Kornfeil uzavřel sezónu sedmým místem ve Valencii

Kornfeil uzavřel sezónu sedmým místem ve Valencii

Jakub Kornfeil si v posledním závodě letošního roku vyjel sedmé místo. V celkovém pořadí skončil osmý.

V kvalifikaci sice český závodník ztratil na nejrychlejšího jen něco přes sedm desetin, přesto však jeho čas stačil pouze na čtyřiadvacáté místo na startovním roštu.

„Startovní pole je opravdu velmi vyrovnané, takže jsou možné dvě varianty výsledků - buď to bude opravdu vynikající, anebo člověk ztratí o nějakou tu desetinku víc a pozice bude katastrofální. Velkou roli v tom hraje pochopitelně slipstream. Ve volných trénincích jsem na něj měl poměrně štěstí, ale v kvalifikaci to bohužel nevyšlo. Dvakrát jsem zkoušel zařadit se za rychlé jezdce, ale na trati byl docela chaos, takže nebylo snadné vyhledat si tam nějaký vhodný prostor. Za své umístění se velmi omlouvám týmu, protože vím, že jsme měli na to, aby to dopadlo úplně jinak. Na druhou stranu ale vidíme ty minimální rozestupy. Motorka je nastavená dobře, takže jsme na závod připraveni,“ říkal po sobotní kvalifikaci jihomoravský jezdec.

Loni byl Kornfeil ve Valencii třetí. Letos bylo po kvalifikaci jasné, že to český jezdec nebude mít nijak jednoduché, aby tento výsledek mohl zopakovat. Kvalifikoval se totiž až na čtyřiadvacáté místo. V prvním kole se mu ovšem podařilo získat deset pozic. V šestém kole už byl šestý a dokonce spolu s Guevarou stíhal vedoucí čtveřici. Tu se jim podařilo dohnat, takže se náš jezdec znovu ocitl v boji o stupně vítězů, ale tentokrát se na ně nedostal. Vedoucí jezdci mu později poodjeli. V závěru závodu navíc dostal Kornfeil pokyn k posunu o jednu pozici vzad, čímž klesl na osmé místo. Brzy se vrátil zpět na sedmé, ale do boje o podium už se vrátit nedokázal. Cílem projel jako sedmý. V celkovém pořadí šampionátu skončil osmý, což je jeho dosud nejlepší výsledek ve světovém šampionátu. Závod ve Valencii byl zároveň Kornfeilovým posledním v týmu Drive M7 Sic Racing.

„Je to super! Kdyby mi někdo řekl, že se ze čtyřiadvacátého místa dostanu na sedmé, nevěřil bych mu. Závod jsem si od samého začátku velmi užíval. Motorka fungovala výtečně a musím říct, že jen díky ní jsem si toho mohl tolik dovolit. Šéfmechanik opravdu skvěle vyladil nastavení a závodit byla prostě jedna radost. Jediná potíž, která se objevila, byly pneumatiky. Nejprve jsem jel hrozně agresivně, což pak mělo své následky v dalším průběhu závodu. Neudržel jsem se s vedoucí skupinou až do konce. V závěru mi navíc byla udělena penalizace a musel jsem před sebe pustit jednoho ze soupeřů. Sice jsem se před něj brzy vrátil, ale dohnat jezdce přede mnou už nebylo možné. Přesto je sedmé místo výborné a řekl bych, že je i hezkým dárkem na rozloučenou. Chci moc poděkovat týmu za krásné a úspěšné dva roky. Moc děkuji i všem partnerům, bez kterých by to rozhodně nebylo možné, dále děkuji fanouškům, rodině, kamarádům a všem, kteří mi aspoň trochu drželi palce!“ uzavírá letošní sezónu Kornfeil. 

Doporučujeme

Články odjinud