MotoGP: Po boji s Márquezem vítězí v Katalánsku Rossi

MotoGP: Po boji s Márquezem vítězí v Katalánsku Rossi

Katalánský závod královské kubatury ovládl Valentino Rossi. Marc Márquez dojel druhý, Dani Pedrosa třetí. Po průjezdu cílem opět jezdci zavzpomínali na Luise Saloma.

Do katalánského závodu se vydával jako první Marc Márquez, pro nějž je GP Katalánska domácím závodem. V úvodu závodu se ovšem do čela dostal Jorge Lorenzo, který stejně jako Márquez a Pedrosa vyrážel do závodu z první řady. První řada tak byla tentokrát zcela španělská.

Dvacet kol před závěrem stále vedl Lorenzo, ale Márquez a Rossi na druhém a třetím místě nebyli nijak daleko.  V témže kole navíc došlo ke změně na druhé příčce. Rossi předjel Márqueze a v následujícím okruhu Rossi překonal i svého týmového kolegu Lorenza. O několik málo okamžiků později se před Lorenza dostal i Márquez. Lorenzo tak během krátké chvíle přišel o dvě pozice. Márquez se v následujícím průběhu poměrně dokázal Rossiho držet. Lorenzo vypadal, že úplně zcela nestíhá, ale na cílové rovince se opět přitáhl k Márquezovvi a Rossimu.  V zatáčkách pak znovu ztratil. Navíc měl Lorenzo nepříliš daleko za sebou už i Pedrosu a také Viňalese.

V době, kdy do cíle chybělo sedmnáct okruhů, byl již Pedrosa na třetí pozici před Lorenzem a Lorenzo se dále trápil. Už na něj útočil i Maverick Viňales, který jej příští rok vystřídá u Yamahy.  O kolo později se Viňalesovi na okamžik podařilo podívat se před Lorenza, ale Lorenzo mu předjetí rychle vrátil. Pak spolu ještě jezdci pokračovali v bojích. Na čele se nic neměnilo. Vedl Rossi. Márquez se však pohyboval nedaleko za ním. Třetí Pedrosa nebyl v těsném kontaktu s vedoucí dvojicí. Byl vlastně trochu osamocen, protože dokázal ujet Lorenzovi s Viňalesem.

Čtrnáct okruhů před závěrem se Viňalesovi podařilo překonat Lorenza. Viňales na Suzuki se tak posunul na čtvrté místo. Poté, co Viňales předjel Lorenza, dokázal svému staršímu krajanovi ujíždět. Lorenzovi se naopak přibližovali Andrea Iannone a Pol Espargaro, kteří spolu bojovali o šesté místo.

V době, kdy do cíle zbývalo devět okruhů, zůstávala situace na prvních třech místech stejná. Rossi držel vedení, Márquez zůstával nedaleko za ním a Pedrosa kroužil třetí. K dramatické situaci ovšem došlo mezi Lorenzem a Iannonem. Ital ujel mladšímu Espargarovi a přiblížil se Lorenzovi. Iannone chtěl útočit na Lorenza, ale bohužel došlo ke kontaktu mezi jezdci. Oba skončili na zemi. Oba odešli v pořádku po svých, ale Lorenzo se na Iannoneho evidentně dost zlobil. Podobná situace nastala i v Argentině, kde takto Iannone srazil svého kolegu Doviho. Za argentinský incident tehdy Iannone dostal penalizaci v podobě posunu na roštu v následujícím závodě. Dnešní incident mezi Iannonem a Lorenzem je pochopitelně vyšetřován.

Pět okruhů před závěrem se Márquez pokusil předjet Rossiho, ale jeho pokus nakonec nebyl úspěšný. V nájezdu do dalšího kola se Márquez opět snažil, ale na rovince nebyl dostatečně rychlý na to, aby svého italského rivala překonal. V té chvíli bylo jisté, že nás čeká velká bitva. Tři kola před cílem se již Márquez před Rossiho dostal, ale tím rozhodně boj nekončil, protože Rossi zůstával nalepen na Márquezově zadním kole a určitě si nechtěl nechat Španěla ujet – naopak se snažil útočit.

Při nájezdu do předposledního kola si Rossi a Márquez opět prohodili pozice. Nedlouho poté byl Márquez v jedné ze zatáček široký, čímž ztratil bezprostřední kontakt s Rossim, na dohnání ztráty už měl Márquez jen něco málo přes jedno kolo. Rossi najel do posledního kola jako první. Márquez měl po chybě z předchozího kola již ztrátu, takže už k dalšímu boji nedošlo. Márquez nakonec před domácím publikem nezvítězil. Z výhry se raduje Rossi. Márquez skončil druhý, ale nemusí být úplně smutný, protože vzhledem k Lorenzově odstoupení, se Márquez vrátil do čela šampionátu. Na podium se v Katalánsku dostal i Dani Pedrosa, který ve třech předchozích závodech pokaždé skončil čtvrtý.

Nepopulární bramborová medaile tentokrát připadla Viňalesovi. Jako pátý se do cíle dopravil Pol Espargaro. Cal Crutchlow dojel šestý. Následovali Andrea Dovizioso, Alvaro Bautista, Danilo Petrucci. Do desítky se vešel i Hector Barbera.

Po průjezdu cílem si někteří jezdci opět připomněli v pátek zesnulého Luise Saloma. Například Márquez si na počest Saloma prohodil čísla na svém motocyklu. Ze svého tradičního čísla 93 udělal Salomovo číslo 39.

Rossi a Márquez, kteří  se po svém loňském incidentu, po průjezdu cílem ignorují, si tentokrát po závodě podali ruce.

Další závody se jedou až za tři týdny v Assenu. Tentokrát už se ovšem Assen pojede v neděli stejně jako všechny ostatní závody. Dosud se v Assenu jezdilo vždy v sobotu.

GP Katalánska - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Valentino ROSSI Yamaha 156,4 44'37,589
2 Marc MARQUEZ Honda 156,3 2,652
3 Dani PEDROSA Honda 156 6,313
4 Maverick VINALES Suzuki 155 24,388
5 Pol ESPARGARO Yamaha 154,7 29,546
6 Cal CRUTCHLOW Honda 154,3 36,244
7 Andrea DOVIZIOSO Ducati 154 41,464
8 Alvaro BAUTISTA Aprilia 153,9 42,975
9 Danilo PETRUCCI Ducati 153,8 45,337
10 Hector BARBERA Ducati 153,7 46,669
11 Jack MILLER Honda 153,6 49,514
12 Stefan BRADL Aprilia 153,3 55,133
13 Eugene LAVERTY Ducati 153,1 57,974
14 Tito RABAT Honda 153 +1'00,141
15 Michele PIRRO Ducati 153 +1'00,429
16 Scott REDDING Ducati 152,1 +1'16,269
17 Yonny HERNANDEZ Ducati 149,1 1 kolo
Neklasifikováni    
  Aleix ESPARGARO Suzuki 152,7 7 kol
  Jorge LORENZO Yamaha 155,9 9 kol
  Andrea IANNONE Ducati 155,8 9 kol
  Bradley SMITH Yamaha 145,6 19 kol

Doporučujeme

Články odjinud