Johann Zarco – šampion Moto2 pro rok 2016

Johann Zarco – šampion Moto2 pro rok 2016

Před necelým týdnem si Johann Zarco pojistil druhý titul v kategorii Moto2. Stal se tak prvním jezdcem, který dokázal titul v Moto2 obhájit.

Johann Zarco si při závodě v Malajsii zajistil titul pro letošní rok v kategorii Moto2. Tato kategorie vznikla v roce 2010. Tento šampionát v minulosti ovládli Toni Elías (2010), Stefan Bradl (2011), Marc Márquez (2012), Pol Espargaro (2013) a Esteve Rabat (2014). Rabat byl prvním, kdo se pokusil titul obhájit, ale nepodařilo se mu to. Loni se totiž z titulu radoval Johann Zarco. Kromě Zarca a Rabata se všichni ostatní šampioni Moto2 hned vydali do MotoGP. Zarco je prvním jezdcem, který dokázal titul v této kategorii obhájit. Do MotoGP se přesune příští rok.

Johann Zarco se narodil 16. července 1990 v Cannes. Závodit začal v Itálii jako jezdec minibiků. Roku 2007 se stal prvním vítězem Red Bull Rookies Cupu. Do světového šampionátu přešel v roce 2009, to už mu bylo osmnáct let. Ve své první sezóně v kategorii 125 ccm se skončil Zarco dvacátý.

Nejúspěšnějším rokem Johanna Zarca v nejslabší kategorii byl rozhodně rok 2011. V tom roce získal své první umístění na podiu a nakonec se dočkal i svého prvního vítězství. Přestože se na nejvyšší příčku probojoval jen jednou, zůstal v boji o mistrovský titul až do posledního závodu roku. Titul mu nakonec unikl a historicky posledním šampionem kategorie 125 ccm se tak stal Nicolas Terol. Zarco skončil v celkovém pořadí druhý.

V následujícím roce zamířil Zarco do Moto2. Na stupně vítězů se v této kategorii dostal až o rok později – při GP Itálie. Prvního vítězství v Moto2 se Francouz dočkal loni v Argentině. A loni se také u týmu Ajo radoval ze svého prvního titulu.

Letos Zarco zůstal v prostřední třídě se stejným týmem jako loni. Sezónu zahájil dvanáctým místem v Kataru. V Argentině se dostal na stupínek nejvyšší. Během první poloviny sezóny zvítězil ještě třikrát (v Itálii, Katalánsku a Německu). Na podium se dostal i v Americe a Nizozemsku. Druhou polovinu roku zahájil vítězstvím v Rakousku, jenže potom přišla série čtyř závodů bez podia. V Brně sice Zarco startoval z pole position, ale na mokrém povrchu dojel až jedenáctý. Ve Velké Británii skončil po penalizaci za incident s Lowesem až dvaadvacátý. V San Marinu byl čtvrtý a v Aragonsku pátý. Na zámořskou sérii se tedy vydal jen s jedním bodem náskoku na druhého Rinse. Rinsovi se ovšem v zámoří nedařilo. Posbíral jen dva body v Austrálii. Naopak se dařilo Lüthimu, který se díky výhrám v Japonsku a Austrálii dostal na průběžné druhé místo šampionátu.

 Do Malajsie přijel Zarco s náskokem 22 bodů na Lüthiho. Věděl, že vítězství mu zajistí titul bez ohledu na výsledky jeho soupeřů. Zarco v Malajsii skutečně zvítězil a nyní už mu nikdo nemůže titul vzít. Kromě toho, že je Zarco nyní prvním, kdo dokázal obhájit titul v Moto2, tak je i prvním Francouzem, který v mistrovství světa získal více než jeden titul.

Nyní už Zarcovi zbývá odjet poslední závod letošní sezóny ve Valencii a pak už zamíří do MotoGP k týmu Monster Yamaha Tech 3.

Doporučujeme

Články odjinud