MotoGP: Před domácím publikem v Katalánsku vítězí Márquez

MotoGP: Před domácím publikem v Katalánsku vítězí Márquez

Marc Márquez dnes vítězí v Katalánsku a navyšuje tak své vedení v šampionátu. Navíc si tím zajistil, že zatím nepřijde o rekord nejmladšího vítěze MotoGP. Quartararo dojel druhý a další šanci na to, aby Márquezovi tento rekord vzal už mít nebude. Spolu s Márquezem a Quartararem vystoupil na podium i Petrucci.

Do katalánského závodu MotoGP se z první pozice vydával Fabio Quartararo, který minulé úterý podstoupil operaci předloktí. Pro Francouze to dnes byl jeho druhý start z pole position v královské kubatuře. Poprvé v MotoGP startoval z pole position v Jerezu, kde tím převzal Márquezovi rekord a stal se nejmladším jezdcem startujícím z pole position v královské třídě. Do dnešního závodu Quartararo vstupoval s tím, že má poslední šanci převzít Mrquezovi další z rekordů a stát se nejmladším vítězem závodu MotoGP. Další zajímavostí je, že Quartararo je nejmladší z jezdců, kteří dnes v Katalánsku startovali z pole position (tedy mladší než Fernandez a Rodrigo, kteří startovali z první pozice v nižších třídách).

S penalizací do závodu vyrážel Maverick Viňales. Španěl měl v závěru včerejší kvalifikace incident s Quartararem. Viňales si myslel, že kvalifikace už skončila, tak už jel pomalu a zbrzdil Quartarara v rychlém kole. Kvůli tomu se musel Viňales posunout o tři místa vzad na roštu. Místo z třetí pozice tedy startoval ze šesté. Do první řady se tak posunul Morbidelli.

Krátce po startu se vedení ujal Dovizioso. Na druhé místo se zařadil Márquez a na třetí příčku klesl Quartararo startující z pole position. Později se Quartararo ještě více propadl. Na druhé místo za Doviho se dostal Viňales. Márquez klesl na třetí místo.

Karel Abraham se v Katalánsku bohužel nijak daleko nedostal. Skončil na zemi hned v prvním kole. Brzy jej následoval Smith.

Dovi vedl i v druhém kole. Márquez byl druhý, Viňales třetí. Aleix Espargaro, který byl dnes dopoledne třetí ve warm upu, musel zamířit do boxů.

Následně na zemi skončil Lorenzo a spolu s ním i Dovi, Rossi a Viňales. Jezdci jsou v pořádku, ale Viňales vypadal dost nespokojeně a zlobil se na Lorenza. Do čela se tím pádem dostal Márquez. Petrucci byl druhý a třetí Rins. Jednadvacet kol před závěrem se na třetí místo dostal Quartararo. Rins klesl na čtvrté místo. Nicméně udržel se těsně za Quartararem a brzy se dostal zpět před něj, ale ne na dlouho, protože Quartararo se znovu vrátil na třetí místo. Mezitím Márquez pokračoval v čele s relativně velkým náskokem.

Pádům bohužel nebyl konec. Na zemi skončil i Bagnaia. Jezdec naštěstí odešel po svých.

Márquez vedl i v době, kdy do cíle zbývalo osmnáct kol. Petrucci byl druhý. Těsně za ním se zavlnil Quartararo a na třetí pozici se tak posunul Rins. Těsně za Petruccim, Rinsem a Quartararem bylo ještě další jezdci, kteří neměli nijak velkou ztrátu. Konkrétně to byli Miller a Mir.

Šestnáct okruhů před koncem se Rins dost snažil útočit na druhého Petrucciho, ale (zatím) se mu nedařilo. Těsně za touto dvojicí byl také Quartararo, který se také chtěl zapojovat do soubojů. Miller a Mir neměli nijak velkou ztrátu, ale nebyli v nejtěsnějším kontaktu s výše zmíněnou trojicí bojující o druhé místo.

Třináct kol se na chvíli na druhém místě ukázal Rins, ale Petrucci jej hned předjel zpět. Z této situace vytěžil Quartararo, který se opět více přiblížil této dvojici. A přiblížit se dokázal i na páté pozici jedoucí Miller. Nijak dramatickou ztrátu v této fázi neměli ani Mir a Crutchlow na šestém a sedmém místě.

