MotoGP: Rossi upadl v posledním kole, vítězí Viňales, Zarco na podiu

MotoGP: Rossi upadl v posledním kole, vítězí Viňales, Zarco na podiu

Viňales bojoval s Rossim o vedení. Rossi v posledním kole upadl, Viňales zvítězil. Zarco vybojoval před domácím publikem druhé místo. Na podium vystoupil i Pedrosa.

Do francouzského závodu se vydával jako první Maverick Viňales. Spolu s ním z první řady vyráželi Rossi a domácí Zarco.  Po startu se vedení ujal Viňales, ale hned jej překonal domácí Johann Zarco. Na třetí místo se zařadil Márquez. Později se na třetí příčku dostal Rossi.

Hned v prvním kole upadl Alvaro Bautista. Jezdec je v pořádku, ale závod pro něj skončil.

Zarco držel vedení i šestadvacet kol před koncem. Druhý byl Viňales a třetí Rossi. Rossi se snažil útočit na svého kolegu Viňalese.

V té době ze závodu odstoupil Hector Barbera a nedlouho po něm musel bohužel odstoupit i jediný český zástupce – Karel Abraham.

Johann Zarco dělal radost domácím divákům i v následujících kolech, když se mu stále dařilo držet za sebou obě tovární Yamahy.

Dvaadvacet kol před koncem zaútočil Viňales na Zarca a byl úspěšný. Viňales se tak ujal vedení. Zarco klesl na druhé místo. Rossi byl třetí těsně za Zarcem. Nijak velkou ztrátu neměl ani Márquez na čtvrté příčce. Pátý byl Crutchlow.

Ze závodu odstoupil i Scott Redding. Pravděpodobně šlo o nějaký technický problém.

Dvacet okruhů před cílem vedl Viňales a pomalu ujížděl Zarcovi. Rossi zůstával těsně nalepen za Zarcem. Nedaleko za Rossim byl Márquez. O páté místo bojovali Crutchlow, Dovi a Pedrosa.

O dvě kola později již byla situace kolem páté příčky trochu jiná. Crutchlow, který dosud držel páté místo, se propadl na sedmé a na pátou příčku se dostal Pedrosa, Dovi byl šestý.

Rossi měl jednu dramatičtější chvilku, při níž ztratil čas. Zarco mu trochu ujel a Márquez se přilepil za Rossiho zadní kolo.

Ani třináct kol před závěrem se nic neměnilo na provizorních stupních vítězů. Viňales stále vedl. Zarco byl druhý a Rossi třetí. Pedrosovi se na páté pozici podařilo odpoutat se od svých pronásledovatelů.

Jedenáct kol před koncem skončil na zemi Marc Márquez. Jezdec je v pořádku. Ještě se snažil znovu rozjet, ale jeho motocykl byl proti. Úřadující šampion musel odstoupit.

Následně ze závodu odstoupil i Danilo Petrucci.

Yamahy pokračovaly ve vedení – Viňales na první pozici, Zarco na druhé a Rossi na třetí. Všichni tři zmínění jezdci byli v těsném kontaktu. Pedrosa se po pádu svého kolegy dostal na čtvrté místo, ale na Yamahy už měl určitou ztrátu. Crutchlow a Dovi spolu bojovali o páté místo.

Šest kol před závěrem se Rossi dostal na druhé místo před Zarca, což moc nepotěšilo domácí diváky. Viňales si ve vedení vybudoval menší náskok.

Pro Aleixe Espargara skončil závod o pět kol dříve. Jezdce postihl technický problém a musel tak odstavit svůj motocykl.

Viňalesův náskok v čele nevydržel. Čtyři kola před koncem byl Rossi už těsně za svým kolegou. Zarco na tovární Yamahy trochu ztratil, ale stále držel provizorní místo na stupních vítězů a čtvrtý Pedrosa nebyl v těsné blízkosti.

Rossi se nakonec ujal vedení a odsunul Viňalese na druhou příčku, ale Viňales se po předjetí držel těsně za Rossim.

V předposledním kole se Viňales trochu povozil mimo dráhu, ale nemělo to žádné vážnější následky.

Do posledního kola najel jako první Rossi, ale Viňales byl v pozici, že by svého zkušeného kolegu mohl ohrozit. Zarco držel třetí příčku.

A útok z Viňalesovy strany opravdu přišel. Během posledního kola nakonec došlo ke změně ve vedení. Viňales předjel Rossiho a nedlouho poté skončil Rossi na zemi. Jezdec je naštěstí v pořádku, ale velmi nešťastný, protože závod pro něj skončil. Viňales vyhrává a přebírá vedení v šampionátu. Johann Zarco si před domácím publikem dojel pro druhé místo. Je to Francouzovo první podium v královské kubatuře. Po Rossiho pádu se na podium dostal Dani Pedrosa. Dále se umístili Dovi, Crutchlow a Lorenzo. V desítce skončili i Folger, Miller, Baz a Iannone.

Karel Abraham závod nedokončil.

Další závod se pojede za dva týdny v Itálii.

GP Francie - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Maverick VINALES Yamaha 161,6 43'29,793
2 Johann ZARCO Yamaha 161,4 3,134
3 Dani PEDROSA Honda 161,1 7,717
4 Andrea DOVIZIOSO Ducati 160,9 11,223
5 Cal CRUTCHLOW Honda 160,8 13,519
6 Jorge LORENZO Ducati 160,1 24,002
7 Jonas FOLGER Yamaha 160 25,733
8 Jack MILLER Honda 159,6 32,603
9 Loris BAZ Ducati 158,8 45,784
10 Andrea IANNONE Suzuki 158,7 48,332
11 Tito RABAT Honda 158,5 50,036
12 Pol ESPARGARO KTM 158,4 52,661
13 Bradley SMITH KTM 158,4 53,179
14 Sam LOWES Aprilia 158,2 55,432
15 Sylvain GUINTOLI Suzuki 157,6 +1'06,878
Neklasifikováni    
  Valentino ROSSI Yamaha 161,6 1 kolo
  Aleix ESPARGARO Aprilia 159,8 5 kol
  Marc MARQUEZ Honda 160,9 11 kol
  Danilo PETRUCCI Ducati 159,7 11 kol
  Scott REDDING Ducati 149,1 21 kol
  Karel ABRAHAM Ducati 151,4 23 kol
  Hector BARBERA Ducati 153,6 25 kol
  Alvaro BAUTISTA Ducati   0 kol

Foto: Yamaha

Doporučujeme

Články odjinud