa na sedmé místo, ale po startu z druhé pozice asi očekával lepší umístění. Crutchlow dojel osmý, devátý skončil Nakagami. Desítku uzavřel Bradl startující na divokou kartu.

Karel Abraham opět skončil šestnáctý, tedy jedno místo za poslední bodovanou pozicí.

Další body se budou rozdávat za dva týdny ve Francii.

GP Španělska - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Marc MARQUEZ Honda 161,2 41'08,685
2 Alex RINS Suzuki 161,1 1,654
3 Maverick VINALES Yamaha 161 2,443
4 Andrea DOVIZIOSO Ducati 161 2,804
5 Danilo PETRUCCI Ducati 160,9 4,748
6 Valentino ROSSI Yamaha 160,7 7,547
7 Franco MORBIDELLI Yamaha 160,7 8,228
8 Cal CRUTCHLOW Honda 160,5 10,052
9 Takaaki NAKAGAMI Honda 160,5 10,274
10 Stefan BRADL Honda 160,3 13,402
11 Aleix ESPARGARO Aprilia 160,2 15,431
12 Jorge LORENZO Honda 160 18,473
13 Pol ESPARGARO KTM 159,9 20,156
14 Johann ZARCO KTM 159,5 26,706
15 Tito RABAT Ducati 159,4 28,513
16 Karel ABRAHAM Ducati 158,8 36,858
17 Bradley SMITH Aprilia 158,5 41,39
18 Miguel OLIVEIRA KTM 158,5 41,57
19 Hafizh SYAHRIN KTM 158 50,568
Neklasifikováni    
  Jack MILLER Ducati 160,4 3 kola
  Joan MIR Suzuki 160,5 5 kol
  Fabio QUARTARARO Yamaha 160,7 12 kol
  Francesco BAGNAIA Ducati 157,8 19 kol

Foto: Box Repsol

Doporučujeme

Články odjinud