MotoGP v Jerezu 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Jerezu 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

Závody silničních motocyklů se poprvé od začátku sezóny dostaly do Evropy. Na španělské půdě se z výhry radoval Rossi. Spolu s ním se na podium vydali i dva španělští jezdci – Jorge Lorenzo a Marc Márquez.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 1. místo

Poprvé v letošní sezóně vyrážel do závodu z prvního místa Valentino Rossi. Dobře odstartoval, během závodu neudělal žádnou chybu a nakonec vítězně dojel do cíle. Jednalo se o Rossiho první výhru v letošním roce. Celkově zvítězil již po sto třinácté v kariéře. „Řekl bych, že to byl skvělý víkend. Jeli jsme rychle už v pátek a velmi dobře jsme zapracovali v dalším průběhu víkendu. Motorka jela v závodu výborně, takže musím velice poděkovat lidem z Movistar Yamaha MotoGP a především těm z mého týmu. Měl jsem dobrou rychlost, povedl se mi start a hned od začátku jsem získal dobrý cit s motorkou, takže jsem hned mohl pořádně tlačit na pilu. Upřímně musím říct, že vítězství tady mělo obzvlášť speciální příchuť, takže děkuji moc!“ řekl po závodě spokojený Ital.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 2. místo

Lorenzovi se v Jerezu dařilo ve volných trénincích, ale v kvalifikaci a v závodě nestačil na svého týmového kolegu. Kvůli druhému místu však nemusí být tolik zklamaný, protože v pořadí šampionátu stáhl čtyři body na Márqueze a stále se drží před svým kolegou Rossim. Navíc se jednalo o Lorenzovo sté umístění na stupních vítězů v kategorii MotoGP. „Pozitivně hodnotím to, že zde Yamahy zajely dobře a těší mě i dvacet bodů, protože druhé místo je pro šampionát důležité. Vzhledem k tomu, že Rossi v Austinu upadl, tak se stále drží v hodnocení šampionátu za mnou a navíc se nám podařilo získat nějaké body na Márqueze,“ hodnotí Lorenzo. O vítězství ovšem jezdec z Mallorky bojovat nemohl, protože měl potíže na přední rovince. „Při řazení docházelo neustále k protáčení kola a já jsem tak nemohl naplno otevřít plyn,“ popisuje, co mu zabránilo předjet Rossiho. Dále Lorenzo dodává, že věří, že Michelin zapracuje na zadní pneumatice, aby se podobný problém již neopakoval.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 3. místo

Bývalý šampion zvítězil v Argentině a v Austinu. Jistě se chtěl předvést v dobrém světle i před domácím publikem, ale to se mu nepodařilo. Nemusí však příliš smutnit, protože stále vede šampionát, stále má náskok sedmnáct bodů na Lorenza a čtyřiadvacet na Rossiho a navíc ještě čeká hodně závodů do konce sezóny. „Upřímně řečeno, Valentino byl dne úplně někde jinde, podobně jako já v Austinu a proto je nejdůležitější, že jsem tento závod dojel na třetím místě. Hodně jsem se poučil z loňské sezóny a nechtěl udělat žádnou zbytečnou chybu,“ sděluje mladý Španěl, který měl v závodě potíže s přední pneumatikou. Jeho potíž způsobilo zvýšení teploty oproti sobotě. „Několikrát jsem málem upadl, takže jsem nakonec před domácími fanoušky musel učinit nelehké rozhodnutí a dát přednost šestnácti bodům, které se v závěru sezony ještě můžou hodit. Sezona je hodně dlouhá. Musíme být trpěliví,“ říká Márquez.

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – 4. místo

Španěl Pedrosa byl při každém svém startu v Jerezu v kategorii MotoGP pokaždé na stupních vítězů, loni nestartoval kvůli potížím s předloktím a letos se poprvé na podium v Jerezu nepodíval. Navíc musel bojovat, aby za sebou aspoň udržel Aleixe Espargara. „Věděli jsme, že to bude těžký závod. Dostali jsme se na pozici, o které jsme věděli, že bude možné ji získat, protože během celého víkendu byli první tři rychlejší než my,“ vypráví Pedrosa, který začal dobře, ale pak jej postihly potíže s oběma pneumatikami. „Viděl jsem, že se Aleix ke mně přiblížil, ale měl jsem ho pod kontrolou a soustředil jsem se jen na udržení pneumatiky,“ dodává španělský jezdec.

Aleix Espargaro (Tema Suzuki Ecstar) – 5. místo

Starší z bratrů Espargarových v domácím závodě bojoval se svým krajanem Pedrosou, ale předjet jej nedokázal. Přesto však nesmutní: „Jsem šťastný, těšil jsem se na tuto GP, protože od prvního volného tréninku v Argentině děláme kontinuální pokroky, při každé jízdě v Argentině a Austinu jsme zaznamenali zlepšení,“ vypráví Espargaro, který měl v Jerezu problémy v kvalifikaci, protože se mu nedařilo jet rychle s měkčí pneumatikou. V závodě se mu málem podařilo překonat Pedrosu a dostat se na čtvrté místo. Nakonec se musel smířit s pátým: „Je to dobrý výsledek po pomalém vstupu do sezóny, jsem čím dál blíže vrcholu s dobrými výsledky, ale co je nejdůležitější – zlepšuje se můj pocit na motocyklu,“ uzavírá Espargaro.

Doporučujeme

Články odjinud