Hromy, blesky, mlha, déšť.

Hromy, blesky, mlha, déšť.

Předposlední závod letošního ročníku MotoGP se odehrává za poněkud zvláštního scénáře.

Kvůli velmi těžkým povětrnostním podmínkám byl zrušen celý páteční program a částečné změny se dotkly také soboty. Jakub Kornfeil a závodníci ostatních kubatur si tak mnoho času na okruhu v Motegi neužili. 

V pátek odpoledne zasedli zástupci týmů, aby bylo nalezeno nějaké vhodné řešení. Stejně ale vše nakonec záleželo jen a jen na počasí, kvůli kterému musel být nakonec zrušen i třetí volný trénink. Proto ředitelství závodu rozhodlo, že kvalifikace bude posunutá a zvýší se také její časová dotace na padesát pět minut. Zpočátku se jezdci seznamovali s podmínkami, pak už ale začala plnohodnotná bitva o startovní pozice. V polovině tréninku zaznamenal své první opravdu rychlé kolo také Jakub Kornfeil. Čas 2:13.677 jej vynesl na dvanáctou příčku. O čtyři minuty později si ale náš závodník polepšil na 2:12.090 a usadil se na pozici šesté. Po zastávce v boxech Kornfeilovi na zajetí rychlého času zbývalo něco pod deset minut. Chytil se Mavericka Viňalese, ale při brzdění do jedné ze zatáček byl dlouhý na brzdy. V posledních dvou kolech už Jakub Kornfeil své maximum nezlepšil a byl odsunut na šestnácté místo.

Jakub Kornfeil: „Tak kvalifikace bohužel nedopadla úplně nejlíp. Vlastně to byl náš první trénink tady v Japonsku. Měli jsme naplánované dvě zastávky. Docela hodně pršelo, takže na trati bylo také hodně vody. V první polovině jsem se snažil hlavně vychytat nastavení a vyhnout se pádu. Druhá část začala velice dobře, když jsem se dostal na šesté místo. Motorka fungovala vcelku bez problémů. Jen s teplotou byl trošku problém. Oproti normálu někde kolem 68-70 stupňů teploměr ukazoval 93. I když to v té chvíli tak dobře nejelo, podařilo se zajet docela dobrý čas. To už ale nastala vhodná doba pro druhé a poslední zajetí do boxů. Motorku jsme trošku změkčili, obuli novou zadní pneumatiku a vyjeli opět na trať. Bohužel hned ve druhém kole, když jsem jel za Maverickem Viňalesem, se mně při brzdění do zatáčky s názvem devadesát stupňů zablokovalo zadní kolo a musel jsem do kačírku. Ze zbývajících dvou kol bohužel ani jedno nevyšlo. Všichni mí soupeři v šampionátu jako Sissis, Vazquez a Masbou jsou sice za mnou, ale to nic nemění na tom, že to mělo být mnohem lepší. Nejvíc mě mrzí, že jsem neudržel tu osmou pozici, na které jsem ještě osm minut před koncem kvalifikace byl.“

Doporučujeme

Články odjinud