MotoGP: První výhru letošní sezóny si z Misana veze Pedrosa

MotoGP: První výhru letošní sezóny si z Misana veze Pedrosa

Po pěti závodech bez pódiového umístění se Pedrosa vydal rovnou na stupeň nejvyšší. Na podium Španěla doprovodili i Valentino Rossi a Jorge Lorenzo.

Jako první vystartoval do sanmarinského závodu královské kubatury úřadující šampion Jorge Lorenzo. Z první řady kromě něj vyráželi i Valentino Rossi a Maverick Viňales. A byl to Lorenzo, kdo se po startu ujal vedení. Hodně vpřed se dral Maverick Viňales, ale nakonec se musel zařadit až na třetí místo za Rossiho.

Rossi se evidentně nechtěl smířit s tím, že na jeho domácí trati vede jeho kolega a velmi se snažil na Lorenza útočit. Během prvního kola se mu ovšem nepodařilo Lorenza překonat, ale v následujícím kole již byl k ohromné radosti diváků kolem trati Rossi první. Lorenzo ovšem zůstal těsně za Rossim. Viňales byl třetí, ale Márquez na něj značně útočil, takže vítěz závodu ve Velké Británii určitě nemohl mít klid. Navíc za touto dvojicí byli i Dovi a Pedrosa, kteří se drželi v těsném kontaktu.

V době, kdy z původních osmadvaceti kol zbývalo odjet ještě pětadvacet, dostal se Márquez na třetí pozici před Viňalese a o několik okamžiků později se Viňales na chvíli ocitl až za Dovim a následně klesl až za Pedrosu.

Rossi v následující fázi závodu navyšoval své vedení. Lorenzo zůstával druhý a Márquez třetí. Dovi a Pedrosa bojovali o čtvrté místo. Třetí Márquez již měl na tuto bojující dvojici náskok a Viňales na ně naopak už trochu ztrácel.

Jednadvacet kol před cílem upadl Alex Lowes – náhradník za zraněného Smitha. Lowes je po nehodě v pořádku, ale ze závodu musel odstoupit.

I dvacet okruhů před šachovnicí stále vedl Valentino Rossi. Lorenzo držel druhé místo, ale Márqueze již měl těsně za sebou. Z bitvy mezi Pedrosou a Dovim už nic nebylo. Pedrosa Dovimu ujel. Dovi se nyní spíše musel obávat o své páté místo, protože na něj začal útočit Viňales.

Sedmnáct kol před závěrem již byl Viňales pátý před Dovim a Dovimu se navíc přibližoval vítěz letošního brněnského závodu – Cal Crutchlow. Hodně rychle touto dobou jezdil i Dani Pedrosa, který se tak přibližoval Márquezovi a Lorenzovi. Rossi nadále vedl, ale jeho náskok nijak výrazně oproti úvodu nenarostl.

O dva okruhy později již byl Pedrosa úplně těsně za Márquezem. Lorenzo Márquezovi naopak trochu poodskočil. Ještě v témže kole dokázal Pedrosa předjet Márqueze a pomalu si začínal brousit zuby i na Lorenza.

V dalším průběhu pokračoval Pedrosa v zajíždění dalších velmi rychlých kol a pomalu začínal útočit na Lorenza. Ani první Rossi stále nebyl nijak nedosažitelně daleko vpředu. Dvanáct kol před cílem byl Rossiho náskok před Lorenzem přibližně 0,8 s, jenže v téhle chvíli se zrovna před Lorenza dostal Pedrosa. V téže době obdržel Viňales trest za překročení traťových limitů – musel se vrátit za Doviho na šesté místo. O kolo později skončil na zemi Viňalesův kolega Aleix Espargaro. Jezdec je naštěstí v pořádku, ale v závodě již pokračovat nemohl.

Devět kol před závěrem už se Rossi pomalu mohl začít obávat útoků ze strany Pedrosy. Španěl už byl těsně za Italem.

A sedm okruhů před cílem Pedrosa zaútočil na Rossiho a byl úspěšný – ujal se vedení. Rossi klesl na druhé místo. Třetí Lorenzo sice měl za Rossim odstup, ale určitě se nejednalo o nic, co by se nedalo ve zbývající části závodu dohnat. Čtvrtý Márquez již měl větší ztrátu. Navíc to dle zajížděných časů nevypadalo, že by Márquez mohl dohnat první tři, spíše mu hrozilo, že jej do konce závodu dožene Viňales.

V další fázi Pedrosa pomalu budoval svůj náskok před Rossim a jel si pro své první umístění na stupních vítězů po pěti závodech bez bedny. Co se posledního vítězství Španěla týče, bylo to loni v Malajsii. Tedy už téměř rok nestál Pedrosa na úplně nejvyšším stupínku.

Pedrosa najel do posledního kola jako první s náskokem přes 1,5 s na Rossiho. Třetí Lorenzo také na Rossiho ztrácel. Nejevilo se tedy jako příliš pravděpodobné, že by se na prvních třech místech něco mohlo v samotném závěru změnit. Rozhodnuto se zdálo být i o čtvrtém místě, na němž byl Márquez, protože jeho krajan Viňales se k němu nedokázal nijak výrazněji přiblížit.

Pedrosa si nakonec dojel pro své první letošní vítězství. Rossi se musel smířit s tím, že před domácím publikem skončil „až“ druhý. Na podium se dnes vypravil i Jorge Lorenzo. Márquez zůstal čtvrtý, Viňales pátý. Za jezdcem Suzuki se seřadili dva jezdci Ducati: Dovi a Pirro. Následovali Crutchlow, Pol Espargaro a Bautista.

Další závod se jede za dva týdny v Aragonii.

GP San Marina - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Dani PEDROSA Honda 162,3 43'43,524
2 Valentino ROSSI Yamaha 162,1 2,837
3 Jorge LORENZO Yamaha 162,1 4,359
4 Marc MARQUEZ Honda 161,7 9,569
5 Maverick VINALES Suzuki 161,4 15,467
6 Andrea DOVIZIOSO Ducati 161,1 19,676
7 Michele PIRRO Ducati 160,9 22,936
8 Pol ESPARGARO Yamaha 160,7 27,155
9 Cal CRUTCHLOW Honda 160,7 27,202
10 Alvaro BAUTISTA Aprilia 160,2 33,968
11 Danilo PETRUCCI Ducati 159,9 39,206
12 Stefan BRADL Aprilia 159,9 39,967
13 Hector BARBERA Ducati 159,7 42,997
14 Eugene LAVERTY Ducati 159,3 49,45
15 Scott REDDING Ducati 159 54,879
16 Yonny HERNANDEZ Ducati 158,4 +1'05,072
17 Tito RABAT Honda 131,3 5 kol
Neklasifikováni    
  Aleix ESPARGARO Suzuki 160,4 11 kol
  Javier FORES Ducati 155,8 13 kol
  Alex LOWES Yamaha 157,9 21 kol

Doporučujeme

Články odjinud