Jakub Kornfeil - V záři reflektorů

Jakub Kornfeil - V záři reflektorů

Pod katarskými reflektory se ve velmi dobrém světle ukázal také český závodník Jakub Kornfeil. V premiérové kvalifikaci letošního ročníku se umístil na velmi dobré sedmé pozici.

Kubajz, jak bývá Jihomoravan svými fanoušky přezdíván, o sobě dal pořádně vědět už během prvních minut kvalifikačního tréninku, když se pohyboval mezi šesticí nejrychlejších, kde zůstal až do jeho poloviny. Kornfeil pak zamířil ke svým mechanikům pro nové obutí, aby se pak mohl plně koncentrovat na závěrečnou část měřené sekce. Po vyjetí z boxu se Jakub dostal bleskurychle do závodního tempa a časem 2.09:008 se zařadil na páté místo. Z nejrychlejší pětice jej pak odsunuli Marquez, Techer a vítěz kvalifikace Luis Salom. V té době ale byl jezdec týmu Redox RW Racing GP ve svém nejrychlejším kole a protnutím cílové pásky se zařadil na šesté místo s časem 2.08:482. V dojezdu posledních kol se ale Portugalci Oliveirovi podařilo vklínit mezi nejrychlejší a Kornfeila tak odsunul na konečné sedmé místo.  Po zajetí svého maxima se bohužel českému borci nevyhnul dramatický moment. Napověděla tomu signalizace live timingu, na které se Jakub zasekl na prvním sektoru, což pak sám potvrdil jako lehký pád.

Jakub Kornfeil: „Začátkem kvalifikace byla trať přímo příšerná. Postupem času se to ale naštěstí lepšilo a dalo se postupně zrychlovat. V první polovině kvaldy jsem zajel svůj nejlepší čas za Khairuddinem, kterého jsem následoval. V polovině tréninku nastal ten čas, kdy jsem zajel do boxů pro nové gumy. Na zadní kolo jsme zvolili zde velmi osvědčenou směs S. Během zastávky mechanici také trošku pozměnili nastavení podvozku. Na motorce jsem se cítil velmi dobře. Po vyjetí jsem zajel několik kol sám a pak jsem chtěl počkat na někoho rychlého, ale jak už u mě bývá zvykem, nikdo tam nejel. Až v úplném závěru se tam objevil Jack Miller a John McPhee. Miller byl přede mnou asi 300 metrů a od Johna mě dělilo asi 150 metrů. Dotáhl jsem se na něj už v polovině okruhu, předjel jsem ho a začal jsem stahovat Millera. To kolo jsem zajel své maximum. Do první zatáčky jsem měl fakt luxusní brzdy. Bohužel ve druhé zatáčce přišel ten pád a v kvalifikaci tak bylo dobojováno. Trošku mě bolí ruka a už se mně tam rýsuje pěkná modřina. Kluci ale mají co dělat s motorkou, aby byla na warm up zase ready. Myslím, že jsme na dobré cestě. Ještě se trošku pohrajeme s předními tlumiči a budu doufat, že zítra bude na trati méně písku než dnes. Velké poděkování patří celému týmu za výbornou práci v průběhu kvalifikace.“

 

Doporučujeme

Články odjinud