MotoGP na Phillip Islandu: Ohlasy z pódia

MotoGP na Phillip Islandu: Ohlasy z pódia

Casey Stoner vyhrál na domácí trati pošesté v řadě, Jorge Lorenzo si druhým místem díky pádu Daniho Pedrosy zajistil titul mistra světa, třetí Cal Crutchlow oslavil narozeniny druhým pódiem v MotoGP.

Casey Stoner (Repsol Honda) - 1. místo
Australan vyhrál letos popáté, ale poprvé od návratu po zranění. Na domácí trati zvítězil již pošesté v řadě. Po sezoně se dvojnásobný mistr světa z let 2007 a 2011 loučí s kariérou, o to víc mu na letošním triumfu před domácími fanoušky záleželo. "Jsem rád, že se mi to tady podařilo. Bál jsem se, abych tu byl znovu fit a konkurenceschopný, ale dokázali jsme to. Měli jsme něco víc než ostatní, byl to perfektní způsob jak se tu rozloučit. Před závodem jsem byl nervózní, ale podmínky byly fantastické. Když jsem věděl, že mi zbývá jen několik kol a vedu s velkým náskokem, díval jsem se na dav. Bylo fantastické vidět, jak jásají a povzbuzují mě. Jsem velmi hrdý, že jsem Australan," rozplýval se obhájce titulu při vzpomínce na průběh závodu a jeho atmosféru. "Gratuluji Jorgemu, odjel téměř perfektní sezonu, dojížděl první nebo druhý, když to bylo možné. Jsem zklamán, že nejsem ve hře o titul, ale udělal jsem nějaké chyby a takhle to dopadlo. Je mi líto Daniho, viděl jsem ho upadnout přímo před sebou, ale musel dnes tlačit a vyhrát, aby si udržel naději na titul. Udělal malou chybu, která se v této zatáčce může přihodit snadno. Je mi ho velmi líto. Děkuji všem, kteří přišli a fandili."

Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) - 2. místo
Malorčan dnes dojel podesáté v sezoně druhý, což mu v součtu s šesti letošními výhrami a dnešním pádem Daniho Pedrosy s předstihem zajistilo druhý titul mistra světa v MotoGP. Navázal tak na úspěch z roku 2010 a triumfy ve dvěstěpadesátkách z let 2006 a 2007. "Takový den! Jsem velmi šťastný. Bylo to jednodušší, než jsem očekával, protože Dani udělal chybu v zatáčce a upadl. Chtěl jsem se držet Caseyho, ale byl tak silný. Dnes jsem hlavně musel dojet závod a stal jsem se podruhé šampiónem. To je tak sladký pocit!" liboval si. "Chci poděkovat celému týmu, Yamaze, své rodině, přátelům, sponzorům a fanouškům, kteří mě podporují. Dnes je úžasný moment. Byli jsme velmi trpěliví, velmi koncentrovaní a světový titul konečně přišel!"

Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3) - 3. místo
Angličan dojel na pódiu v MotoGP podruhé v kariéře a je spokojen, jak se mu podařilo zakončit sérii tří závodů ve třech týdnech. "Po zklamání, když mi došlo palivo při souboji o pódium v posledním kole v Japonsku, a po pádu v Sepangu jsem tu opravdu potřeboval pozitivní výsledek a ten máme. Když zvážíme, jak jsem se cítil s horečkou a zánětem průdušek, je fantastické být na pódiu, rozhodně jsme si to zasloužili," radoval se Angličan, který neopomněl pochválit tým a motorku. "Před Andreou, Bautistou a Bradlem jsem si věřil. Věděl jsem, že bych mohl být rychlejší a poodjet jim, tak jsem si vybudoval náskok. Zůstal jsem klidný a konzistentní, protože jsem se nechystal stíhat Jorgeho. Další pódium je skvělý výsledek. Zítra mám narozeniny a tohle je dobrý způsob jak začít s oslavami. Bylo vzrušující být tu na pódiu, když vyhrál Casey. Fanoušci ho skvěle přijali a jsem potěšený, že jsem toho mohl být součástí. Také chci pogratulovat Yamaze a Jorgemu k výhře v šampionátu. Odvádějí úžasnou práci a tento úspěch si zaslouží."

Lorenzo má na svém kontě 350 bodů a v čele šampionátu už v posledním závodě nemůže být předstižen. Pedrosa s 307 zůstane druhý a Stoner s 238 třetí. Čtvrté místo si udrží Andrea Dovizioso s 208, o pátou příčku se ještě utkají Álvaro Bautista (165), Valentino Rossi (157) a právě Crutchlow (151).

Doporučujeme

Články odjinud