MotoGP v Aragonu 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Aragonu 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

Před domácím publikem se na nejvyšší příčku dostal Marc Márquez. Na podium jej doprovodili jezdci Yamahy – Jorge Lorenzo a Valentino Rossi.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 1. místo

Po dvou závodech, kdy Márquez chyběl na stupních vítězů, se opět vrátil a to rovnou na stupeň nejvyšší. Na podiu byl Márquez naposledy v Brně a svou poslední výhru před Aragonií slavil v Německu. Kromě vítězství před domácím publikem si Márquez v Aragonii navíc upevnil i vedení v šampionátu. Na Rossiho má náskok 52 bodů a na Lorenza 66. A ještě navíc byl pro Marca Márqueze závod v Aragonii speciální tím, že nedlouho před jeho výhrou se poprvé v kategorii Moto2 dostal na stupně i jeho bratr Alex. „Mám opravdu radost, že jsem zvítězil v domácí Velké ceně. Je to jeden z mých oblíbených závodů. Těšil jsem se na tuto Grand Prix, byl to pro mě v kalendáři den s velkým D, kde jsem viděl šanci na vítězství,“ sdělil po závodě bývalý šampion. „V sobotu jsem zmínil, že se v závodě může stát cokoliv a opravdu, byl to doslova zázrak, že jsem neupadl, když jsem málem ztratil předek v sedmé zatáčce. Bylo to zrovna ve chvíli, kdy jsem chtěl trochu zvolnit a jet jako v trénincích a brzdit na správném místě. Závod se tak stal zábavnějším, došlo k řadě předjížděcích manévrů v úvodní části a ve druhé pak bylo důležité, že jsem dokázal najet si nějaký náskok na Valentina. V posledních závodech stahoval náš náskok, což jsem chtěl ukončit, protože jinak by to mohlo podpořit jeho odhodlání a nám možná trochu snížit sebevědomí. Teď se z Aragonie přesuneme do zámoří s větším náskokem a s potřebnou jistotou. Na pódiu jsem si byl velmi šťastný, ale největší emoce ve mně dnes vzbudilo to, že můj bratr Alex získal své první umístění na stupních vítězů v Moto2. Byl to pro mě opravdu speciální den,“ dodává Márquez.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 2. místo

V předchozím závodě (v Misanu) dojel Lorenzo také na podiu, ale tenkrát byl třetí až za svým kolegou Rossim. Aragonská neděle sice nezačala pro Lorenza ideálně, protože ve warm upu upadl, ale žádné následky to na něm nezanechalo a v závodě za sebou dokázal udržet svého kolegu. Jediným jezdcem, na kterého Lorenzo letos v Aragonii nestačil, byl Marc Márquez. „Někdy člověku špatná věc může přinést i něco dobrého. To se právě stalo, když jsem ráno havaroval,“ pravil Lorenzo. „Dalo mi to možnost zajet jedno zahřívací kolo s tvrdou pneumatikou a druhé s měkkou. S tvrdou pneumatikou jsem se cítil jistější a můj instinkt mi řekl, že pro závod musím vyměnit zadní pneumatiku za tvrdou. Tato nehoda a trocha instinktu mi umožnily zajet závod tak, jak jsem ho zajel. Nepočítal jsem s tím, že budu na pódiu, myslel jsem, že skončím tak šestý nebo sedmý, ale nakonec byl závod opravdu překvapivý. Pro mě to byl náročný víkend, ale na druhou stranu – někdy člověka takové situace posunou na vrchol,“ uzavírá závodník z Mallorky.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 3. místo

