Fakta před závody ve Valencii

Fakta před závody ve Valencii

Závod ve Valencii je posledním závodem letošní sezóny – jedná se o osmnáctý závod roku 2014 a zároveň čtvrtý závod sezóny na španělském území.

Letos se pojede šestnáctá Grand Prix Valencie. V kalendáři je tento podnik nepřetržitě od roku 1999. Je to potřinácté v řadě, co závod na okruhu Ricardo Tormo uzavírá sezónu.

Loni se ve Valencii Marc Márquez stal absolutně nejmladším šampionem královské kubatury. Do Valencie tehdy mladý Španěl přijížděl s náskokem třinácti bodů na Lorenza. Stačilo mu tedy dojet na čtvrté pozici. Nakonec dojel třetí a radoval se z prvního titulu v MotoGP. Nyní už má na svém kontě i druhý titul.

Ve Valencii se ve třídě MotoGP rozhodne o celkově druhém místě. Aktuálně je druhý Valentino Rossi, ale překonat jej ještě může jeho týmový kolega – Jorge Lorenzo.

O titulu je před Valencií rozhodnuto v MotoGP i v Moto2. Jen v kategorii Moto3 se bude o titul ještě bojovat mezi Jackem Millerem a Alexem Márquezem. Ve výhodnější pozici je Alex Márquez s náskokem jedenácti bodů. Aby Alex Márquez přidal do rodiny Márquezů další titul, musí dojet třetí, pokud Miller zvítězí. Pokud bude Miller druhý, stačí Márquezovi šestá pozice. Dojede-li Miller třetí, musí být Márquez alespoň desátý. V případě Millerova čtvrtého místa zajistí Márquezovi titul třináctá příčka. Dokončí-li Miller závod jako pátý, musí Márquez bodovat, aby se mohl radovat z titulu on. Skončí-li Miller mimo první pětici, stane se šampionem Alex Márquez bez ohledu na to, kolikátý dojede.

Miller i mladší z bratrů Márquezových se příští rok posunou výše. Alex Márquez půjde do Moto2 a Miller poskočí rovnou do MotoGP. Ať už tedy bude ve třídě Moto3 mistrem kdokoliv, nebude v následující sezóně titul obhajovat. Šampion třídy Moto2 (Esteve Rabat) ve své třídě zůstává a pokusí se příští rok vybojovat druhý titul. O obhajobu titulu bude v roce 2015 usilovat i Marc Márquez v MotoGP.

V katagorii Moto3 se loni ve Valencii odehrála velká bitva o titul. Ve hře byli Luis Salom, Maverick Viňales a Alex Rins. V nejvýhodnější pozici přijížděl do Valencie Luis Salom s dvoubodovým náskokem na Viňalese a pětibodovým na Rinse, ale byl to právě Salom, kdo z boje vypadl jako první. V patnáctém kole skončil na zemi. Viňales a Rins se o vítězství prali až do samotného závěru. Nakonec zvítězil Viňales, což mu zajistilo i mistrovský titul.

V Moto2 loni vyhrál Nicolas Terol, jehož jméno nese jedna ze zatáček ve Valencii. Od té doby už Terol nezvítězil – v letošní sezóně se potýká se zdravotními potížemi a nasbíral za celou sezónu jen dva body.

V královské kubatuře se loni radoval z prvního místa Jorge Lorenzo. Následovali Dani Pedrosa a Marc Márquez.

Marc Márquez se ve Valencii pokusí překonat Doohanův rekord v počtu výher za sezónu. Vítězstvím v minulém závodě (v Malajsii) Márquez tento rekord vyrovnal.

Posledních deset závodů na španělské půdě ve třídě MotoGP vždy vyhrál španělský závodník. Poslední nešpanělský závodník, který zvítězil ve Španělsku je Casey Stoner – ten si odvezl výhru z Jerezu 2012.

Pouze dva závodníci se účastnili patnácti (dosud odjetých) Grand Prix Valencie – jsou jimi Valentino Rossi a Randy de Puniet. Oba tuto sérii prodlouží, protože i Randy de Puniet se závodu ve Valencii zúčastní – vystartuje na divokou kartu s motocyklem Suzuki.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud