Grand Prix České republiky opět řeší finance

Grand Prix České republiky opět řeší finance

Problémy ohledně financování GP České republiky se řeší v posledních letech poměrně často. A nyní je to tu opět. Minulý týden vláda přerušila jednání ohledně dotací pro Velkou cenu.

V posledních několika letech se otázka financování GP České republiky řešila už mnohokrát. V roce 2015 vznikl Spolek města a kraje, který začal GP pořádat, čímž se situace na nějaký čas vyřešila, ale později se opět objevily další problémy. Loňský ročník měl ztrátu přes 31 miliónů. V závěru loňského roku pak bylo rozhodnuto, že město Brno na pokrytí ztrát poskytne 4,7 miliónu a Jihomoravský kraj dá 9,4 miliónu korun. Ministerstvo školství tehdy ovšem odmítlo poskytnout peníze s tím, že výši dotace pro rok 2018 již nelze po uzavření dotačního řízení změnit.

Na letošní ročník dá Brno 15 miliónů korun (místo původních deseti), od kraje přijde 25 miliónů korun (tedy také o pět miliónů více než v předchozích letech). To samozřejmě ani zdaleka nestačí na pokrytí nákladů. Další peníze je potřeba získat jinde.

V závěru loňského roku se také objevila zpráva, že by dotace mohlo poskytnout Ministerstvo pro místní rozvoj, jedná se o 65 miliónů. Nicméně minulý týden vláda pozastavila jednání o poskytnutí dotace. Vláda chce nejprve zjistit, kdo je konkrétním příjemce dotace. To by se mělo zjistit v nejbližších dnech.

Závazky vůči Dorně musí Spolek splnit do konce května. Pokud Spolek závazky plnit nebude, mohlo by se stát, že příští rok bude posledním ročníkem motocyklové GP České republiky. Příští rok totiž končí aktuální smlouva s Dornou, Nicméně šance na to, že se nakonec podaří získat dotace od Ministerstva pro místní rozvoj, tu stále je.

Zdroj: sport.cz, foto: Repsol

Doporučujeme

Články odjinud