Fakta před závodem v Japonsku – slabší kubatury

Fakta před závodem v Japonsku – slabší kubatury

Kdo z aktuálních jezdců Moto3 vybojoval v Motegi své první vítězství? Odpověď (nejen) na tuto otázku naleznete níže.

Moto3

První závod v Motegi se jel 25. dubna roku 1999 – tedy pět dní po narození nejmladšího stálého účastníka letošního ročníku Moto3 – Fabia Quartarara.

První vítězství kariéry si roku 2012 v Motegi zajistil vedoucí muž průběžného pořadí nejslabší kubatury – Danny Kent. Tehdy také poprvé vyrážel do závodu z prvního místa. V dalším roce už Kent závodil v Moto2, ale do závodu v Motegi tehdy nenastoupil, protože si při warm upu zlomil klíční kost. Loni se Kent vrátil do Moto3 a v Japonsku opět startoval z pole position, ale nakonec skončil až šestý.

Danny Kent je jediným současným jezdcem Moto3, který už v Motegi v minulosti vyhrál.

Enea Bastianini v předchozích dvou závodech (San Marino a Aragonie) vyrážel do závodu z pole position. Pokud by vyhrál kvalifikaci i v Motegi, stal by se prvním Italem od roku 2007, který v nejslabší kategorii dokázal vybojovat tři pole position v řadě. Tehdy to dokázal Mattia Pasini.

Nejlepším výsledkem Miguela Oliveiry z Motegi je čtvrté místo, které vybojoval předloni. Loni měl Portugalec v Motegi hodně divoký pád, takže závod nedokončil.

John McPhee dojel loni v Motegi čtvrtý, což až do letošního Indianapolis (kdy skončil druhý) bylo jeho nejlepším výsledkem kariéry.

Moto2
Roku 2011 zvítězil Johann Zarco v Motegi při závodě kategorie 125 ccm. Tehdy vyrážel z pole position a dojel si pro své první vítězství kariéry. V kategorii Moto2 byl Zarco v Motegi nejlépe čtvrtý.

Alex Rins dojel v roce svého debutu (2012) v Motegi na čtvrté pozici. Do závodu roku 2013 startoval jako první, ale v závodě upadl a nebodoval. Loni dokončil na desátém místě poté, co v prvním kole vyjel mimo trať a hodně se propadl.

Esteve Rabat v posledních třech letech skončil v Motegi dvakrát na stupních vítězů. Roku 2012 obsadil třetí místo a stejnou pozici vybojoval i loni.

Thomas Lüthi se v Japonsku v posledních dvou letech pokaždé objevil na podiu. Předloni byl třetí a loni zvítězil.

Mika Kallio zvítězil v Japonsku třikrát v řadě za sebou. V letech 2005 a 2006 dominoval závodům nejslabší kubatury a roku 2007 se radoval v kategorii 250 ccm. Na okruhu v Motegi získal Kallio i svou první pole position v Moto2. Stalo se tomu předloni.

Hafizh Syahrin dorazil v Aragonii do cíle jako sedmý a Azlan Shah byl čtrnáctý. Poprvé v historii se tak stalo, že dva závodníci z Malajsie bodovali v témže závodě prostřední kubatury.

Alex Márquez si v roce 2013 vyjel v Motegi první vítězství kariéry a zvítězil zde i v loňském roce. V obou případech se jednalo o závod Moto3.

Doporučujeme

Články odjinud