Jack Miller

Jack Miller

Jack Miller
Johann Zarco
Johann Zarco
Fabio Quartararo
9
Fotogalerie

MotoGP: Miller si vyjel druhou výhru v řadě, na podium jej doprovodili dva Francouzi

Jack Miller si v dnešním počasím ovlivněném závodě dojel pro druhou výhru v řadě. Na podium jej doprovodili dva domácí jezdci. Johann Zarco dojel druhý a Fabio Quartararo třetí. Quartararo se nyní vrací do čela šampionátu, vede o jeden bod před Bagnaiou, který dnes skončil čtvrtý.

Do závodu královské kubatury se dnes v Le Mans vydával domácí Fabio Quartararo. Mladý Francouz zde startoval z první pozice i loni, ale v závodě tehdy dojel až devátý. Z výhry se loni radoval Petrucci.

Na startu dnešního závodu chyběl Jorge Martin, který se zranil v Portugalsku. Místo Španěla jel jeho krajan Tito Rabat, který jej nahrazoval i před dvěma týdny v Jerezu.

Závod začínal na suchém povrchu, ale nad okruhem se stahovala mračna, takže hrozilo, že by během závodu mohlo začít pršet. Po startu závodu, který byl vypsán na sedmadvacet kol, se vedení ujal Miller. Druhý byl Viňales. Qurtararo po startu z pole position klesl na třetí místo. V první pětce byli i Nakagami a Marc Márquez. Nakagami ovšem následně klesl za Márqueze i Pola Espargara.

Hned v úvodu skončil na zemi Morbidelli. Jezdec se kvůli bolesti nohy nějakou dobu kroutil v kačírku, ale nakonec je v pořádku a dokonce se ještě vrátil do závodu.

Miller se dlouho v čele neohřál, brzy jej vystřídal Viňales. Po dvou odjetých kolech se první trojice ve složení Viňales, Miller a Quartararo držela poměrně blízko u sebe. Nakagami, který se vrátil na čtvrté místo, už nebyl v těsném kontaktu s prvními třemi, naopak na něj útočil Rins, který se po startu probojovával výrazně vpřed.

Čtyřiadvacet kol před závěrem  se na první pozici ukázal domácí Quartararo, ale v tu chvíli se začaly objevovat dešťové kapky. Byla vyvěšena bílá vlajka, jezdci tedy měli povoleno zamířit do boxů na výměnu motocyklu.

Quartararo vedl i o kolo později, ale v té době už začali jezdci mířit na výměnu motocyklů, protože déšť zesiloval. Na zemi skončil úřadující šampion Joan Mir. A krátce po něm upadl i jeho kolega Alex Rins. Druhý jmenovaný ovšem dokázal po pádu dojet do boxu a vyměnit si tam stroj.

Dvaadvacet kol před koncem vedl Marc Márquez. Quartararo, který si před závodem nevěřil v mokrých podmínkách, byl v tuto chvíli druhý. Miller a Bagnaia dostali dvojitý trest „long lap penalty“, protože při výměně motocyklu v boxech překročili rychlost.

Dvacet okruhů před závěrem byl první Marc Márquez, druhý jezdil Quartararo. Následovali Miller, Nakagami a Zarco. Výrazně vpřed se oproti své startovní pozici posunul Alex Márquez, který loni v Le Mans získal své první podium v MotoGP. Nyní byl mladší z bratrů Márquezových šestý.

O kolo později z vedení upadl Marc Márquez. Jezdec je v pořádku a znovu se rozjel. Vedení  se opět ujal domácí Quartararo. Miller byl druhý a třetí Nakagami. Následovali Zarco a Alex Márquez.

Šestnáct kol před koncem se na první místo před Quartarara dostal Miller. Quartararo navíc obdržel penalizaci „long lap penalty“, protože se dopustil chyby při výměně motocyklu, nicméně ani absolvování trestu jej nepřipravilo o druhé místo, na kterém se v té době nacházel.

Savadorimu začal kouřit stroj, jezdec jej tedy musel odstavit.

Patnáct kol před závěrem upadl Oliveira. Jezdec je v pořádku. A následně upadl i Alex Rins, pro kterého to byl druhý pád v dnešním závodě a zároveň i třetí závod v řadě, kdy Rins upadl.

