MotoGP před prvním závodem sezóny

MotoGP před prvním závodem sezóny

Mistrovství světa silničních motocyklů startuje už tento čtvrtek prvními tréninky v Kataru. Samotný závod se jede 29. března.

Po dlouhé zimní přestávce se jezdci opět posadí na své motocykly v závodním režimu. Novými jezdci vy královské kubatuře budou Maverick Viňales, Jack Miller, Loris Baz a Eugene Laverty. Viňalese a Millera známé z nižších tříd (Viňalese z Moto2 a Millera z Moto3). Loris Bat a Eugene Laverty přestupují ze Superbiků.

Na startu v Kataru uvidíme i týmy, které se letošního ročníku neúčastnily. Po přestávce se vrací Suzuki. Tým ponese název Suzuki Ecstar a jeho stroje osedlají Aleix Espargaro a Maverick Viňales. Navrací se i Aprilia, jejímž cílem je letos spíše vyvíjet motocykl tak, aby byl konkurenceschopný v příštím roce. V předsezónních testech se jezdci Aprilie (Alvaro Bautista a Marco Melandri) drželi většinou v závěru výsledkové listiny. Jezdci Suzuki naopak pronikali i do první desítky.

V závěrečném testu (v Kataru) se v dobrém světle ukázala nová Ducati GP15. V jednom z testovacích dnů kraloval Andrea Iannone a ve druhém byl nejrychlejší Andrea Dovizioso. (Pozn.: Poslední testovací den zmařil déšť.) Stroje Ducati byly v Kataru rychlé a zdá se, že se týmu podařil vyřešit problém s nedotáčivostí, který trápil předchozí verze motocyklu.

Titul v královské kubatuře bude letos obhajovat Marc Márquez. Mladý Španěl už má na kontě dva tituly v MotoGP a věří si na třetí. Jako své největší soupeře po předsezónních testech nevnímá Ducati, ale Yamahy (Lorenza a Rossiho) a také svého týmového kolegu Pedrosu.

Čeští fanoušci mohou být po testech v Kataru spokojeni s výsledky Karla Abrahama. Brněnský jezdec se stal nejrychlejším v kategorii Open.

Do Kataru přijede 25 závodníků MotoGP. Dvanáct z nich už v minulosti získalo mistrovský titul. Dohromady tito závodníci drží 28 titulů: Andrea Dovizioso (1 titul ve třídě 125 ccm), Stefan Bradl (1 titul v Moto2), Alvaro Bautista (1 titul ve třídě 125 ccm), Maverick Viňales (1 titul v Moto3), Dani Pedrosa (1 titul v katergorii 125 ccm a 2 tituly ve třídě 250 ccm), Marco Melandri (1 titul v kubatuře 250 ccm), Pol Espargaro (1 titul v Moto2), Valentino Rossi (po jednom titulu v kategoriích 125 ccm a 250 ccm a 7 titulů v královské kubatuře), Mike di Meglio (1 titul v kategorii 125 ccm), Nicky Hayden (1 titul v MotoGP), Marc Márquez (po jednom titulu ve třídách 125 ccm a Moto2, 2 tituly v MotoGP) a Jorge Lorenzo (po dvou titulech v kategoriích 250 ccm a MotoGP).

Závod v Kataru je odlišný tím, že se jede večer za umělého osvětlení a navíc je program natažen na čtyři dny, takže svůj první trénink si jezdci MotoGP odkrouží už tento čtvrtek v období 17:55 až 18:40, kvalifikace je čeká v sobotu od 18:35 a závod startuje v neděli ve 20:00 našeho času.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud