Jeremy Burgess: Co dělá bez Rossiho?

Jeremy Burgess: Co dělá bez Rossiho?

Dlouholetá spolupráce skončila po GP ve Valencii, kdy se nečekaně objevila zpráva, že se Rossi a Burgess dohodli na jejím ukončení. Nyní žije pokojně v australské buši.

14 roků spolupracovali Jeremy Burgess a Valentino Rossi v mistrovství světa MotoGP. Po závěrečné GP ve Valencii, se rozhodl devítinásobný mistr světa, nepokračovat dále ve spolupráci a překvapivě přivedl k týmu jeho krajana, Silvano Galbusera.

Pádné důvody Rossi neuvedl. Z toho, jak se ke všemu vyjádřil Burgess, se dalo mezi řádky vyčíst, že byl ze staré školy a dostatečně se nezabýval záznamem dat. Nyní se tímto zabývá datový inženýr Matteo Flamigni a Silvano Galbusera, dva klíčový muži, kteří se starají o vyladění továrního motocyklu Yamaha YZR-M1.

Pro mnoho odborníků byl rozchod této dvojice překvapením. Zejména pak způsob, jakým se vše událo, vyvolal zděšení.

Jeremy Burgess dnes poprvé hovořil o rozchodu v rozhovoru pro australským časopisu Cycle News.

"Samozřejmě, načasování této akce bylo pro mě překvapivé, bylo to jako blesk z čistého nebe," přiznává Burgess. "Na druhou stranu tam byl zásadní rozdíl v tom, jak jsme viděli budoucnost v pokračování v Mistrovství světa MotoGP. Napadlo ho, že by pokračovat až do 2016, nebo dokonce 2017. Mluvili jsme o těchto plánech. Já jsem ale nebyl připraven, zavázat se na další tři nebo čtyři roky. "

"S jednoletou smlouvou jsem byl více než šťastný," poznamenává Burgess. "Možná, že to Valentino bral, jako nedostatek rozhodnosti. Ale pro mě to byla upřímná možnost, jak pokračovat ve spolupráci. "

Vzhledem k tomu, Burgess nadále figuroval v plánech Yamahy v roce 2014. Možná mohla být spolupráce třeba s Pole Espargarem. Co by jste na to řekl?

Burgess: "Pro Rossiho jsem byl věkem jako otec, pro Póla bych představoval dědečka. Je mu teprve 22. Podívejte se, po 34 letech v této práci, jsem spokojený s tím, co jsem dosáhl. Začínat teď s nováčkem, to chce spoustu času, pět-sedm roků….“

Odchod do důchodu na farmu

Nyní tráví Burgess svůj volný čas s manželkou Claudine a dospívajícími dcerami. "Navzdory platné smlouvě s Yamahou, nemám ponětí, co bych pro ně měl v letošním roce dělat. Možná mě během roku zavolají, že potřebují něco prokonzultovat, "říká Jeremy.

Do konce ledna, se zimní přestávka Jeremy Burgesse nelišila od ostatních. Změna přišla v únoru, kdy začalo testování a on zůstal doma. Burgess tak má dostatek času na pozemek kolem domu, kde je potřeba udělat hodně práce.

"Po mnoho let to vždy byla pro mě zábava, abych byl upřímný. Celé hodiny jsem trávil čtením knih. To bylo velmi uklidňující. Všechno to bylo o tom, abych poznal všechny ty nové technologie MotoGP. "

"Poprvé od zimy 1979 nemám nic společného s paddockem. Prozatím mám stále hodně práce na své farmě. Zatím jsem neměl čas ani chodit na ryby, "řekl Burgess. "Každý pátek chodím hrát golf. Můj kamarád z místního motocyklového klubu mi říká, že stále jsem si měl koupit motorku. Ale já jsem v současné době zaneprázdněný svými veterány, jako je Jaguar Mk II a Triumph TR4. Navíc mám 25 let Land Cruiser, pravda, poslední 4WD. "

Navzdory všemu, musí Jeremy Burgess i nyní dělat důležitá, ba přímo klíčová rozhodnutí. Například musí vymyslet kam umístit hydrant, zajistit montáž včetně hadic, pro případ nenadálého požáru v buši.

zdroj: speedweek.com

Doporučujeme

Články odjinud