Kornfeil v Jerezu bojoval o podium, nakonec dojel sedmý

Kornfeil v Jerezu bojoval o podium, nakonec dojel sedmý

Jakub Kornfeil bojoval v Jerezu o podium, ale nakonec mu to nevyšlo. Musel se smířit se sedmým místem.

V Austinu český jezdec Jakub Kornfeil upadl po chybě soupeře a zlomil si klíční kost. Ještě v Austinu byl operován a pak se již připravoval na závod v Jerezu. Do Jerezu tedy přijel jen necelé tři týdny po zranění a neměl žádná speciální očekávání. Navzdory bolesti se mu však podařilo vybojovat přímý postup do druhé kvalifikace. Kvalifikaci ovšem ovlivnil technický problém. Kornfeil musel zastavit a pak už jenom čekal, kam až se bude propadat. Nakonec z toho bylo dvanácté místo, což je jeho letos nejlepší umístění v kvalifikaci.

„Po včerejšku jsme na motorce udělali pár změn, které se ukázaly jako správné. Ráno jsem se cítil velmi dobře a pojistil jsem si účast v Q2, čímž jsme splnili základní cíl dnešního dne. Do kvalifikace byl plán jasný, tahat od samotného začátku a nepromarnit ani jedno kolo. Od prvního kola jsem měl ale problémy s motorkou. V jedné části ztratila výkon, to jsem ještě dokončil kolo s 1'46.9s. V dalších dvou kolech se ale výpadky stupňovaly. Zajel jsem k mechanikům. Na nějaké velké opravy ale nebyl čas. Na trať jsem se vrátil v dobrém umístění. Přede mnou byl Canet a za mnou Masia. Jenže hned v prvním kole motorka zhasla úplně a byl konec. Uvidíme, co nakonec bylo příčinou. Bohužel i toto patří k závodům. Někdy nejsem v ideální kondici já, někdy nás zabrzdí technika. To se nedá nic dělat. Každopádně víme, že na to tento víkend máme a na to se musíme zaměřit. I když o tom mluvíme jako o nepodařené kvalifikaci, pořád je to letos nejlepší umístění na gridu. Moje klíční kost zatím drží. Bolí to, ale není to nic, s čím bych se nedokázal poprat,“ okomentoval sobotní dění v Jerezu český jezdec.



Do závodu se tedy Kornfeil pustil z dvanácté pozice. V závodě se mu dařilo jezdit ve vedoucí skupině a bojovat o podium. Do posledního kola najel jako třetí, ale tuto pozici neudržel. Nakonec klesl na sedmé místo. Z Jerezu si odváží devět bodů.

„Trvalo asi tři kola, než jsem dostal ten správný rytmus a našel jsem si své místo v závodě. Uvnitř skupiny jsme hodně bojovali s Romanem Fenatim. S ním je to vždy těžký boj, protože má hodně osobitý styl. Hodně otevírá vnitřní stranu a pak se rychle vrací do stopy. I tak bylo ale tempo velice dobré a časy 1'46 s jsou možná vůbec nejrychlejší jaké jsem kdy během závodu v Jerezu jel. V posledních třech kolech jsem za sebou chtěl udržet Caneta. Předtím mě moc často nepředjel, takže jsem ho chtěl udržet za zády a zaútočit na bednu. Do posledního kola jsem najížděl třetí. V první zatáčce to byla mela, mohl jsem vyjet jako pátý nebo třetí. Nakonec jsem ze skrumáže vyšel nejlíp a pokračoval na třetí pozici. První dva se trošku utrhli, takže jsem si řekl, že na prvním a druhém sektoru to musím udržet a nějak přežít do poslední části, kde jsem měl trošku navrch. Celý můj záměr byl o co nejpozdějších brzdách do vracečky po dlouhé rovince. Bohužel jsem tam probrzdil a ztratil několik pozic. V závěrečném sektoru jsem pak ztratil přední kolo a tím se vyřadil z boje o pódium. Je to velká škoda, protože dneska jsme byli od pódia opravdu kousíček. Na druhou stranu jsme si opět dokázali, že na to máme a je na nás, abychom to potvrdili za dva týdny v Le Mans, kam se moc těším. Moje klička bude zase o něco lepší, takže do toho dám všechno,“ prozradil po závodě Kornfeil.

Zdroj: TZ Jakuba Kornfeila, foto: Prüstel GP

Doporučujeme

Články odjinud