MotoGP v Assenu 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Assenu 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

Letošní závod v Assenu byl výjimečný tím, že se poprvé jelo v neděli. Dříve se v Assenu vždy závodilo už v sobotu. Další zajímavostí je, že se jednalo o 250. závod od vzniku kategorie MotoGP a navíc to byl velmi napínavý závod, ovlivněný deštěm. Pro první výhru v královské kubatuře si doje Jack Miller.

Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) – 1. místo

Australský závodník, který v roce 2014 až do poslední chvíle bojoval o mistrovský titul v Moto3 s Alexem Márquezem a který zcela vynechal prostřední kategorii, se v neděli v Assenu dočkal svého prvního vítězství v královské kubatuře. Za svůj dosavadní pobyt v MotoGP byl Miller nejlépe desátý, ale v Assenu se mu na mokré dráze neuvěřitelně zadařilo a po deseti letech se tak stal dalším jezdcem, který zvítězil na satelitním motocyklu. Před ním to dokázal Toni Elias. Navíc je Miller prvním Australanem od dob Caseyho Stonera, který se v MotoGP dostal na nejvyšší stupínek. „Často se mi to nestává, ale nemůžu najít slova. Cítím teď neuvěřitelné emoce a je těžké popsat pocity z prvního vítězství v MotoGP,“ řekl po závodě nesmírně šťastný Miller. Australan chválí rozhodnutí přerušit závod, protože podle něj byly podmínky na dráze opravdu nebezpečné. Trať byla kluzká i ve druhém závodě, Miller se však cítil hodně jistý sám sebou: „Viděl jsem pár chybujících jezdců, ale já jsem udržel koncentraci a zaměřil jsem se na vlastní rychlost a pravidelnost, aniž bych neuváženě riskoval. Jakmile jsem překonal Marca, snažil jsem jít pevně za svou první výhrou. Vyjet z poslední šikany a vidět šachovnicovou vlajku byl neuvěřitelný pocit,“ popisuje nadšený závodník a připojuje velká poděkování týmu i své rodině.

Pokračování 2 / 5

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 2. místo

Bývalý šampion královské kubatury sice už tři závody za sebou dojel druhý, přičemž v Itálii těsně prohrál s Lorenzem, v Katalánsku s Rossim a nyní s Millerem, ale rozhodně nemusí být nijak smutný. V Assenu si vylepšil vedení v šampionátu, protože Rossi kvůli pádu nedojel a Lorenzo skončil až desátý, takže Márquez nyní vede 24 bodů před Lorenzem a na Rossiho už má náskok dokonce 42 bodů. Márquez vstupoval do závodu s tím, že věděl, že v takovém závodě může hodně získat nebo hodně ztratit. Mohl buď hodně riskovat, aby co nejvíce získal, nebo mohl jet na jistotu. „Ta druhá varianta, kterou mi tým dnes ráno asi čtyřicetkrát neustále připomínal, je přesně to, co jsem udělal. Snažil jsem se zůstat mezi prvními pěti, abych příliš neztratil na Valentina a snažil jsem se nechybovat, abych náhodou neupadl,“ prohlásil po závodě Márquez, který stejně jako Miller souhlasí s rozhodnutím zastavit závod. Ve druhé části se Márquez snažil pronásledovat Rossiho a Doviho, ale ti jeli příliš rychle a nakonec stejně upadli. Pak už jeho soupeřem byl pouze Miller: „Když jsem za sebou uviděl Jacka Millera, byl jsem si vědom toho, že pojede za svým prvním vítězstvím, nijak jsem mu nebránil v předjetí. Udělal jsem to hlavně z toho důvodu, že s Jorgem vzadu a s Rossim mimo body je druhé místo pro nás jako vítězství,“ uzavírá Márquez.

