MotoGP v Argentině 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Argentině 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

Druhý závod letošního roku byl dramatický kvůli výměnám pneumatik. V sobotu došlo k problému s pneumatikou Scotta Reddinga, což si vyžádalo opatření v podobě zkrácení závodu a povinné výměny pneumatik. Na stupně vítězů se nakonec dostali Márquez, Rossi a Pedrosa. Někteří jezdci byli hodně blízko podium, ale upadli.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 1. místo

Úvod závodu Márquezovi tak zcela nevyšel. Po startu z pole position se propadl na čtvrté místo, ale brzy se mu podařilo vybojovat ztracené pozice zpět. Po výměně pneumatiky začal Rossimu, který byl v té době druhý, rychle ujíždět a později již mladého Španěla nedokázal nikdo zastavit. Díky třetímu místu v Kataru a argentinské výhře je nyní Márquez v čele průběžného hodnocení šampionátu.

Márquez má z vítězství velkou radost a hlavně je spokojený, že s týmem neudělali stejnou chybu jako v Austrálii roku 2013, kdy špatně odhadli dobu pro výměnu pneumatik a Márquez byl tehdy diskvalifikován. „Je to fantastické vítězství nejen kvůli tomu, že je první v sezoně, ale také z toho důvodu, že jsme situaci s týmem zvládli velmi dobře a po událostech z Austrálie 2013, kdy nastala podobná situace, je to pro nás moc důležité. První část závodu byla náročná, protože místy byla trať stále ještě vlhká a navíc jsem se na první motorce necítil tak dobře jako na té druhé. Stejně to bylo i během tréninků. Věděl jsem, že druhá část závodu bude rozhodující. Po výměně motocyklu jsem v prvních pěti kolech hodně tlačil na pilu, získal jsem náskok a ten jsem si udržoval,“ vyprávěl o svém závodě Márquez.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 2. místo

V Kataru skončil Valentino Rossi těsně za stupni vítězů. Podium neměl jisté ani v Argentině, musel bojovat s několika soupeři. Jistý čas měl Ital za sebou Španěla Viňalese a své dva krajany na motocyklu Ducati. Viňales se snažil na Rossiho útočit a zároveň se bránil útokům jezdců Ducati. Viňales upadl a totéž těsně před cílem potkalo i jezdce Ducati, kteří bojovali s Rossim o podium. Po odpadnutí těchto tří jezdců již Rossiho nemohl nikdo ohrozit a devítinásobný šampion dojel druhý.

Márquez byl spokojenější s druhou motorkou a Rossi to měl právě naopak: „Na druhém stroji jsem měl velké potíže se zadní pneumatikou, neměl jsem žádný cit a těžko se mi brzdilo,“ říká Rossi. Valentino se vyjádřil i k bitvě s Dovim a Iannonem: „Iannone mě předjel trochu agresivněji a při brzdění byl hodně energický, já jsem tedy musel jet zeširoka a on mě předjel. Přemýšlel jsem, co bude teď. Chtěl jsem mu útok vrátit, ale neměl jsem takovou rychlost a přilnavost. Pak jsem viděl, že chce předjet Doviziosa a že to nemůže ubrzdit,“ popisuje situaci Rossi.

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – 3. místo

Původně to nevypadalo, že by se Dani Pedrosa mohl umístit na stupních vítězů. Do posledního kola najížděl jako pátý a jeho ztráta byla taková, že předjet již určitě nikoho nemohl. Jenže po pádu Iannoneho a Doviho se Pedrosa ocitl na třetím místě.

„Dobře jsem odstartoval, ale někdo tam jel rovně první zatáčkou, takže jsem musel stroj narovnat a jet zeširoka, abych se tomu jezdci vyhnul,“ zmínil se Pedrosa, který se tak vyhnul pádu hned v úvodu. Španěl sice při tomto úvodním incidentu neupadl, ale dost se propadl. Musel tak získávat ztracené pozice. „Každopádně moje tempo nebylo dobré, což je zklamání. Nakonec to ovšem byl nejšťastnější závod mé kariéry, protože přede mnou popadalo několik jezdců, takže jsem se dostal na třetí místo,“ dodává Pedrosa, který loni v Agentině nezávodil, protože měl potíže s předloktím, kvůli nimž tehdy musel na operaci.

Eugene Laverty (Aspar Team MotoGP) – 4. místo

Svůj nejlepší výsledek kariéry v MotoGP si v Argentině zajistil Eugene Laverty, který těsně za sebou nechal Hectora Barberu a Pola Espargara. Jezdec je s výsledkem samozřejmě spokojený. „Poslední kolo bylo velmi výjimečné. Myslím, že jsem do něj vjel jako osmý a skončil jsem čtvrtý. Byl to neuvěřitelný závod o dvou částech, protože jsme museli měnit motocykl,“ začíná své vyprávění Laverty. „Po předsezónních testech jsem si nedokázal představit, že bych mohl ve druhém závodě sezóny získat třináct bodů. Loni jsem získal devět bodů za celý rok, takže získat třináct bodů v jednom závodě je velká odměna pro mě i pro tým,“ dodává.

Hector Barbera (Avintia Racing) – 5. místo

Hector Barbera jel v Argentině za podmínek, které nemá rád, ale přesto nakonec dokázal dojet pátý, takže je spokojený. „Jsem velmi spokojený, protože to byl opravdu zvláštní závodní víkend, ale práce nakonec přinesla odměnu. Ráno při warm upu jsem se cítil velmi dobře a závod se pak jel za pro mě nejhorších podmínek. Když je trať napůl mokrá a napůl suchá, cítím velké napětí. Už na roštu jsem věděl, že to bude náročný závod,“ sdělil Barbera. „V závěru jsme se hodně předjížděli a občas jsme jezdili zeširoka, čehož využil Laverty a vzal mi čtvrté místo, ale po celém tomto víkendu jsem s pátým místem spokojený,“ uzavírá Španěl.

Doporučujeme

Články odjinud