O dvě kola později došlo ke kontaktu mezi Rinsem a Petruccim, ale jezdci situaci ustáli. Rins se dostal na druhé místo před Petrucciho. Čtvrtý byl Quartararo, pátý Miller a šestý Mir. Mezi těmito jezdci byly jen minimální rozestupyy. O něco později předjel Miller Quartarara, ale Quartararo mu rychle předjetí vrátil.

Márquez pokračoval osamoceně ve vedení i v době, kdy do konce zbývalo devět kol. Za ním byla mezera a pak hned šest jezdců, kteří jeli relativně těsně za sebou.

Na zemi skončil Franco Morbidelli. Jediným jezdcem Yamahy tak v závodě zůstal Quartararo.

Osm kol před cílem se Petrucci vrátil na druhé místo. Rins navíc začal mít potíže i s Quartararem, který by se jistě také rád podíval na podium.

Mir postupně začal ztrácet. Následně měl hodně divoký moment Rins. Jezdecm musel mimo trať a přišel o několik pozic. Quartararo předjel Petrucciho a dostal se na druhé místo. Poté, co Quartararo předjel Petrucciho, dokázal trochu poodjet svým pronásledovatelům.

Na zemi skončil Crutchlow, který jel v první pětce. Jezdec je v pořádku, ale šance na dobrý výsledek je pryč.

Pět kol před závěrem se Rins, který měl výlet mimo trať, dostal těsně za svého kolegu Mira a následně se dostal před něj.

Čtyři kola vedl Márquez před Quartararem s náskokem přes 4 vteřiny. Třetí byl Petrucci se ztrátou zhruba 0,5 s na Quartarara. Quartararo ovšem svůj náskok před Petruccim navyšoval a dokonce se přibližoval Márquezovi, ale ten byl poměrně dost daleko vpředu.

V předposledním kole se Rins snažil útočit na Millera a dostat se tak na čtvrté místo, ale nedařilo se mu.

Do posledního kola najel jako první Márquez, druhý byl Quartararo a třetí Petrucci. Rins se dokázal dostat před Millera. Těsně za Rinsem a Millerem byl Mir.

Pro výhru si dojel Márquez s relativně komfortním náskokem. Navíc tak doplnil úspěch rodiny Márquezovy v dnešním dni, v Moto2 totiž zvítězil jeho bratr Alex. Alex i Marc nyní vedou šampionát ve svých třídách.

Fabio Quartararo se dnes poprvé podíval na podium, ale dojel „až“ druhý, takže Márquezovi nedokázal vzít rekord a stát se tak nejmladším vítězem MotoGP. Další šanci už mít nebude, protože v příštím závodě už bude Quartararo starší než Márquez v době svého prvního vítězství.

Spolu s Márquezem a Quartararem se na podium dostal i Petrucci. Rins nakonec získal čtvrté místo. První pětku uzavřel Miller. Šestý skončil Mir. Dále se umístili Pol Espargaro, Nakagami, Rabat a Zarco.

Zítra ještě jezdce čeká test na okruhu, kde dnes odjeli závod.

Další body se budou rozdávat za dva týdny v Assenu.

GP Katalánska - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Marc MARQUEZ Honda 164,4 40'31,175
2 Fabio QUARTARARO Yamaha 164,2 2,66
3 Danilo PETRUCCI Ducati 164,1 4,537
4 Alex RINS Suzuki 163,9 6,602
5 Jack MILLER Ducati 163,9 6,87
6 Joan MIR Suzuki 163,9 7,04
7 Pol ESPARGARO KTM 163,3 16,144
8 Takaaki NAKAGAMI Honda 163,2 17,969
9 Tito RABAT Ducati 162,9 22,661
10 Johann ZARCO KTM 162,6 26,228
11 Andrea IANNONE Aprilia 162,2 32,036
12 Miguel OLIVEIRA KTM 161,4 44,666
13 Sylvain GUINTOLI Suzuki 161 51,363
Neklasifikováni    
  Cal CRUTCHLOW Honda 164 6 kol
  Franco MORBIDELLI Yamaha 138,3 8 kol
  Francesco BAGNAIA Ducati 161,4 19 kol
  Hafizh SYAHRIN KTM 158,6 21 kol
  Valentino ROSSI Yamaha 127,9 22 kol
  Andrea DOVIZIOSO Ducati 119,2 22 kol
  Maverick VINALES Yamaha 157 23 kol
  Jorge LORENZO Honda 156,2 23 kol
  Aleix ESPARGARO Aprilia 110,6 23 kol
  Karel ABRAHAM Ducati   0 kol
  Bradley SMITH Aprilia   0 kol

Foto: Box Repsol

Doporučujeme

Články odjinud