GP Aragonie v číslech

GP Aragonie v číslech

Velká cena Aragonie je čtrnáctým podnikem letošního ročníku mistrovství světa silničních motocyklů. Níže následují další čísla vztahující se k tomuto závodu.

100 – Alvaro Bautista pojede v Aragonii svou stou Velkou cenu v MotoGP. Předchozích 99 závodů odjel na motocyklech tří značek: Honda (54 závodů), Suzuki (32) a Aprilia (13).

23 – Marc Márquez získal v Misanu svou třiadvacátou výhru v královské kubatuře. Nyní má na svém kontě o jednu výhru méně než Wayne Rainey (trojnásobný šampion třídy 500 ccm).

22 – Scott Redding měl v době zisku svého prvního pódia v MotoGP 22 let a 252 dní. Svým třetím místem v Misanu se tak Redding stal nejmladším Britem na stupních vítězů královské kubatury od dob Garyho Linghama, který v Belgii roku 1979 dorazil do cíle jako třetí. (Pozn.: Tehdy se však jednalo o závod, který přední jezdci bojkotovali z bezpečnostních důvodů.)

12 – Johann Zarco vystoupil na podium v posledních dvanácti závodech kategorie Moto2. Prodlouží v Aragonii svou sérii na 13? Delší sérii umístění na pódiu měl v prostřední kubatuře jen Max Biaggi. Ital v letech 1995 až 1996 nasbíral ve třídě 250 ccm celkem 17 pódiových umístění v řadě. Zarco má šanci do konce letošní sezóny Biaggiho sérii vyrovnat.

6 – Valentino Rossi nedokázal šest let vyhrát žádný závod na španělském území. Naposledy se Rossi radoval z výhry na španělské trati v Katalánsku roku 2009.

6 – Johann Zarco letos zvítězil v šesti závodech. Tolik závodů v jedné sezóně ještě žádný Francouz nevyhrál.

4 – Čtvrté místo Lorise Baze v Misanu je nejlepším umístěním Francouze v MotoGP od GP Katalánska roku 2010, kdy Randy de Puniet skončil čtvrtý.

4 – Už jen čtyři závodníci v MotoGP se mohou pochlubit tím, že letos bodovali v každém závodě. Jsou jimi Valentino Rossi, Andrea Iannone, Bradley Smith a Danilo Petrucci. Do GP San Marina mezi nimi byl i Jorge Lorenzo, ale ten minulý závod nedokončil kvůli pádu.

4 – V dosavadním průběhu letošní sezóny MotoGP se na podium dostaly čtyři satelitní týmy: Monster Yamaha Tech 3 (Bradley Smith, Misano), Estrella Galicia 0,0 Marc VDS (Scott Redding, Misano), Octo Pramac Racing (Danilo Petrucci, Silverstone) a LCR Honda Team (Cal Crutchlow, Argentina).

3 – Johann Zarco triumfoval v předchozích třech závodech (Brno, Silverstone a Misano). Stal se tak prvním Francouzem, který dokázal vyhrát tři závody v řadě.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud