MotoGP: Viňales oslavil svůj přestup k Yamaze vítězstvím

MotoGP: Viňales oslavil svůj přestup k Yamaze vítězstvím

Závod MotoGP musel být kvůli počasí odložen a zkrácen. V úvodu se do čela dostal nováček Zarco, ale ten o něco později z prvního místa upadl. V závěru bojovali o výhru Dovi a Viňales. Nakonec se raduje Viňales. Na podium jej doprovodili Dovi a Rossi.

Sobotní kvalifikace na katarský závod musela být kvůli špatnému počasí zrušena a potíže byly i se závodem. Po Moto2 opět začalo pršet, takže se závod MotoGP odkládal. Později se jezdci znovu vydali do zaváděcího kola, ale trať ještě nebyla suchá, takže se start opět odložil. Následně bylo rozhodnuto, že se pojedou dvě zahřívací kola a závod bude zkrácen na dvacet kol. Nakonec jezdci vyrazili do prvního zahřívacího kola, následně i do druhého a závod byl odstartován.

Z prvního místa se do svého prvního závodu s Yamahou vydával Maverick Viňales, ale vpřed se dostal Iannone a ještě během prvního kola se na první příčku dostal nováček v MotoGP Johann Zarco a udržel vedení i po průjezdu cílem prvního kola. Do potíží se v úvodu dostal Lorenzo, propadl se o několik pozic po výjezdu mimo trať.

Zarco pokračoval ve vedení i v době, kdy do konce zbývalo osmnáct kol. Druhý byl Márquez, který ovšem bojoval s Iannonem a Dovim. V dalším okruhu se Dovi posunul na třetí místo před Iannoneho.

Šestnáct okruhů před cílem skončil na zemi Cal Crutchlow, ale naštěstí zůstal nezraněn. V té době stále vedl Johann Zarco a dokonce navyšoval svůj náskok. Márquez, Dovi a Iannone, kteří jeli nedaleko za ním, mu nestačili. V následujícím kole se Dovi dostal na druhou pozici před Márqueze, ale Zarco jim stále ujížděl.

Zarcův senzační výkon, kdy se jako nováček držel ve vedení závodu MotoGP, skončil pádem čtrnáct kol před koncem. Jezdec je naštěstí v pořádku. Vedení převzal Dovi. Na druhé místo se dostal Márquez, na třetí Iannone. Tato trojice se stále držela těsně u sebe a docházelo i k útokům a změnám pozic. Dvanáct kol před závěrem předjel Iannone Márqueze, pak si pozice prohodili a následně opět a to už se jim hodně přibližoval Viňales. Ani Rossi na pátém místě nijak neztrácel. Jezdcům Yamahy navíc nahrával fakt, že Iannone a Márquez spolu bojovali. Těchto bojů využíval i Dovi, který si budoval náskok ve vedení. Dovi by si jistě rád daroval opožděný dárek ke svým čtvrtečním jednatřicátým narozeninám.

Deset kol před cílem upadl z provizorního pódiového místa Iannone. Jezdec je naštěstí nezraněn. Po Iannoneho pádu se na provizorní třetí místo dostal Viňales. To ovšem mladému Španělovi nestačilo a předjel svého krajana Márqueze, čímž se posunul na druhé místo. A také Rossi projevoval přání dostat se před Márqueze, což se mu osm kol před závěrem podařilo. Pořadí tedy bylo následující: Dovi první, Viňales druhý, Rossi třetí a Márquez čtvrtý.

Viňales byl ovšem velmi rychlý a sedm kol před koncem se ujal vedení. Dovi klesl na druhé místo. Rossi zůstával třetí, Márquez čtvrtý. Poslední jmenovaný ovšem na první tři ztrácel. Viňales se ovšem v čele dlouho neohřál. Dovi se v nájezdu do dalšího kola vrátil na první místo, ale ani toto pořadí nemělo dlouhého trvání. Viňales opět předjel Doviho a boj pokračoval i dále. Rossi této bitvě přihlížel z těsné blízkosti, ale neútočil. Za čtvrtým Márquezem byl Aleix Espargaro s Aprilií. Šestý jezdil Pedrosa.

V další fázi Viňales držel první místo a Dovi na něj příliš neútočil. Tři okruhy před šachovnicí ovšem došlo ke změně, Dovi opět zaútočil a vrátil se na první pozici. Za nedlouho se však Viňales dostal zpět do vedení. Ke změně v té době došlo i na páté pozici. Pedrosa předjel Aleixe Espargara.

Viňales najel do posledního kola jako první, ale v klidu být nemohl, protože Dovi se držel těsně za ním. Nakonec však Viňales první místo udržel a raduje se tak ze své první výhry s Yamahou. Na podium se s Viňalesem vydali i Dovi a Rossi.

Marc Márquez skončil těsně pod podiem. První pětici zkompletoval Pedrosa. Aleix Espargaro s Aprilií dorazil do cíle jako šestý. Následovali Redding a Miller. Do elitní desítky se dostali i nováčci Rins a Folger. Na body se dnes dostal i navrátilec Karel Abraham. Český závodník dojel do cíle jako čtrnáctý.

Další body se budou rozdávat za dva týdny v Argentině.

Foto: Yamaha

GP Kataru - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Maverick VINALES Yamaha 165,5 38'59,999
2 Andrea DOVIZIOSO Ducati 165,5 0,461
3 Valentino ROSSI Yamaha 165,4 1,928
4 Marc MARQUEZ Honda 165 6,745
5 Dani PEDROSA Honda 165 7,128
6 Aleix ESPARGARO Aprilia 164,9 7,661
7 Scott REDDING Ducati 164,8 9,782
8 Jack MILLER Honda 164,5 14,486
9 Alex RINS Suzuki 164,4 14,788
10 Jonas FOLGER Yamaha 164,4 15,069
11 Jorge LORENZO Ducati 164 20,516
12 Loris BAZ Ducati 164 21,255
13 Hector BARBERA Ducati 163,5 28,828
14 Karel ABRAHAM Ducati 163,5 29,123
15 Tito RABAT Honda 163,4 29,47
16 Pol ESPARGARO KTM 163,1 33,601
17 Bradley SMITH KTM 162,7 39,704
18 Sam LOWES Aprilia 162,2 47,131
Neklasifikováni    
  Danilo PETRUCCI Ducati 164,2 6 kol
  Andrea IANNONE Suzuki 164,9 10 kol
  Alvaro BAUTISTA Ducati 164,1 13 kol
  Johann ZARCO Yamaha 164,9 14 kol
  Cal CRUTCHLOW    

Doporučujeme

Články odjinud