Jakub Kornfeil si v Austrálii vyjel osmé místo

Jakub Kornfeil si v Austrálii vyjel osmé místo

Po nepodařeném závodě v Japonsku, kdy Kornfeil upadl, si dnes v Austrálii spravil chuť osmým místem v cíli.

Jakub Kornfeil v sobotu:

Australský závodní víkend zahájil Kornfeil třetím místem v prvním tréninku. V sobotní kvalifikaci už tak vysoko nebyl. Jezdcův čas 1:36,953s stačil jen na sedmnácté místo. Spolu s Karlem Hanikou se tak Jakub Kornfeil kvalifikoval do šesté řady. Oba čeští jezdci se totiž v kvalifikaci potýkali s hustým provozem.

„Tato kvalifikace byla asi nejšílenějších z těch nejšílenějších. Je neuvěřitelné, jak obrovská skupina se tady vždy vytvořila. Ani projetí boxovou uličkou mně nepomohlo k tomu, abych si našel více prostoru. Navíc, když máte už jen čtyři minuty do konce, není možné zajíždět znova. Vždycky, když jsem měl rozjeté nějaké solidní kolo, někdo ze skupiny vypnul a všechno bylo v háji. Nejhorší je, že v takto velké skupině vypne v každém kole někdo, takže nakonec nemá nikdo nic, nebo z toho profituje jen velmi málo jezdců. Z tohoto hlediska je téměř nemožné zajet top čas. Rozčilování Jacka Millera je, si myslím, v tomto směru celkem oprávněné. To celé čekání ale bude mít ještě dohru na ředitelství závodu, jak jsem se před chvílí dozvěděl. Za sebe můžu říct, že mě to hodně štve. Vím, říkám to zase a opět a skutek utek, řeknete si. Je to ale frustrující, když víte, že je motorka nachystaná výborně a jezdecky máte na to být někde úplně jinde. Celkově se tady na Phillip Islandu cítím velmi dobře. V prvním tréninku jsem byl třetí, v dalších volných jsem taky byl v top ten. Zítra v závodě to ale s velkým počtem jezdců nebude jinak. Bude to tedy chtít ostré lokty a také jistou dávku trpělivosti a opatrnosti. Díky všem, co si brzy ráno přivstali, aby se na tu hrůzu mohli podívat,“ prohlásil po náročné kvalifikaci rozhořčený český závodník.

Jakub Kornfeil v neděli:

Po startu ze sedmnáctého místa se Jakub Kornfeil propadl až na dvacáté místo. Pak se musel prodírat zpět na lepší pozice a v těchto snahách byl úspěšný. V nájezdu do třetího kola už mu patřila třináctá pozice. Za krátký okamžik se posunul ještě o příčku výše a ujal se čela druhé skupiny. Na první skupinu už český závodník ztrácel. Později se mu spolu s Miguelem Oliveirou podařilo poodjet pronásledovatelům.  V průběhu závodu došlo i k několika pádům v čelní skupině, které Kornfeilovi pomohly v posunu výše. Nakonec si Jakub dojel pro osm bodů za osmé místo.

„Máme za sebou pěkný závod. Dobře jsme si zazávodili. Myslím, že v mém dnešním projevu byla vidět agresivita, předjíždění, stíhací jízda a také bohužel dost špatný start. Ze začátku jsem měl velmi dobře našláplé na to, abych dojel první skupinu. Rozestup se blížil třem vteřinám. Po několika kolech už jsem byl zhruba na 0.8. Jenže pak mě předjel Oliveira, začali jsme mezi sebou bojovat a to nás pochopitelně hodně zpomalilo. Rozestup se vrátil na svou původní hodnotu a vidina sjetí čela závodu byla fuč. Dík patří klukům mechanikům za přípravu motorky. Všechno fungovalo dobře, pocit na motorce byl skvělý. Myslím, že jsme dnes odvedli dobrou práci. Samozřejmě je škoda, že se nepodařilo dotáhnout první skupinu, ale co se dá dělat. Na druhé straně je třeba uznat, že k osmému místu pomohlo také pár pádů mých soupeřů. Nicméně nějaké body vezeme, není to sice žádná nálož, málo to ale také není. Už teď se moc těším do Malajsie. Je to docela fajn trať, na které se musím hlavně lépe kvalifikovat. Určitě mně dáte za pravdu, že s lepší kvalifikací bych si ušetřil spoustu úsilí v dotahování první skupinky, protože bych se do ní nejspíš rovnou začlenil. Ale nechme kdyby, o tom to není. Závěrem chci popřát brzké uzdravení mému kolegovi Ericovi Granadovi. Měl škaredý pád, momentálně je hospitalizovaný a všichni doufáme, že se brzy uzdraví,“ řekl po závodě Kornfeil.

(Pozn.: Brazilec Granado, kterému Kornfeil přeje brzké uzdravení, má zlomené čtyři obratle a prst na ruce.)

Doporučujeme

Články odjinud