Fakta před závodem v Misanu

Fakta před závodem v Misanu

Jezdci všech tří kubatur se o tomto víkendu vydají do Misana na okruh Marca Simoncelliho, kde absolvují třináctý závod letošní sezóny.

V dosavadním průběhu letošní sezóny se na nejvyšší stupínek už jedenáctkrát probojoval Marc Márquez, čímž už vyrovnal výkony Valentina Rossiho z let 2002 a 2005. V těchto letech získal Rossi jedenáct vítězství za sezónu. Vyhraje-li Márquez letos ještě jednou, vyrovná rekord Micka Doohana z roku 1997 – tehdy Doohan slavil výhru dvanáctkrát během jedné sezóny.

Pokud by Marc Márquez zvítězil v Misanu, přiblížil by se možnosti zajistit si mistrovský titul už před domácími diváky v Aragonsku (28. září).

Valentino Rossi zatím během své kariéry nasbíral 4987 bodů (ve všech třídách). Pokud tedy Rossi v Misanu dojede na čtvrtém (nebo lepším) místě, překročí hranici 5000 bodů. Stal by se tak prvním jezdcem, který tohoto počtu bodů dosáhl.

V Misanu se znovu jezdí od roku 2007. V této novodobé historii okruhu je nejúspěšnějším jezdcem v Misanu Jorge Lorenzo. Jezdec z Mallorky má na svém kontě čtyři výhry z tohoto okruhu – jednu z třídy 250 ccm (z roku 2007) a tři z MotoGP (z let 2011 až 2013).

Leon Camier u týmu Drive M7 Aspar i v Misanu nahradí zotavujícího se Nickyho Haydena. Hayden tak kvůli potížím se zápěstím vynechá čtvrtý závod v řadě.

V kategorii Moto3 stále vede Jack Miller, ale dva španělští pronásledovatelé (Márquez a Rins) už se mu přibližují. Alex Márquez vyhrál naposled v Assenu (koncem června), ale pravidelným ziskem bodů se k Millerovi přiblížil na rozdíl třinácti bodů. Vítězstvím ve Velké Británii si značně polepšil i Alex Rins, který nyní na Millera ztrácí 29 bodů.

Na čtvrtém místě ve třídě Moto3 je zkušený Efren Vazquez. Pátou pozici aktuálně drží Romano Fenati, který se od svého posledního vítězství v Mugellu objevil na stupních vítězů jen jednou (v Indianapolis).

V prostřední kubatuře je před Misanem na první pozici Esteve Rabat. Se sedmnáctibodovou ztrátou za ním následuje Mika Kallio. V první trojici se drží i jeden z nováčků v této kategorii – Maverick Viňales.

V Misanu nepojede zraněný Simone Corsi, kterého nahradí Florian Marino. Místo zraněného Nagashimy nastoupí Federico Caricasulo. Pro zbytek sezóny pojede místo Joshe Herrina Ratthapark Wilairot. Po zdravotních potížích se opět navrátí Nicolas Terol.

Loni se z vítězství v Misanu ve svých kategoriích radovali Jorge Lorenzo (MotoGP), Pol Espargaro (Moto2) a Alex Rins (Moto3).

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud