MotoGP na Sachsenringu 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP na Sachsenringu 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

Sachsenring byl dalším ze závodů, kde do boje zasáhlo počasí. Z výhry se nakonec raduje Márquez, kterému se v Německu tradičně daří. Na podium se dostali i Cal Crutchlow a Andrea Dovizioso.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 1. místo

Marc Márquez je na Sachsenringu velmi úspěšný. Od roku 2010 (včetně) zde pokaždé startoval z pole position a nikdo mu od té doby nedokázal sebrat vítězství. Španěl nakonec zvítězil i tentokrát, přestože to v jistou chvíli pro něj příliš nadějně nevypadalo. Bývalý šampion se trochu povozil mimo trať, ale pak vhodně načasoval výměnu motocyklu, takže se opět dostal vpřed. Vzhledem k tomu, že jezdcům Yamahy, kteří jsou Márquezovi v boji o titul nejblíže, závod nevyšel, navýšil Márquez své vedení v šampionátu na 48 před Lorenzem a na 59 před Rossim. „V určitém okamžiku jsem si dnes myslel, že moje série na tomto okruhu končí, ale nakonec jsme byli úspěšní a vybojovali jsme výborný výsledek, zejména s ohledem na umístění Valentina a Jorgeho,“ zhodnotil Márquez, který je velmi spokojený s tím, jak jeho tým pracoval a jak po jezdcově nehodě ve warm upu dokázali rychle připravit motocykl na závod, pochvaluje si i výbornou strategii. „Byl to náročný závod jednak z toho důvodu, že jsme museli měnit motorky v boxech a také kvůli stavu dráhy. V úvodu, kdy se závodilo na mokru, to pro mě bylo trošku složitější. Nezvolil jsem pro svůj styl jízdy zrovna ideální přední pneumatiku, ale brzy jsem vyměnil motorku a vyrazil jsem na hladkých pneumatikách. Po výměně jsem musel být v prvních kolech hodně opatrný, protože suchá stopa byla docela úzká a navíc se kolem stále drželo dost vody,“ pokračuje Španěl a dodává, že je spokojen s tím, jak ukončil první část sezóny a už myslí na druhou část.

Cal Crutchlow (LCR Honda) – 2. místo

Poprvé v letošní sezóně se na stupně vítězů dostal i Cal Crutchlow. Brit dorazil do cíle jako druhý. Jedná se o vyrovnání jeho dosavadního nejlepšího umístění v MotoGP. Druhý už byl v roce 2013 ve Francii a v Německu. Kromě první své sezóny se Crutchlow dokázal dostat na podium v každém roce. Na posledy na bednu vystoupil loni v Argentině, kdy byl třetí. Po sobotní kvalifikaci byl Brit nespokojen, protože se kvalifikoval až jako třináctý, ale v závodě si spravil chuť. „V úvodní části závodu to bylo hodně náročné, ale jako vždy jsem dělal maximum,“ prohlásil britský závodník. „Možná jsem měl zamířit do boxů o trochu dřív, ale neviděl jsem na svou boxovou tabuli, takže jsem se držel Rossiho a Doviha, kteří vedli závod. Už se velmi těším na menší oslavu s týmem LCR Honda, protože si to zasloužíme. Teď můžeme zahájit letní přestávku a druhou polovinu roku v příjemném duchu,“ řekl Crutchlow.

Andrea Dovizioso (Ducati Team) – 3. místo

Andrea Dovizioso v Německu určitou chvíli vedl, ale později klesl. V závěru dojel Reddinga a dostal se před něj. Britského jezdce překonal zhruba o tři desetiny. „Povedl se mi start a hned jsem se dostal do vedoucí skupiny. Po Petrucciho pádu jsem převzal vedení a koncentroval jsem se na jízdu tak, abych rychle nezničil přední pneumatiku,“ sdělil po závodě Dovi, který se na pneumatiky zaměřoval tak usilovně, až nakonec (dle vlastních slov) kvůli tomu zmeškal vhodný okamžik k výměně stroj. „Možná, kdybych zajel do boxů o dvě kola dříve, mohli jsme teď oslavovat vítězství. Musíme se na to však dívat z té lepší stránky: Jel jsem tedy závod na Sachsenringu, kde se mi nikdy moc dobře nevedlo, ale dnes jsem se udržel delší dobu ve vedení. Nakonec domů odjíždíme s umístěním na podiu, které je zasloužené a chci ho věnovat všem v týmu, kteří celou dobu velmi usilovně pracují,“ dodává Ital.

Scott Redding (OCTO Pramac Yakhnich) – 4. místo

Britský jezdec Redding nebyl příliš daleko od druhého umístění na podiu v řadě za sebou, ale nakonec mu to nevyšlo. Třetí místo neudržel, překonal jej Dovi. „Kdyby mi včera někdo řekl, že dojedu druhý, nevěřil bych mu to. Je jasné, že mě mrzí, že jsem nedojel na podiu v druhém závodě v řadě, ale celkově jsem se závodem spokojený,“ oznámil bezprostředně po skončení závodu Redding. „Na začátku jsem chyboval, ale na motocyklu jsem se cítil dobře a postupem času jsem získával pozice zpět. Co se týče volby pneumatik, nemohli jsme to udělat jinak. Během závodu neexistuje komunikace s týmem, což ztěžuje situaci. A pak, když jsem se vrátil na trať, tak ta ještě nebyla dostatečně suchá pro suché pneumatiky,“ vypráví dále Redding.

Andrea Iannone (Ducati Team) – 5. místo

Stejně jako při závodě v Assenu, který se jel před třemi týdny, i tentokrát dorazil Iannone do cíle jako pátý. „Dnes to byl dost náročný závod. V prvních kolech jsem držel tempo s předními jezdci, přestože jsem měl problémy s akcelerací. A vzhledem k tomu, že jsem musel v zatáčkách dohánět to, co jsem ztrácel na rovince, začal jsem vnímat problém s předkem,“ popisuje svůj závod Ital. „Došlo mi, že někde příliš riskuji, takže jsem se rozhodl zpomalit a snažit se držet situaci pod kontrolou. V té chvíli jsem se rozhodl pro výměnu motorky. V boxové uličce nás postihlo několik problémů, ale to se v takovém zmatku může stát a s největší pravděpodobností kluci v týmu nečekali, že přijedu tak brzy. Když jsem se vrátil na trať, její povrch byl ještě hodně mokrý a já jsem se snažil předejít škodám tím, že jsem nechyboval. Nakonec jsem si vyjel páté místo a dobré body do šampionátu,“ uzavírá Iannone.

Doporučujeme

Články odjinud