Rossi v Aragonii ztratil devět bodů na Márqueze v celkovém hodnocení šampionátu a Lorenzo na něj na opak čtyři body získal, stále se však Ital drží na druhém místě průběžného pořadí. „Do závodu jsem vyrážel s jiným nastavením a snažili jsme se toho využít v závěru závodu, jenže ke konci to začalo hodně klouzat, ale to si myslím, že bylo u všech podobné. Velmi mě mrzí, že jsem dvě kola před cílem chyboval při brzdění a musel jsem být delší. Kdyby se to nestalo, mohl jsem zabojovat o druhé místo, ale každopádně umístění na podiu není špatné,“ zhodnotil Ital. „Chtěl jsem  ovšem být nejlepší Yamahou a také před Lorenzem, ale ve druhé části závodu byl bohužel rychlejší. Je to vážně škoda, protože jsem měl pro samotný závěr měl eso v rukávu, ale nakonec na to nedošlo, protože jsem tam chyboval. Rozhodl jsem se to v tu chvíli projet rovně, protože jinak by to bylo nebezpečné pro nás pro oba. Ztratil jsem o čtyři body na Jorgeho, ale mám další pódium. Doufejme, že to příště bude lepší a budeme v zámořských závodech konkurenceschopnější,“ doufá zkušený Ital.

Maverick Viňales (Team Suzuki Ecstar) – 4. místo

Viňales, který se nedávno v Silverstone dočkal svého prvního vítězství v kategorii MotoGP, měl dobrý úvod aragonského závodu. Jistou dobu se držel ve vedení, ale chyboval, propadl se a v cíli byl nakonec čtvrtý, čili mimo podium. „Hodnotím to jako další pozitivní závod, i když nikdy nejsem zcela spokojen, pokud nejsem na stupních vítězů, ale musím říct, že jsme pro to dnes udělali maximum,“ uvedl po závodě Viňales. „Když jsem měl přilnavost, byl jsem schopen držet opravdu dobré tempo. Dostal jsem se do čela závodu. Cítil jsem se dobře a rychlé časy jsem zajížděl snadno. Pak ovšem pneumatika náhle ztratila výkon a v tom okamžiku jsem se musel trochu vzdát. Nepociťoval jsem patřičnou jistotu při prudkém brzdění a ani při zrychlování, takže jsem i párkrát chyboval, což mě varovalo, abych jel umírněněji. Nejdůležitější bylo nespadnout a dojet závod do konce, čtvrté místo je lepší než nedojet. Předpovídali jsme, že možná ke konci závodu budu mít potíže s ojetými pneumatikami, a snažili jsme se učinit nějaká protiopatření s elektronikou, ale na tom musíme ještě zapracovat. Stále se učíme a můj tým odvedl výbornou práci, stále se zlepšujeme a výsledky v posledních závodech jsou toho důkazem,“ prohlásil Španěl.

Cal Crutchlow (LCR Honda) – 5. místo

Crutchlowovi se poslední dobou daří. V posledních šesti závodech byl čtyřikrát v první pětce, z toho třikrát na podiu, v Brně vybojoval první vítězství kariéry a popáté v posledních šesti závodech se stal nejlepším satelitním jezdcem. Po Aragonii se posunul na šesté místo v průběžném pořadí šampionátu. V aragonském závodě měl Brit potíže se zadní pneumatikou, pak se zdržel za Pedrosou, Dovim a Aleixem Espargarem. „Pokoušel jsem se s nimi bojovat v prvních kolech a dostat se před ně, ale Dani byl o něco lepší při zrychlování na výjezdu ze zatáček. Musel jsem čekat příliš dlouho a v závěru jsem cítil, že jsem měl dobré tempo, asi jako závodníci na druhém až čtvrtém místě, ale to už bylo pozdě,“ hodnotí svůj závod Brit. „Včera jsem si myslel, že se mohu dostat do první řady, ale pak jsem chyboval. Dnes jsem měl pocit, že je šance dostat se na stupně vítězů, ale nestalo se. Byl to pěkný závod a celkově panuje spokojenost, protože první pětka v MotoGP v Aragonu není špatná, přestože bych raději upřednostnil pódium!“ uzavírá Crutchlow.

Doporučujeme

Články odjinud