Kdo může získat pro Brity vítězství v GP? Crutchlow a kdo další?

Kdo může získat pro Brity vítězství v GP? Crutchlow a kdo další?

V Británii již dlouho čekají na vítězství při GP silničních motocyklů. Naplnit jejich přání může třeba Crutchlow nebo Redding.

Britové bývali velmocí v motorsportu. Vyráběly se tu i světoznámé značky, které sbíraly úspěchy ve světě. Pro připomenutí se jedná o Norton, Triumph, BSA, AJS, Matchless a Metisse.

Jinou kategorií jsou závody Superbike, kde mají úspěchy i mistry světa. Vzmenout můžeme jména jako Fogarty, Hodgson nebo Toseland.

Již více než třicet let čekají, zda se objeví nový mistr světa silničních motocyklů z jejich rodiště. Posledním, komu se to podařilo, byl Barry Sheene, který získal titul v roce 1976 a 1977 na motocyklu Suzuki. Od té doby nikdo titul pro Británii nezískal.

Dokonce i poslední vítězství v královské třídě už je pořádně vousaté. Stalo se to v roce 1981 v Anderstorp (Barry Sheene). Od té doby již uplynulo 32 let. Loni se na stupně vítězů podíval Cal Crutchlow (Brno a Phillip Island – dvě třetí místa). Byla to první pódiová umístění Brita v královské třídě od roku 2000, kdy se to podařilo Jeremy McWilliamsovi v Doningtonu. Letos by se mohl Crutchlow pokusit i o stupínek nejvyšší. Cal má letos výbornou formu a velice kvalitní stroj od Yamahy.

V střední třídě (250 ccm/Moto2) mají Britové velké želízko v ohni. Je jím Scott Redding. V letošním roce by mohl útočit na titul mistra světa, přestože za tři roky v této třídě zaznamenal pouze osm umístění na stupních vítězů. V letošní sezoně mu v tom bude určitě nápomocen i motocykl vyrobený firmou Kalex.

Poslední vítězství Angličana ve střední třídě drží Alan Carter z Le Mans v roce 1983, kdy sedlal motocykl Yamaha 250. Pokud budeme hovořit o Britském úspěchu, tak je tu ještě vítězství Jeremy McWilliamse z roku 2001. Dosáhl ho na okruhu v Assenu na motocyklu Aprilia 250. Dodejme, že Jeremy pochází z Belfastu v Severním Irsku. A poslední mistr světa v této třídě? To musíme ještě o pěkných pár let zpět. Psal se rok 1971 a titul získal Phil Read (Yamaha 250).

V nejslabší kategorii (125 ccm/Moto3) musíme ubrat ještě další dva roky, abychom došli k poslednímu jezdci, který pro Britské království získal titul. V roce 1969 se to podařilo jezdci na motocyklu Kawasaki. Byl jím Dave Simmonds, který tragicky zahynul (23. října 1972), když utrpěl těžké popáleniny při výbuchu plynu v karavanu nedaleko Paříže na závodním okruhu.

Nejnižší třída přináší Britům v poslední době nejvíce důvodů k oslavám. Můžeme vzpomenout vítězství Scotta Reddinga z roku 2008, Bradleyho Smitha v letech 2009 a 2010 s Aprilii a také Dannyho Kenta s red Bull KTM v roce 2012.

zdroj: speedweek.de

Doporučujeme

Články odjinud