Fabio Quartararo: Příští Marc Márquez?

Patnáctiletý Francouz s nepříliš francouzsky znějícím jménem je už jistým dvojnásobným šampionem španělského mistrovství CEV.

Fabio Quartararo měl před posledními třemi závody CEV náskok 52 bodů na španělského jezdce Navarra. Jorge Navarro nyní jezdí světový šampionát v týmu Marc VDS, kde nahradil Belgičana Livia Loie. Vzhledem k tomu, že Navarro do zítřejšího závodu na okruhu v Portimao (v Portugalsku) nenastoupí a není nikdo jiný, kdo by ještě mohl Quartarara překonat, stal se Francouz už nyní šampionem.

I loni španělskému mistrovství kraloval Quartararo – ve čtrnácti letech se stal nejmladším šampionem CEV. Letos z osmi (dosud odjetých závodů) vyhrál šest a ve dvou byl druhý a už nyní se raduje ze zisku svého druhého titulu.

Součástí Quartararovy přípravy na závody je motocross, plochá dráha, běh, jízda na horském kole a horolezectví.

Fabio_X2.jpg

Díky změně pravidel, kterou iniciovala Honda, bude moci už příští rok Quartararo nastoupit do mistrovství světa Moto3. Dosud platil limit, že se jezdec smí účastnit světového šampionátu až po dovršení šestnácti let. Po změně je možné, aby jezdec, který se stal šampionem CEV, mohl vstoupit do šampionátu ještě před dovršením šestnácti let. Fabio Quartararo se narodil 20. dubna 1999, takže mu v úvodu sezóny bude ještě patnáct let. Podle původních pravidel by musel úvodní závody vynechat.

Španělský šampionát CEV absolvovalo i mnoho jezdců, kteří aktuálně závodí v (různých třídách) mistrovství světa. Jsou jimi například Marc Márquez, Alex Márquez, Alex Rins, Dani Pedrosa, Pol Espargaro a další.

O Quartararovi se nyní mluví jako o příštím Marcu Márquezovi. V následujících letech uvidíme, zda Quartararo tato očekávání naplní. Zatím je jisté, že oproti Marcu Márquezovi má Fabio Quartararo o dva tituly v CEV navíc – Marc Márquez totiž nikdy nezískal titul v CEV.

Doporučujeme

Články odjinud