Třináct okruhů před koncem vedl Miller, Quartararo byl druhý. Na třetí místo se dostal Zarco. Na provizorním podiu tedy v tuto chvíli byli dva domácí jezdci. Nakagami klesl na čtvrté místo. První pětku uzavíral Alex Márquez. Jeho bratr Marc už byl po předchozím pádu zpátky na bodovaných pozicích. Nicméně deset kol před závěrem upadl Marc Márquez podruhé. Zůstal v pořádku, ale v závodě už nepokračuje.

Devět kol před šachovnicí vedl Miller, druhý byl Quartararo. Třetí Zarco se Quartararovi hodně přibližoval, nyní stáhl ztrátu na necelých pět sekund. Svého krajana stahoval opravdu rychle, v dalším kole už byl rozdíl jen zhruba 3,3 sekundy.

Sedm okruhů před závěrem se nic neměnilo na první příčce, ale třetí Zarco už byl těsně za zády svého krajana Quartarara. V nájezdu do dalšího kola už si tito francouzští jezdci pozici prohodili. Čtvrtý byl v tuto chvíli Alex Márquez. První pětku uzavíral loňský vítěz Petrucci. Déšť byl pryč a nad okruhem se opět začalo ukazovat slunce.

Pět kol před cílem se Bagnaia dostal na páté místo před svého krajana Petrucciho a následně začal útočit i na čtvrtou příčku Alexe Márqueze. V dalším kole už se mu to povedlo – Bagnaia byl nyní čtvrtý a jezdil výrazně rychleji než třetí Quartararo, nicméně ten měl náskok přes devět vteřin.

Tři kola před závěrem se na kameře objevily další dešťové kapky, ale na vydatný déšť to nevypadalo.

Do posledního kola najel jako první Miller. Zarco byl druhý se ztrátou zhruba 4,5 s. Třetí místo držel Fabio Quartararo. Čtvrtý Bagnaia byl sice rychlejší, ale Quartarara už v závěru neměl šanci dohnat.

Miller si dojel pro další vítězství v řadě. Mezi Millerovou první a druhou výhrou uplynulo téměř pět let, ale tu třetí si dokázal připsat hned dva týdny po té druhé. Spolu s Millerem dnes na podium vystoupil dva francouzští jezdci. Zarco dojel druhý a Quartararo třetí. Quartararo se díky třetímu místu vrátil do čela šampionátu. Bagnaia, který dojel závod na čtvrté pozici, je nyní v šampionátu druhý se ztrátou jednoho bodu na Quartarara. První pětku v dnešním závodě zkompletoval Danilo Petrucci, který zde loni zvítězil. Šesté místo si dnes zajistil Alex Márquez. Následovali Nakagami, Pol Espargaro a Lecuona. Desítku uzavřel Viňales.

GP Francie - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Jack MILLER Ducati 142,9 47'25,473
2 Johann ZARCO Ducati 142,7 3,97
3 Fabio QUARTARARO Yamaha 142,2 14,468
4 Francesco BAGNAIA Ducati 142,1 16,172
5 Danilo PETRUCCI KTM 141,8 21,43
6 Alex MARQUEZ Honda 141,7 23,509
7 Takaaki NAKAGAMI Honda 141,4 30,164
8 Pol ESPARGARO Honda 141,2 35,221
9 Iker LECUONA KTM 140,9 40,432
10 Maverick VINALES Yamaha 140,9 40,577
11 Valentino ROSSI Yamaha 140,8 42,198
12 Luca MARINI Ducati 140,3 52,408
13 Brad BINDER KTM 140 59,377
14 Enea BASTIANINI Ducati 139,8 +1'02,224
15 Tito RABAT Ducati 139,5 +1'09,651
16 Franco MORBIDELLI Yamaha 118,4 4 kola
Neklasifikováni    
  Marc MARQUEZ Honda 137,6 10 kol
  Aleix ESPARGARO Aprilia 138,7 12 kol
  Miguel OLIVEIRA KTM 137,6 15 kol
  Alex RINS Suzuki 128,6 15 kol
  Lorenzo SAVADORI Aprilia 137,1 16 kol
  Joan MIR Suzuki 155,2 23 kol

Foto: Václav Duška Jr.

Doporučujeme

Články odjinud