Fakta před závodem v Malajsii – slabší kubatury

Fakta před závodem v Malajsii – slabší kubatury

Níže následují některá fakta a statistiky vztahující se k závodům slabších kubatur v Malajsii.

Moto3
Loni skončil Danny Kent v Sepangu čtvrtý. Na vítězného Vazquze tehdy ztratil osm desetin.

Před dvěma lety obsadil Miguel Oliveira v Sepangu třetí místo, přičemž ustanovil tehdejší rekord nejrychlejšího kola závodu. Loni Oliveira do cíle nedorazil, protože upadl už v prvním kole.

Loni v Malajsii zvítězil Efren Vazquez. Jednalo se o jeho druhou výhru v loňské sezóně. Od té doby se Vazquez na první stupínek (zatím) znovu nedostal.

John McPhee loni startoval v Sepangu z druhé pozice, ale v posledním kole při bojích v čelní skupině skončil na zemi.

Moto2

Pět závodů Moto2, které se jely v Sepangu, ovládlo pět různých jezdců: Roberto Rolfo (2010), Tom Lüthi (2011), Alex de Angelis (2012), Esteve Rabat (2013) a Maverick Viňales (2014).

Letošní šampion Johann Zarco se v Sepangu jednou podíval na podium. Bylo to roku 2011, kdy v kategorii 125 ccm dorazil do cíle jako třetí.

Thomas Lüthi se z výhry v Malajsii radoval dvakrát. Kromě třídy Moto2 roku 2011 zde dominoval i v nejnižší kategorii v roce 2005.

Mika Kallio byl na stupních vítězů v Sepangu celkem čtyřikrát a pokaždé se jednalo o druhé místo. V letech 2003, 2005 a 2006 se radoval z druhého místa ve stopětadvacítkách a roku 2014 v kategorii Moto2.

Thomas Lüthi a Esteve Rabat jsou jedinými jezdci aktuálního startovního pole Moto2, kteří v minulosti vyhráli v Sepangu závod Moto2. Rabata však tuto neděli v závodě neuvidíme, protože se zotavuje ze zranění ruky. Jedině Lüthi tak má šanci stát se prvním jezdcem, který bude mít v Sepangu na kontě dvě vítězství z Moto2.

V nižší třídě se z aktuálních jezdců Moto2 z vítězství v Malajsii radovali (kromě výše zmíněného Lüthiho, který dominoval závodu třídy 125 ccm v roce 2005) i Julián Simon (třída 125 ccm, rok 2009), Sandro Cortese (Moto3, 2012) a Luis Salom (Moto3, 2013).

Alex Rins byl v předchozích dvou letech na podiu ve třídě Moto3. Předloni dojel druhý a loni třetí, přičemž v minulém roce stanovil nový rekord nejrychlejšího kola v závodě Moto3.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud