Fakta před aragonským závodem MotoGP

Fakta před aragonským závodem MotoGP

O víkendu se jede již čtrnáctý závod letošní sezóny. Okruh MotorLand Aragon se v kalendáři mistrovství světa objeví popáté.

Na okruhu MotorLand Aragon se poprvé jelo roku 2010. Tehdy zvítězil Australan Casey Stoner. I v následujícím roce se z výhry radoval Stoner. Ze současných jezdců MotoGP si na aragonském okruhu v závodě královské kubatury prožili vítězný pocit Dani Pedrosa (2012) a Marc Márquez (2013).

GP Aragonie bude 800. závod královské kubatury od zahájení mistrovství světa (tedy od roku 1949).

Marc Márquez, který v Misanu upadl a dojel až jako patnáctý, má před následujícím závodem náskok 74 bodů. Včetně aragonského závodu se letos pojede ještě pět velkých cen. Márquez tedy v Aragonii mistrovský titul ještě neoslaví. Případné vítězství by jej však mohlo přiblížit k zisku titulu v dalším ze závodů.

Valentino Rossi se díky vítězství v Misanu stal jezdcem, mezi jehož prvním a (dosud) posledním vítězstvím uplynula nejdelší doba. Rossi tak překonal svého krajana Capirossiho. Loris Capirossi poprvé vyhrál ve Velké Británii 1990 a naposledy v Japonsku 2007. Rossi se poprvé objevil na nejvyšším stupínku v Brně 1996 a naposledy v Misanu 2014. Rossi tak vítězí už více než 18 let.

V Aragonii se očekává návrat světového šampiona z roku 2006 – Nickyho Haydena. Ve čtyřech předchozích velkých cenách Hayden chyběl kvůli operaci zápěstí. Nahrazoval jej Leon Camier.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud