MotoGP v Jerezu 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Jerezu 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

První evropský závod královské kubatury v letošní sezóně přinesl první letošní vítězství Jorgeho Lorenza. Spolu s ním se na podium vydali i Marc Márquez a Valentino Rossi.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 1. místo

V předchozích třech závodech se Jorge Lorenzo nedokázal dostat na stupně vítězů. Dojel dvakrát čtvrtý a jednou pátý. V Jerezu se však dostal do formy a den před svými osmadvacátými narozeninami si před domácím publikem dojel pro své první letošní vítězství. „Jsem na sebe i na svůj tým velmi pyšný, protože jsme po problémech, které byly mimo naši kontrolu, odvedli mimořádnou práci,“ nešetřil nadšením Lorenzo. „Vzhledem k vyztužení přilby v Dauhá, mé nemoci v Austinu a pneumatikám v Argentině, jsme nemohli ukázat náš skutečný potenciál. Tentokrát jsem svůj potenciál předváděl po celý víkend a to zejména na brzdách. Někdy se mi stávalo, že jsem se v neděli na brzdách cítil hůře než ve zbytku víkendu, ale dnes tomu tak nebylo. Dokázal jsem brzdit pozdě, najíždět dobře do zatáček a udržet si dobrou rychlost v zatáčce i při akceleraci, takže vše bylo v pořádku,“ pokračuje závodník z Mallorky. Po svém vítězství byl Lorenzo velmi šťastný a po průjezdu cílem slavil s diváky. „Přemýšlel jsem, že skočím do jezera, ale už je mi 28 let! To není stejné, jako když je člověku 23, takže v poslední vteřině jsem se rozhodl zastavit a vrátit se zpátky na motorku,“ zmínil se Lorenzo i o své pozávodní oslavě.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 2. místo

Marc Márquez v Argentině závod nedokončil. Týden po tomto závodu si při tréninku na ploché dráze zlomil malíček levé ruky. Jezdec ze Cervery musel být operován. Malíček mu byl zpevněn destičkou. Navzdory tomuto zranění Márquez do závodu nastoupil a nakonec dokázal dojet na druhém místě. „Je to trať, na níž jsme vždy bojovali kvůli mému stylu jízdy a letos navíc i kvůli zranění. Dnes jsme však dosáhli toho, co jsme si předem stanovili. V prvních kolech jsem pronásledoval Jorgeho, ale můžu říct, že kolem pátého kola, přestože prst mi nedělal problém, nevědomky jsem více zatěžoval pravou paži, která mi pak začala tuhnout. V tom okamžiku jsem se rozhodl jen co nejlépe dokončit závod. Pak jsem viděl, že se mi Valentino přibližuje a pomyslel jsem si, že z toho zase bude Argentina. Sebral jsem všechny síly a tentokrát se mi podařilo náskok udržet,“ vypráví Márquez, který je nakonec s výsledkem závodu spokojený.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 3. místo

Valentino Rossi už letos dvakrát zvítězil (v Kataru a Argentině). V Austinu dojel třetí a nyní v Jerezu také. Ital nyní vede průběžné pořadí šampionátu. Na svém kontě má 82 bodů. Druhý Andrea Dovizioso na něj ztrácí patnáct bodů. Rossi neměl v Jerezu jednoduchý víkend: „Od pátku jsme bojovali při hledání správného nastavení a nebyl jsem schopen jezdit na maximální úrovni. Zlepšovali jsme se a pracovali jsme na tom až do warm upu ve snaze zlepšit nastavení co nejvíce,“ popisuje Ital své potíže. „Nakonec je z toho podium, takže to není tak špatné, na druhou stranu jsem nebyl v závodě dostatečně silný na to, abych bojoval s Marcem a Jorgem. Především v nájezdech do zatáček jsem nebyl stoprocentní. V jistém okamžiku závodu se mi dařilo lépe a byl jsem blízko Marca. Doufal jsem, že budu bojovat až do konce. Myslel jsem, že to zvládnu, protože mezera se zmenšila asi na jednu vteřinu, ale pak jsem to musel vzdát,“ říká Rossi, který je rád, že alespoň navýšil náskok na Doviziosa v průběžném pořadí šampionátu.

Cal Crutchlow (CWM LCR Honda) – 4. místo

Britský závodník Cal Crutchlow dojel v Argentině třetí. V Jerezu se mu na stupně vítězů nepodařilo vystoupit. Odváží si tedy nepopulární bramborovou medaili. Na třetí místo mu chybělo přes jedenáct vteřin a za vítězem zaostal o více než 22 vteřin. Crutchlow nebyl v Jerezu v ideálním zdravotním stavu, trápila jej viróza, čemuž i připisuje svůj odstup za nejlepšími. „Čtvrté místo je to nelepší, co jsme dnes vzhledem k mému stavu mohli zajet,“ tvrdí Crutchlow. „Ztráta na vítěze je trochu zvláštní, ale víme, že je to způsobeno mým zdravotním stavem, což také ovlivňovalo můj cit pro motorku. Ale odvedli jsme dobrou práci a celý tým je spokojený,“ uzavírá Crutchlow.

Pol Espargaro (Monster Yamaha Tech 3) – 5. místo

Pol Espargaro vyrážel do závodu v Jerezu z druhé řady. Ve třetím tréninku obsadil druhé místo a warm up dokonce vyhrál. V závodě si dojel pro páté místo. Španělský závodník je tak se svým domácím závodem spokojený: „ Byl to pozitivní víkend a jsem moc spokojený, že jsem před domácím publikem dokázal zajet dobrý výsledek. Měl jsem dobrý start. Jedinou chybou bylo, že jsem možná příliš tlačil na pilu, když jsem byl za Valentinem a snažil jsem se ho následovat. Zůstal jsem s ním několik kol, ale unavil jsem se a v konci závodu jsem trochu trpěl kvůli potížím s prokrvením předloktí (arm pump),“ vyjádřil se ke svému závodu mladší z bratrů Espargarových. Kromě potíží s předloktím trápily Espargara i gumy: „Nakonec jsem se snažil jezdit stabilní časy na opotřebovaných pneumatikách, abych za sebou dokázal udržet neustále se přibližujícího Iannoneho,“ říká mladší Espargaro. Nakonec se mu Iannoneho podařilo udržet za sebou. Pol však (dle svých slov) není spokojen se ztrátou na vítěze (26,62 s). Věřil, že ztráta bude menší. Jinak je však se závodem spokojený.

Doporučujeme

Články odjinud