MotoGP v Aragonii 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Aragonii 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

Po dvou závodech (v Silverstone a Misanu), které ovlivnil déšť, přišel suchý závod. Z vítězství se radoval Jorge Lorenzo a na podium v Aragonsku vystoupili i Dani Pedrosa a Valentino Rossi.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 1. místo

Deštěm ovlivněný závod v Misanu Lorenzovi nevyšel. Závodník z Mallorky kvůli pádu nedojel do cíle, ale v Aragonii si spravil chuť vítězstvím. V samotném úvodu závodu musel Lorenzo bojovat s Márquezem, který vyrážel z pole position. Úřadující šampion ovšem brzy upadl a do těsné blízkosti Lorenza už se nikdo nedostal. „Pokoušel jsem se Márquezovi aspoň o nějaký metr poodjet.  Bylo mi jasné, že to bude těžké, protože jsme měli podobnou rychlost a po warm upu jsem věděl, že je hodně rychlý. Určitě bychom spolu bojovali celý závod a je možné, že by mě ve finále překonal, protože jeho tolik nepostihovalo opotřebení pneumatik,“ popisuje úvod závodu Lorenzo. Po Márquezově pádu zjistil Lorenzo, že má na Pedrosu velký náskok, přesto nepolevoval.  Snažil se udržovat plnou koncentraci a potřebný náskok. „Tento závod byl hodně důležitý pro to, abych zapomněl na smůlu v posledních dvou závodech, které byly ovlivněné počasím a kde jsem také vyrobil několik chyb. Pokud bych na Valentina ztratil ještě více bodů, bylo by skoro vyloučené vyhrát šampionát,“ uvědomuje si Lorenzo, kterému se nakonec díky vítězství podařilo ztrátu v šampionátu, kterou má na Rossiho, snížit.

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – 2. místo

Dani Pedrosa, který dnes slaví třicáté narozeniny, dojel v Aragonii druhý. O toto místo však musel hodně bojovat s Valentinem Rossim. Během závodu se několikrát vzájemně předjeli, ale nakonec dokázal Pedrosa za sebou Rossiho udržet. „Jsem velice šťastný, protože jsem si s Valentinem opravdu skvěle zazávodil! Bylo to náročné, protože jsem ho měl za zády v každém kole a v posledních pěti se mě snažil předjet. Podařilo se mi však zůstat před ním,“ vypráví o závodě Pedrosa. „Je to jezdec, který v této fázi závodu bývá velmi silný a obyčejně dokáže porazit kteréhokoliv jezdce.  Navíc toto je spíš jednou z mých slabších stránek. Nicméně dnes jsem ho dokázal porazit a jsem moc rád, protože během té bitvy jsme se několikrát předjeli. Dodalo mi to velkou motivaci,“ dodává spokojený Španěl.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 3. místo

Okruh v Aragonii stále zůstává tratí, na níž Valentino Rossi nikdy nevyhrál. V nedělním závodě dorazil (těsně za Pedrosou) jako třetí. „Zkoušel jsem všechno, dělal jsem maximum, protože samozřejmě by bývalo bylo důležité dojet druhý a na Jorgeho tak ztratit jen pět bodů, ale v závěru byl Dani velmi silný,“ popisuje Rossi boje s Pedrosou ze svého pohledu. „Zůstával jsem za Danim, protože v úvodu bylo hodně těžké předjíždět a navíc jsem neměl dostatečně rychlé tempo na to, abych se udržel před ním. Takže jsem o všechno musel zabojovat až v posledním kole. Snažil jsem se předjíždět v místech, kde jsem si připadal silný, ale už při prvním pokusu o předjetí jsem viděl, že Dani je dnes skutečně hodně silný, protože mi to pokaždé zase vrátil,“ pokračuje Rossi. V závěru pak mezi Pedrosou a Rossim došlo ke kontaktu, Rossi se dostal za obrubníky a pak už nedokázal Pedrosu překonat. Nyní už devítinásobný šampion myslí na nadcházející závod v Motegi:  „Je to trať, kterou mám rád a kde jsem loni odjel dobrý závod. Nicmémě Jorge tam byl loni ještě silnější než já a zvítězil. Proto musíme udělat maximum. Je mezi námi jen čtrnáct bodů a to bude hodně těžké, protože náskok je malý,“ předvídá Rossi.

Andrea Iannone (Ducati Team) – 4. místo

Iannone si před Velkou cenou Aragonie opět vykloubil rameno, do závodu však nastoupil a dokonce dokázal dojet na čtvrté příčce. Přesto není zcela šťastný, protože jej mrzí, že se nedokázal udržet za Rossim a Pedrosou. „Domnívám se, že jsem měl podobnou rychlost a mohl jsem s nimi bojovat, ale oni byli vždy o pár desetin rychlejší, což už bylo patrné z mých časů ve čtvrtém tréninku,“ říká Iannone. „Udělal jsem maximum, přestože mám zraněné rameno. Musím hlavně poděkovat Mobilní klinice, protože mi dali injekce proto bolesti, které mi především v úvodu závodu hodně pomohly,“ uzavírá Ital.

Andrea Dovizioso (Ducati Team) – 5. místo

Za Iannonem dojel do cíle jeho týmový kolega Dovizioso, který je jen částečně spokojený. „S tou rychlostí, kterou jsem měl, si myslím, že se mi podařilo dosáhnout toho nejlepšího možného výsledku, ale tento výsledek mě nijak šťastným nečiní,“ prohlásil Dovi. „Určitě musíme na motorce zapracovat, protože jsem nemohl brzdit a jezdit celou dobu tak, jak bych býval potřeboval. Následkem toho je, že jsem nebyl tak rychlý, jak bych si přál. Pokud se na to podívám tak, že jsem startoval jako třináctý, tak je páté místo v cíli dobrý výsledek,“ domnívá se Dovi.

Doporučujeme

Články odjinud