Marc Márquez - nejmladší šampion třídy MotoGP

Marc Márquez - nejmladší šampion třídy MotoGP

Marc Márquez letos absolvoval v královské kubatuře první sezónu. Ve svých dvaceti letech se stal nejmladším šampionem královské kubatury.

Marc Márquez se narodil 17. února 1993 ve španělském městě Cervera. Mistrovství světa silničních motocyklů se účastní od svých patnácti let. Loni se k němu připojil i jeho mladší bratr Alex, který závodí v nejslabší kubatuře.

V roce 2008 se Marc Márquez objevil ve světovém šampionátu na motocyklu o objemu 125ccm. Tehdy Marc měřil pouhých 150 cm a vážil 43 kg.  Už ve svém prvním roce ve třídě do 125ccm stanul na podiu. V následujícím roce vybojoval svou první pole position.

V roce 2010 poprvé zvítězil a zároveň se v témže roce radoval i ze zisku svého prvního titulu mistra světa.

V následující sezóně přestoupil do třídy Moto2, kde bojoval o titul se Stefanem Bradlem. V Malajsii ovšem Márqueze potkal těžký pád a nepříjemné zranění. Kvůli poškození nervu v oku se několik měsíců potýkal s dvojitým viděním. Kvůli tomuto problému musel vynechat závěrečné závody. Nakonec skončil celkově druhý za Stefanem Bradlem.

Loni si už titul nenechal ujít. Porazil letošního šampiona (Pola Espargara) a už v Austrálii (v předposledním závodě roku) se radoval z mistrovského titulu prostřední kubatury.

Už koncem loňského roku bylo jasné, že Marc Márquez letos nastoupí do královské kubatury. V prvním závodě letošní sezóny se Márquez podíval na podium a při druhém závodě (v Austinu) dokonce zvítězil a stal se tak nejmladším vítězem závodu královské kubatury. A další úspěchy následovaly. Dvacetiletý Španěl vyhrál ještě v dalších pěti závodech. Devětkrát se do závodu vydával z první pozice.

Výrazná komplikace přišla v Austrálii. Kvůli potížím s pneumatikami, které se na novém povrchu australského okruhu rychle opotřebovávaly, měli jezdci nařízeno vyměnit gumy nejpozději v desátém kole závodu. Vinou nesprávného rozhodnutí týmu zajel Márquez pro nové pneumatiky až v jedenáctém kole, což bylo v rozporu s nařízením. Následovala černá vlajka pro Márqueze (tedy vyloučení ze závodu). Před závodem v Japonsku už se Márquez těšil náskoku jen osmnácti bodů a po Japonsku se jeho náskok ztenčil o dalších pět bodů.

Před Valencií ztrácel Lorenzo na Márqueze třináct bodů. Márquez potřeboval dojet na čtvrtém nebo lepším místě, aby měl jistotu titulu. Tak se i stalo. Lorenzo dnes sice zvítězil, ale Márquez dojel třetí, což mu na zisk titulu stačí.

Marc Márquez se po letošní sezóně raduje nejen z titulu nováčka roku, ale i z titulu světového šampiona královské kubatury.

Během své kariéry překonal Marc Márquez několik rekordů. A dnes dokázal překonat další rekord – stal se nejmladším šampionem královské kubatury.

Marc věří, že k jeho úspěchům mu napomáhá i barva spodního prádla – už mnoho let dodržuje tradici, že na tréninky a kvalifikaci nosí modré trenýrky a na závody červené.

Úspěchy Marca Márqueze

2008: 125ccm: 13. pozice, KTM, 13 startů, 63 bodů

2009: 125ccm: 8. pozice, KTM, 16 startů, 94 bodů

2010: 125ccm: 1. pozice, Derbi, 17 startů, 310 bodů

2011: Moto2: 2. pozice, Suter, 13 startů, 251 bodů

2012: Moto2: 1. pozice, Suter, 17 startů, 324 bodů

2013: MotoGP: 1. pozice, Honda, 18 startů, 334 bodů

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud