MotoGP v Austinu 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Austinu 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

Jezdci už mají za sebou třetí závod sezóny. Tentokrát se jelo v Austinu. Závodu dominoval Márquez, druhý skončil Lorenzo a první body letošní sezóny si umístěním na nejnižším stupnínku podia připsal Andrea Iannone.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 1. místo

Okruh v Texasu Márquezovi evidentně velmi vyhovuje. Zatím zde ještě nenechal vyhrát nikoho jiného, ani v kvalifikacích nikomu nedal šanci. Španěl už na tomto okruhu získal čtyři pole position a čtyři výhry, přičemž ta poslední výhra je z této neděle. Jezdec je po závodě spokojený. „ Je to okruh, který mám rád, patří k mým oblíbeným, ale před závodem tu byla určitá nejistota, protože jsme se na poslední chvíli rozhodli pro měkkou přední pneumatiku,“ vypráví jezdec o riskantním rozhodnutí, které se nakonec ukázalo jako správné. „Máme další vítězství v Austinu, už čtvrté v řadě, což je naprosto úžasné,“ dodává spokojený Španěl.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 2. místo

Závod v Argentině skončil pro Lorenza pádem, v Austinu upadl už ve warm upu, což jej sice před závodem rozhodilo, ale nakonec si spravil chuť umístěním na stupních vítězů a ziskem dvaceti bodů. „To, že jsem dokončil závod a získal dvacet bodů, bylo velmi důležité poté, co jsem ráno ve vysoké rychlosti havaroval,“ řekl závodník z Mallorky. „Začátek závodu byl složitý, dráha klouzala a s tvrdou zadní pneumatikou a plnou nádrží to bylo velmi těžké především na brzdách. Udělal jsem několik chyb, které v prvním kole obvykle nedělávám. Nedařilo se mi akceptovat Marcovo tempo, ale byl jsem dostatečně rychlý na to, abych si udržel druhé místo,“ vypráví Lorenzo a dodává, že je rád, že za takto těžkých podmínek dokázal závod, který byl plný pádů, dokončit.

Andrea Iannone (Ducati Team) – 3. místo

Iannone vstupoval do texaského závodu s penalizací v podobě posunu o tři místa vzad na startovním roštu. To si vysloužil za to, že v Argentině smetl svého týmového kolegu Doviziosa. Ital nedokončil ani závod v Kataru, takže do Texasu přijížděl s nulou na kontě. V Austinu už se Iannonemu zadařilo. Ve warm upu dokonce dokázal překonat Márqueze a v závodě dorazil třetí, takže spolu s Lorenzem a Márquezem vystoupil na podium a stejně jako oni si nasadil kovbojský klobouk, který již tradičně patří k závodům v Texasu. Začátek závodu však Iannone neměl jednoduchý: „Mrzí mě, že jsem musel na startovním roštu o jednu řadu vzad a navíc jsem měl hned při startu kontakt s Danim a Aleixem, takže jsem ztratil několik pozic,“ popisuje svůj úvod Iannone s tím, že později už se mu dařilo držet rychlé tempo. „Nebyl jsem příliš daleko za Jorgem, takže v případě, že bych lépe odstartoval, mohl jsem klidně bojovat o druhé místo. Každopádně jsem moc rád, že to dopadlo, jak to dopadlo. Rád bych věnoval toto pódium Ducati a celému týmu, jemuž jsem v předchozích dvou závodech moc radosti neudělal,“ dodává Ital.

Maverick Viňales (Team Suzuki Ecstar) – 4. místo

Závod v Argentině Viňales po pádu nedokončil, což jej muselo hodně mrzet, protože se v době svého pádu nacházel v bojích o stupně vítězů. V Texasu si mohl trochu vylepšit náladu, protože si odtud odváží bramborovou medaili. Úplně zcela spokojený ovšem není, protože očekával trochu víc. „Bohužel jsme měli nějaké problémy s přilnavostí zadní pneumatiky,“ stěžuje si mladý Španěl. „Cítil jsem se sebejistě až téměř do poloviny závodu, myslel jsem, že bych se mohl dostat na třetí místo, ale pak výkon dramaticky poklesl a už ho nešlo znovu získat. V závěru jsem se smířil se čtvrtým místem. Je to můj nejlepší výsledek od vstupu do MotoGP, ale po tak pozitivním víkendu je škoda, že jsme nedopadli ještě lépe,“ smutní Viňales.

Aleix Espargaro (Team Suzuki Ecstar) – 5. místo

Viňalesův kolega Aleix Espargaro si v Texasu dojel pro páté místo. I on je celkem spokojený, ale ne úplně, protože také doufal v ještě lepší výsledek. „Podařilo se mi dobře odstartovat a dostat se do dobrého tempa,“ popisuje Španěl. „Konečný výsledek je dobrý. Během celého víkendu jsme tvrdě pracovali na dokončení nastavení s měkčí pneumatikou. Věděl jsem, že výhodu budu mít hned v úvodu závodu. Proto jsem se snažil začít v rychlém tempu a získat výhodu v prvních kolech. Potom výkonnost poklesla, což je normální. Nakonec jsme získali páté místo, což je dobrý výsledek. Samozřejmě jsme chtěli získat ještě lepší, ale aspoň jsme učinili jisté kroky vpřed a ještě máme šanci na zlepšení,“ říká Espargaro.

Doporučujeme

Články odjinud