MotoGP na Phillip Islandu: Ohlasy z pódia

MotoGP na Phillip Islandu: Ohlasy z pódia

Lorenzo poprvé v MotoGP vyhrál Velkou cenu Austrálie na Phillip Islandu, na stupně vítězů se prosadili i Pedrosa a Rossi. Vedoucí jezdec šampionátu Márquez byl diskvalifikován, protože pozdě vymenil motocykl.

Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) - 1. místo
Malorčan si ve Velké ceně Austrálie na Phillip Islandu připsal padesátou výhru v kariéře a snížil ztrátu na Marca Márqueze, který byl diskvalifikován, protože nezajel včas do boxů na výměnu motocyklu. "Je neuvěřitelné mít v šestadvaceti letech padesát vítězství. V roce 2003 jsem poprvé vyhrál v Brazílii, připadá mi, jako by to bylo včera, ale je to deset let. Jsem na to velmi hrdý a doufám, že v budoucnu ještě další vítězství přidám. S touto výhrou jsem velmi spokojen. Měli jsme štěstí, protože Marc udělal chybu. Nebýt toho, byl by druhý nebo první, protože byl dnes velmi rychlý. Ale uprostřed šampionátu jsme měli smůlu, takže se to vyvážilo. Když jsem vjížděl do první zatáčky, Marc právě vyjížděl z boxů. Bylo téměř nemožné se té situaci vyhnout. Brzdil jsem trochu později a nemyslím, že se při vjezdu do zatáčky moc rozhlížel. Byla to chyba obou z nás," posoudil situaci. "Teď máme šanci. Pokud Marc zůstane konstantně na pódiu, je nemožné vyhrát šampionát, ale čeká nás hodně kol a stát se může cokoliv."

Dani Pedrosa (Repsol Honda) - 2. místo
Katalánec označil závod za stresující, protože před startem se podle jeho slov pravidla měnila každých pět minut. V závodě pak po přejetí bílé čáry musel přepustit jednu pozici, tehdy ještě Márquezovi. "Nejdřív bylo těžké se adaptovat, aniž bychom udělali chyby. Marc nějaké udělal a já také. Všechno šlo tak rychle a bylo to matoucí pro jezdce i mechaniky. Museli jsme si být jisti, v jakém kole zajedeme do boxů, nebylo jasné, které kolo bylo deváté a které desáté. Dvě motorky musely být připraveny i s pneumatikami, boxová ulička byla mnohem delší než obvykle," vysvětloval aspekty povinné výměny motocyklu. "Bylo to dnes celé zvláštní. Čára na výjezdu z boxů také nebyla jasná, nájezdy a výjezdy byly nepřehledné, dost se improvizovalo. Já jsem svou chybu mohl na trati napravit. Z druhé motorky jsem neměl stejný pocit jako z první. V závodě jsem dokázal získat druhé místo a být velmi konkurenceschopný."

Valentino Rossi (Yamaha Factory Racing) - 3. místo
Devítinásobný mistr světa se pošesté v sezoně dostal na pódium, které uhájil v souboji s Calem Crutchlowem a Álvarem Bautistou. "Nakonec je výsledek dobrý. Jsem spokojen, že jsem tady na Phillip Islandu na pódiu, protože je to vždy skvělé potěšení, je tu úžasná atmosféra. Závod byl velmi vzrušující, moc jsem si ho užíval, protože jsme s týmem dokázali odvést velmi dobrou práci v boxech a získali dvě pozice," pochvaloval si. "Měl jsem skvělou bitvu s Calem. Když jsem pochopil, že jde o pódium, snažil jsem se ze sebe vydat maximum. V polovině posledního kola začalo pršet, což bylo děsivé, ale nakonec to bylo OK. Pořád musíme pracovat a zlepšit se, abychom byli v příštím závodě rychlejší."

V šampionátu vede nadále Márquez s 298 body, Lorenzo se přiblížil na ztrátu osmnácti bodů, třetí Pedrosa jich má na svém kontě 264, Rossi je čtvrtý s 214.

Doporučujeme

Články odjinud