Pokračování 3 / 5

Scott Redding (OCTO Pramc Yakhnich) – 3. místo

Druhého umístění na stupních vítězů v kategorii MotoGP se v Assenu dočkal Redding. Poprvé se Brit objevil na podiu loni v San Marinu. Tenkrát byl závod také ovlivněn deštěm. V Assenu se Redding do závodu vydával jako třetí. Jednalo se o jeho první start z první řady v královské třídě. V závodě se Redding držel dlouho na čtvrtém místě, ale v závěru hodně zrychlil a překonal Pol Espargara. „Byl to velmi náročný závod. Krátce před vyvěšením červených vlajek jsem už pořádně ani nikoho neviděl. Jel jsem instinktivně a nakonec jsem se dokázal udržet na trati,“ popisuje náročné podmínky před přerušením závodu. Jezdec si však pochvaluje svůj cit s motorkou – ten byl dle jeho názoru velmi dobrý v obou částech závodu. „Jsem velmi šťastný, že jsem mohl přivézt takový pěkný výsledek členům mého týmu, protože oni odvedli opravdu skvělou práci. Dosud jsme neměli moc štěstí, ale tento víkend, kdy jsem si vyjel první řadu na startu a dojel jsem na stupních vítězů, je skvělou odměnou za to, co děláme,“ dodal Redding.

Pokračování 4 / 5

Pol Espargaro (Monster Yamaha Tech 3) – 4. místo

Mladší z bratrů Espargarových měl letos v Assenu již na dosah své první umístění na stupních vítězů. V druhé části závodu se dlouho držel na třetí příčce, ale v samotném závěru byl velmi rychlý Scott Redding, který Espargara předjel a začal mu značně ujíždět. Španěl s tím již nebyl schopen nic dělat. Se čtvrtým místem je Espargaro docela spokojen, ale: „Samozřejmě cítím v ústech hořkosladkou příchuť, protože jsem zase chyběl na stupních vítězů, ale při všech těch pádech, co byly k vidění, bylo potřeba být opatrný a myslet na šampionát. Navíc Scott byl jasně rychlejší,“ popisuje Španěl. Espargaro hodnotí závod pozitivně v tom smyslu, že byl na mokré dráze konkurenceschopný. „Ovšem nohy, ruce, prsty, krk a celé tělo mám teď úplně rozbolavělé z toho obrovského napětí, které jsme za těchto podmínek zažili. Musím se přiznat, že jsem si přál, aby byla červená vlajka vyvěšena trochu dříve, protože bylo opravdu nebezpečné jezdit v tak prudkém dešti,“ říká Espargaro.

Pokračování 5 / 5

Andrea Iannone (Ducati Team) – 5. místo

Ital Iannone musel do závodu v Assenu vyrážet až z konce pole, protože obdržel penalizaci za kolizi s Lorenzem, ke které došlo při předchozím závodě v Katalánsku. Iannone se během prvního závodu prodíral vpřed, což se mu docela dařilo do chvíle, než upadl. Do karet mu však zahrálo to, že závod byl zrovna nedlouho poté přerušen, takže se mohl účastnit restartu. Do cíle nakonec dojel pátý.  Celkově hodnotí závodní víkend v Assenu pozitivně: „Na suchu jsme byli pokaždé konkurenceschopní a měli jsme dobrou šanci zakončit víkend dobře, a to navzdory dešti,“ říkal Iannone, který si dle svých slov až do soboty příliš nevěřil, protože měl před sebou start z konce pole. „V MotoGP není úplně snadné probojovat se ze zadních pozic, ale jsem spokojený s oběma svými starty. V tom prvním jsem se v úvodním kole propracoval na jedenácté místo a o několik málo chvil později jsem již byl šestý. Je tedy možné, že kdybych startoval o několik řad více vpředu, mohl jsem bojovat o stupně vítězů. Při druhém startu jsem opět byl na konci roštu, tentokrát jsem byl sedmnáctý, ale opět se mi podařilo probojovat se vpřed a do cíle jsem se dostal jako pátý,“ sdělil Iannone s tím, že je spokojený se ziskem bodů.

Doporučujeme

Články odjinud