MotoGP: V Argentině vítězí Viňales, Abraham je desátý

MotoGP: V Argentině vítězí Viňales, Abraham je desátý

Druhé vítězství v řadě vybojoval Maverick Viňales. Na podium jej doprovodili Valentino Rossi a Cal Crutchlow. Karel Abraham si po startu z první řady dojel pro body za desáté místo.

Do argentinského závodu vyrážel jako první Marc Márquez. Český jezdec Karel Abraham dnes poprvé startoval z první řady. Po startu se zařadil na třetí místo, ale pak se propadal.

Pro Lorenza skončil závod hned krátce po startu. Jezdec skončil na zemi, ale je v pořádku, odešel po svých.

Po průjezdu cílem prvního kola byl Karel Abraham sedmý, ale následně rychle klesl na deváté místo. Závod vedl Marc Márquez. Druhý byl Cal Crutchlow a třetí Maverick Viňales. V první pětici byli i Rossi a Petrucci.

Třiadvacet kol před koncem měl Márquez v čele náskok před svými pronásledovateli. Mezi Crutchlowem, Viňalesem a Rossim to bylo hodně těsné. Ještě během tohoto kola se Viňales propracoval před Crutchlowa na druhou pozici.

Dvaadvacet kol před cílem napodobil Marc Márquez svého mladšího bratra, který upadl v závodě Moto2 a také skončil na zemi. Jezdec je po nehodě v pořádku, ale hodně rozladěn. Márquez totiž upadl zrovna v době, kdy vedl závod a jeho pronásledovatelé nebyli v těsném kontaktu.

O kolo později bylo oznámeno, že Andrea Iannone si vysloužil penalizaci v podobě průjezdu boxovou uličkou. Ital totiž ulil start. Nedlouho poté si Ital odpykal svůj trest.

Po Márquezově pádu se vedení ujal Viňales. Provizorní stupně vítězů drželi Crutchlow a Rossi. Karel Abraham byl třináctý a za sebou měl Rinse, který jezdí se zlomeným kotníkem, ale to nemělo dlouhého trvání, protože Alex Rins za krátkou chvíli skončil na zemi. Naštěstí to nevypadá, že by si Rins svým pádem nějak zdravotně víc poškodil.

Sedmnáct kol před závěrem se odehrával boj mezi Petruccim a Pedrosou o čtvrté místo. Za touto dvojicí navíc bojovali i Zarco, Bautista a Dovi Těsné to bylo i mezi Crutchlowem a Rossim na druhé a třetí pozici. Rossi se hodně snažil, aby se dostal před britského jezdce. Viňales si zatím budoval náskok.

Patnáct okruhů před šachovnicí se Zarco posunul na čtvrtou pozici. Během krátké chvíle překonal Pedrosu i Petrucciho a vyvíjel snahy ujet svým pronásledovatelům, jenže to se evidentně vůbec nelíbilo Pedrosovi, který se na Francouze nalepil a brzy jej i předjel. Bautista, Petrucci a Dovi spolu také hodně bojovali. Postupem času se čtvrtému Pedrosovi podařilo trochu poodjet, jenže mu to nebylo nic platné, protože dvanáct kol před závěrem skončil jeho závod stejně jako v případě jeho kolegy Márqueze. Pedrosa upadl na témže místě. Jezdec je v pořádku. Po Pedrosově pádu se Abraham posunul na dvanácté místo.

Na první pozici se nic neměnilo. Viňales držel vedení. Crutchlow zůstával druhý a těsně za ním se držel Rossi.

Pádům bohužel nebyl konec. V jedné ze zatáček upadl Aleix Espargaro a s ním skončil na zemi i Andrea Dovizioso. Pro oba závod skončil. Abraham byl najednou desátý. V závodě deset kol před cílem zůstávalo jen šestnáct jezdců. Poslední byl penalizovaný Iannone.

I v dalším průběhu závodu se Rossi držel těsně za Crutchlowem na třetí pozici. Sedm kol před cílem už Ital předvedl útok. Napoprvé to nevyšlo, ale napodruhé už byl Rossi úspěšný a posunul se na druhé místo. Britovi však nijak výrazně neujel. Crutchlow se nyní držel v těsném závěsu za Rossim.

Ani čtyři kola před koncem nedocházelo ke změně na první pozici. Viňales stále vedl a ani nebyl v bezprostředním ohrožení ze strany svých pronásledovatelů. Rossimu se podařilo trochu poodjet Crutchlowovi. V první pětce byli i Bautista a Zarco. Abraham držel desáté místo.  Miller a Redding byli těsně před ním.

Viňales najel jako první do posledního kola, jeho náskok byl relativně komfortní, takže nemusel v posledním kole nijak zvlášť riskovat. Rossi jel druhý a Crutchlow třetí.

Z výhry se opět raduje Maverick Viňales. Jeho kolega Rossi dokončil na druhém místě. Na podium vystoupil i Cal Crutchlow. Bautista dokončil na čtvrtém místě. Zarco doplnil první pětku a je nejlepším nováčkem. Další nováček – Jonas Folger – obsadil šesté místo. Následovali Petrucci, Redding a Miller. Karel Abraham si z Argentiny odváží šest bodů za desáté místo. Umístění je to pěkné, ale po startu z druhého místa si možná přál ještě lepší místo.

Prvních bodů v MotoGP se dnes dočkala KTM. Pol Espargaro si připsal dva body za čtrnácté místo a Bradley Smith vybojoval bod za patnáctou pozici.

Další body se budou rozdávat za dva týdny v Austinu.

Foto: Yamaha

GP Argentiny - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Maverick VINALES Yamaha 172,6 41'45,060
2 Valentino ROSSI Yamaha 172,4 2,915
3 Cal CRUTCHLOW Honda 172,4 3,754
4 Alvaro BAUTISTA Ducati 172,2 6,523
5 Johann ZARCO Yamaha 171,6 15,504
6 Jonas FOLGER Yamaha 171,4 18,241
7 Danilo PETRUCCI Ducati 171,2 20,046
8 Scott REDDING Ducati 170,9 25,48
9 Jack MILLER Honda 170,9 25,665
10 Karel ABRAHAM Ducati 170,8 26,403
11 Loris BAZ Ducati 170,8 26,952
12 Tito RABAT Honda 169,8 41,875
13 Hector BARBERA Ducati 169,7 42,77
14 Pol ESPARGARO KTM 169,7 43,085
15 Bradley SMITH KTM 169,7 43,452
16 Andrea IANNONE Suzuki 169,5 46,219
Neklasifikováni    
  Andrea DOVIZIOSO Ducati 171,6 11 kol
  Aleix ESPARGARO Aprilia 171,5 11 kol
  Dani PEDROSA Honda 171,8 12 kol
  Sam LOWES Aprilia 168,1 14 kol
  Alex RINS Suzuki 164,8 14 kol
  Marc MARQUEZ Honda 171,8 22 kol
  Jorge LORENZO Ducati   0 kol

Doporučujeme

Články odjinud