GP České republiky v předchozích pěti letech

GP České republiky v předchozích pěti letech

Letošní Grand Prix České republiky už se velmi blíží. Připomeňme si tedy závody na brněnském okruhu z předchozích pěti let.

2012

V roce 2012 kraloval volným tréninkům v Brně Dani Pedrosa. Z pole position se však do závodu pustil Jorge Lorenzo. Tito dva jmenovaní pak v samotném závodě svedli velmi zajímavou bitvu. V den závodu sice ráno pršelo, v době závodu královské kubatury bylo zataženo a déšť také hrozil, ale nakonec se celý závod odjel na suchém povrchu.

Vítězně z Brna nakonec odjel Dani Pedrosa, který těsně porazil Lorenza. Poprvé v kariéře jezdce MotoGP se na podium vydal Cal Crutchlow. Bylo to poprvé po dvanácti letech, kdy na podium v královské kubatuře vystoupil britský jezdec. Tím do té doby posledním byl Jeremy McWilliams.

Závod nejslabší kubatury, který se jel na osychající dráze, tehdy ovládl Jonas Folger. Na podium jej doprovodili Luis Salom a Sandro Cortese. Z pohledu českého diváka byl tento závod velmi zajímavý, protože se během něj v bojích o umístění na stupních vítězů objevili hned dva čeští závodníci. Jedním z nich byl Miroslav Popov na divokou kartu a tím druhým byl Jakub Kornfeil. V jednu chvíli byl Kornfeil druhý a Popov třetí, jenže Popov bohužel ukončil své snažení pádem na cílové rovince. Kornfeil při nájezdu do posledního kola držel třetí místo, ale nakonec jej předjelo několik jezdců a Kornfeil skončil šestý.

Závod Moto2 už byl vyhlášen jako suchý. Z prvního místa startoval Pol Espargaro, ale z výhry se nakonec radoval Marc Márquez. Na podium se s ním vydali i Thomas Lüthi a Pol Espargaro.

2013

Roku 2013 měl brněnský nedělní program trochu netradiční uspořádání. Jako první se na dráhu vydali jezdci Moto2, závod MotoGP se jel jako druhý (a to už ve 13:00) a celý program uzavřeli jezdci Moto3.

Do závodu MotoGP se tehdy z pole position vydával Cal Crutchlow, ale start z prvního místa mu štěstí nepřinesl a jezdec v závodě upadl. Připojil se sice ještě zpátky, ale na svůj úspěch z předchozího roku už nenavázal. Vítězství si zajistil Marc Márquez. Druhý dojel Dani Pedrosa. Jorge Lorenzo, který delší dobu vedl, nakonec dojel třetí.

V Moto2 se výhry dočkal Mika Kallio. Stupně vítězů navštívili i Takaaki Nakagami a Thomas Lüthi. Pro Kallia to bylo vítězství po relativně dlouhé době (před tím naposledy zvítězil v kategorii 250 ccm při GP Velké Británie roku 2008), navíc toto brněnské vítězství bylo Kalliovým prvním v kategorii Moto2.

Závod nejslabší třídy ovládl Luis Salom, který tím zároveň navýšil vedení v šampionátu. Jako druhý dojel Maverick Viňales. Alex Rins a Alex Márquez z týmu Estrella Galicia spolu bojovali tak intenzivně o podium, až je nakonec oba předjel Jonas Folger. Němec tak nakonec dojel třetí a oba Alexové dojeli těsně pod podiem (Rins čtvrtý a Márquez pátý).

2014

První část roku 2014 byla ve znamení naprosté dominance Marca Márqueze. Mladý Španěl vyhrál deset závodů za sebou a do toho brněnského se vydával z pole position, ale zde už Márquezova vítězná série skončila. V Brně se ani nedostal na podium – dojel čtvrtý. Vítězství vybojoval jeho kolega Dani Pedrosa. Na podium vystoupili i Lorenzo a Rossi.

Do závodu Moto3 se na první místo kvalifikoval Alex Márquez. Oba bratři Márquezovi tak v Brně startovali z pole position a oba nakonec ve svých třídách dokončili závod na čtvrté pozici. První výhru kariéry si tenkrát zajistil Alexis Masbou. Druhé místo si navzdory zraněné patě vyjel Enea Bastianini. Na podium se dostal i Danny Kent. Alex Rins si spletl počet kol a při průjezdu cílem předposledního kola se domníval, že zvítězil, ale do konce zbývalo ještě jedno kolo. Rins nakonec kvůli předčasným oslavám klesl a dojel devátý.

V prostřední třídě dokázal Esteve Rabat proměnit pole position ve vítězství. Na podium jej doprovodili Mika Kallio a Sandro Cortese. Pro Corteseho to bylo první podium v Moto2.

2015

Konání brněnského závodu v roce 2015 bylo dlouho velmi nejisté. O tom, že se nakonec závod pojede, bylo rozhodnuto až koncem června na konferenci v Assenu.

Brněnský závodní víkend byl v předloňském roce ve znamení velkých veder. Teplota vzduchu se tehdy pohybovala kolem 35°C.

V roce 2015 se také slavilo padesáté výročí od první Velké ceny v Brně. Jezdci tak na stupních vítězů obdrželi jednak speciální trofeje s připomínkou tohoto výročí a také vavřínové věnce.

Pole position si pro závod královské kubatury zajistil Jorge Lorenzo a byl to právě tento jezdec, který se z prvního místa radoval i po závodě. Kromě Lorenza dostali vavřínový věnec i Marc Márquez a Valentino Rossi.

Závod nejslabší kubatury musel být přerušen kvůli těžké nehodě Gabriela Rodriga. Jezdec však naštěstí vyvázl z nehody bez vážnější újmy na zdraví a závod byl brzy opět odstartován. Prvního vítězství kariéry se dočkal Niccolo Antonelli. Itala doprovodili na stupně vítězů Enea Bastianini a Brad Binder.

Po závodě prostřední kubatury se diváci v Brně dočkali tradičního vítězného salta v podání Johanna Zarca, který tehdy v Brně vyhrál. Jako druhý do cíle dorazil Esteve Rabat. O třetí místo bojovali Alex Rins a Alex Márquez. Rins nakonec třetí místo udržel, Márquez dojel čtvrtý, čímž si zajistil své do té doby nejlepší umístění v Moto2.

2016

Loni v den závodu v Brně vydatně pršelo. Závod třídy Moto3 se jel na velmi mokré dráze. První výhru kariéry za těchto podmínek vybojoval John McPhee. Jorge Martin se zde poprvé podíval na podium, dojel druhý. A třetí místo si vyjel Fabio di Giannantonio.

I závod prostřední kubatury se jel na mokrém povrchu. Vítězství si zajistil Jonas Folger. Na stupně vítězů se dostali i Alex Rins a Sam Lowes. Do brněnského závodu tehdy na divokou kartu nastoupil i český tým Montáže Brož, v jehož službách jel „vodník“ Anthony West. Za mokrých podmínek se Westovi dařilo a zajistil českému týmu body za desáté místo.

Před závodem královské kubatury již přestalo pršet, ale vzhledem k tomu, že napršelo opravdu hodně, tak dráha nijak rychle neosychala. S podmínkami na dráze se nakonec nejlépe vyrovnal Cal Crutchlow, který si loni v Brně zajistil své první vítězství v MotoGP. Spolu s Britem vystoupili na podium i Valentino Rossi a Marc Márquez.

Foto: Repsol

Doporučujeme

Články odjinud