MotoGP v Argentině 2017: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Argentině 2017: Ohlasy prvních pěti v cíli

V druhém závodě letošní sezóny opět kraloval Maverick Viňales, který s padesáti body na kontě vede průběžné pořadí šampionátu. Na podium jej doprovodili Valentino Rossi a Cal Crutchlow.

Maverick Viňales (Movistar Yamaha MotoGP) – 1. místo

Viňales zahájil sezónu vítězstvím v Kataru a na vítězné vlně se udržel i v Argentině. Stal se tak prvním jezdcem Yamahy od roku 1990, který dokázal vyhrát první dva závody roku. Naposledy tento úspěch slavil Waine Rainey. Navíc se v neděli Viňales postaral o 499. vítězství Yamahy. „Odvedli jsme výbornou práci,“ pochvaloval si po závodě Viňales. „Rozhodnutí o výběru pneumatik jsme učinili již ráno. Cítil jsem se naprosto skvěle. Přilnavost pneumatik byla po celou dobu výborná. Cítím se silný a musím říct, že Michelin odvádí skvělou práci. Je to jako sen. Musím poděkovat týmu, odvedli opravdu perfektní práci, pokračujme v tom tedy dále!“ prohlásil nadšený Španěl.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 2. místo

V trénincích měl Rossi problémy, nedařilo se mu propracovat na vyšší pozice, v kombinovaném pořadí tří tréninků ani nestačil na první desítku a musel do první kvalifikace, z té se mu podařilo postoupit a zajistil si start ze sedmé pozice. Rossi jel v Argentině svůj celkově 350. závod, což mu na startovním roštu připomněl i jeho mechanik Brent, který ho vyzval, aby se při této příležitosti snažil zajet dobrý závod. To se nakonec i povedlo. Rossi obsadil druhé místo a druhý je nyní i v celkovém pořadí šampionátu. Jedná se o Rossiho druhé letošní umístění na stupních vítězů. V Kataru byl třetí. Oba jezdci tovární Yamahy tak tedy byli na stupních vítězů v obou dosud odjetých závodech letošního roku. „Jsem velmi šťastný, protože jsem byl konkurenceschopný od prvního do posledního kola. Fyzicky jsem na tom lépe, velmi pilně jsem trénoval, takže se na motorce cítím dobře a můžu tlačit na pilu po celou dobu závodu,“ sdělil zkušený Ital. „S koncentrací jsem neměl žádný problém. Co se bitvy s Calem týče, tak jsem spokojený, protože jsem ho dokázal porazit. Bohužel Maverick byl o něco rychlejší, ale tento výsledek je pro mě a tým opravdu velmi důležitý, protože první a druhé místo je pro Yamahu perfektní! Neřekl bych, že by se na výsledku něco změnilo, kdybych Cala předjel dřív. Při pohledu na časy Mavericka je evidentní, že na tom byl o něco lépe. Tato trať bývá obvykle záludná a už v minulosti jsme tu viděli hodně potíží. Nerovnosti na dráze, kluzkost a k tomu navíc včera pršelo, takže na to vše je třeba myslet a k tomu se musí přidat i nějaké to štěstí. Pro nás to dopadlo dobře, vezeme důležité body a já jsem se dnes na motorce cítil opravdu dobře,“ dodává Ital.

Cal Crutchlow (LCR Honda) – 3. místo

Po závodě v Kataru neměl Crutchlow moc důvodů k radosti, protože byl prvním jezdcem, který letos havaroval v závodě. V Argentině si ovšem spravil chuť. Po startu z první řady se propracoval na stupně vítězů, přičemž se po celou dobu závodu držel hodně vpředu. Nestačil jen na dvojici tovární Yamahy. „Je moc pěkné získat umístění na stupních vítězů pro tým LCR Honda poté, co se stalo v Kataru,“ řekl Brit. „A abych byl upřímný, mám z třetího místa radost. Musel jsem si nějak sám poradit hned na začátku, protože se mi na palubní desce rozsvítila kontrolka, ale nezpanikařil jsem. Když mě pak předjel Maverick, snažil jsem se jet za ním a hlídat situaci, což se mi dařilo. Když se pak za mě zařadil Vale, chtěl jsem opět přitlačit na pilu, ale kontrolka se opět rozsvítila, takže jsem musel zvolnit a snažil jsem se závod co nejlépe zvládnout až do cíle. Vale se pak přede mě dostal, protože měl, jak bylo i vidět, asi o něco vyšší přilnavost než já, ale ví se, že jízda s Hondou je aktuálně o něco obtížnější. Domnívám se, že jsme odvedli dobrou práci a dovezli jsme motorku na stupně vítězů. Katar byl pro mě i pro tým pohromou, přestože jsme se tam cítili silní. Ale získat pódium v jednom z prvních dvou závodů je určitě dobré,“ zhodnotil Crutchlow.

Alvaro Bautista (Pull&Bear Aspar Team) – 4. místo

Španěl, který jezdí v témže týmu jako náš Karel Abraham, zahájil sezónu pádem v Kataru. V Argentině už se mu vedlo lépe a domů si veze takzvanou bramborovou medaili. „Byl to pěkný závod, něco na ten způsob jako v závěru loňské sezony, kdy jsem startoval vzadu a pak získával pozice. V úvodu jsem přišel o nějaký čas, protože všichni bojovali hodně naplno a já jsem se přimotal do náročné skupiny se zvlášť útočným jezdcem, kterého nebylo jednoduché předjet. Jakmile zpomalili, byl jsem schopný se před ně dostat a jezdit stejně rychlá kola jako jezdci vpředu. V závěru už jsem byl dost blízko, ale ztráta z úvodních kol závodu byla v tu chvíli znát. Řekl bych, že jsem jezdec, který je schopen podobných výsledků, tyto pozice jsou pro mě reálné a myslím, že musíme tímto způsobem pokračovat,“ oznámil po závodě Bautista.

Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) – 5. místo

Francouz Zarco je nováčkem v královské kubatuře. Na svém kontě má dva mistrovské tituly z třídy Moto2. Hned ve svém prvním závodě v MotoGP na sebe upozornil tím, že se v úvodu GP Kataru ujal vedení a v čele se i několik kol udržel, ale nakonec jeho závod ukončil pád. Svou rychlost pak Zarco ukázal i v Argentině. Závod dokončil v elitní pětici. „Dnes to byl dobrý den. Z Argentiny můžeme odjet s příjemným pocitem skvěle odvedené práce,“ hodnotí Zarco. „Do závodu jsem vyrážel jako čtrnáctý, ale to mě moc netrápilo, protože jsem se na motorce cítil dobře a věděl jsem, že můžu odjet dobrý závod. Během závodu šlo vše tak, jak mělo a já jsem byl schopen bojovat o pozice a předjíždět soupeře. Byla to také velká výzva, protože ve skupině se toho dost odehrávalo, ale zachoval jsem chladnou hlavu a útočil jen tehdy, když to bylo reálné. Při tom jsem se snažil udržovat si potřebné tempo a pozici. Nakonec jsem byl v boji o čtvrté místo, ale nepodařilo se mi udržet tempo s Bautistou, který jel dobrý závod. Po pádu v Kataru jsem dělal vše, co jsem mohl. Je důležité, že jsem dorazil do cíle a odvážím si nějaké body. Být v první pětce je neskutečné, takže s tímto výsledkem jsem velmi spokojen,“ dodává Francouz.

Foto: Yamaha

Doporučujeme

Články odjinud