MotoGP v Argentině 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Argentině 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

Na argentinském okruhu Termas de Rio Hondo se jel třetí podnik letošní sezóny. Marc Márquez v závěru upadl. Zvítězil Valentino Rossi a spolu s ním na podium vystoupili Andrea Dovizioso a Cal Crutchlow.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 1. místo

Dlouhou dobu vedl argentinský závod Marc Márquez. Valentino Rossi však mladého Španěla postupně doháněl, až jej nakonec předjel. Márquez se nechtěl vzdát a nakonec upadl. Rossi dojel do cíle jako první, letos už devítinásobný šampion zvítězil podruhé a vede průběžné pořadí šampionátu. „Je to skvělé vítězství, udělali jsme dobré rozhodnutí, když jsme vystartovali s extra tvrdou pneumatikou. Když jsem viděl, že Marc má červenou pneumatiku, věděl jsem, že se bude snažit ze začátku hodně zabrat. Výborně jsem odstartoval, ale v první zatáčce mě Iannone natlačil na vnější stranu,“ vypráví zkušený Ital. „Postupně jsem se vracel vpřed. Když jsem se dostal na druhé místo, Marc měl ve vedení více než čtyři vteřiny náskok. Věděl jsem, že závod bude dlouhý a že by mohl mít nějaké potíže,“ předvídal Rossi a tak se i stalo. Rossi Márqueze dohnal: „Předjel jsem ho při brzdění, ale on je jezdec, který bere všechno nebo nic, dotknul se mě v zatáčce a pak ještě jednou, když jsem zrychloval. Myslím, že chyboval a upadl. To je škoda, protože to mohl být velký boj v posledním kole. V třech závodech jsme ukázali, že můžeme být všude konkurenceschopní a bojovat o titul,“ uzavírá Rossi.

Andrea Dovizioso (Ducati Team) – 2. místo

Dosud mají jezdci za sebou tři závody a ve všech těchto závodech dojel Dovi jako druhý a se šedesáti body je druhý i v celkovém pořadí šampionátu. Za vedoucím Rossim zaostává o šest bodů. „Jsem velmi spokojený, dokonce ještě více než po předchozích dvou závodech, protože tato trať je pro nás velmi náročná. V trénincích i kvalifikaci jsme jezdili dobře, ale nebyli jsme tak rychlí a zvládnout tak náročný závod s poklesem přilnavosti zadní pneumatiky bylo velmi důležité a poměrně komplikované,“ vysvětluje Dovi, který se opět dokázal umístit jako druhý. „Tento výsledek znamená, že jsme opravdu silní, protože se držíme na předních pozicích, přestože podmínky nehrají v náš prospěch,“ říká Ital a zároveň děkuje svému týmu a věří, že budou ještě rychlejší.

Cal Crutchlow (CWM LCR Honda) – 3. místo

V argentinském závodě vybojoval Cal Crutchlow své celkově osmé umístění na podiu a zároveň první s týmem CWM LCR Honda. V cíli byl Crutchlow klasifikován třetí pouhých 54 tisícin před Iannonem. Ze stupňů vítězů má Brit velkou radost: „Jsme moc rádi, že jsme se dostali na stupně vítězů, protože když tu člověk je, je to obvykle proto, že jede rychle! Tým CWM LCR Honda odvedl skvělou práci, na třetí místo jsme se tvrdě napracovali,“ těší se z dobrého výsledku Crutchlow. „Plánem bylo nechat ze začátku Marca odjet, držet se ostatních a později pořádně zatlačit na pilu. V polovině závodu to nebylo úplně dobré, udělal jsem i pár chyb, ale snažil jsem se dělat maximum, abych si uchoval nějakou přilnavost do závěru, což se mi vyplatilo,“ popisuje svůj závod Crutchlow.

Andrea Iannone (Ducati Team) – 4. místo

Andrea Iannone v závěru prohrál bitvu o podium s Calem Crutchlowem. Ital tedy po závodě není zcela spokojen, věřil si na víc. „V závodě jsme měli bojovat o stupně vítězů, protože jsme měli dobré nastavení a byli jsme rychlí, což jsme v závěru i prokázali. Přibližně v polovině závodu jsem ovšem měl potíže, změnil jsem mapování motoru, abych zredukoval klouzavost motocyklu a jezdil lépe, ale to už bylo příliš pozdě,“ popisuje Iannone, který se navíc domnívá, že ani strategii nezvolil nejlépe: „Byla to škoda, protože v závěrečné fázi jsem byl rychlejší než Cal, ale byl jsem trochu dlouhý v poslední zatáčce a on mě předjel,“ smutní Iannone.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 5. místo

Závodník z Mallorky dokončil závod na pátém místě. Letos se mu zatím ještě nepodařilo dostat se na stupně vítězů. V minulém závodě (v Austinu) navíc Lorenza trápil zánět průdušek. Po pátém místě v Argentině je Španěl nespokojený: „Upřímně řečeno – jsem velmi zklamaný. Nečekal jsem, že skončím až na pátém místě. Očekával jsem, že budu aspoň bojovat o stupně vítězů. S tvrdou zadní pneumatikou jsem nebyl schopen jezdit stejně rychle jako Valentino. Asi jsme potřebovali měkčí, aby to bylo lepší. Neměl jsem dobrý pocit a nebyl jsem schopen jet tak, jak bych chtěl. Každopádně jsme vybojovali body a v Jerezu se uvidí, jestli můžeme být rychlejší. Valentinův závod byl neuvěřitelný. S tvrdší pneumatikou byl schopen jet rychleji než kdokoliv jiný, je v neuvěřitelné formě,“ uzavírá Lorenzo.

Doporučujeme

Články odjinud