MotoGP v Jerezu: Ohlasy z pódia

MotoGP v Jerezu: Ohlasy z pódia

Dani Pedrosa si ve Velké ceně Španělska suverénně dojel pro první letošní výhru, druhý skončil Marc Márquez, který v poslední zatáčce v tvrdém souboji zdolal Jorgeho Lorenza. Ten ustál kontakt a doplnil krajany na pódiu.

Dani Pedrosa (Repsol Honda) - 1. místo
Katalánec šel poprvé do vedení už po startu, ale brzy klesl za Jorgeho Lorenza. V šestém kole se do vedení vrátil a ujížděl vstříc prvnímu letošnímu vítězství. "Byl to krásný závod. Dokázal jsem motorku dobře řídit, i když to bylo náročné, protože pneumatiky byly hodně na hraně. Nemohl jsem proto tolik tlačit a jel jsem opatrně. Dokázal jsem si během závodu vybudovat slušný náskok a nakonec doma získat vítězství," liboval si loňský vicemistr, který triumfoval v součtu všech tříd, ve kterých závodil, už pošestačtyřicáté, v Jerezu v MotoGP poprvé od roku 2008. "Bylo fantastické vidět všechny ty fanoušky na tribunách. Letos přišlo na velkou cenu hodně lidí. Také chci popřát mámě ke Dni matek a poděkovat týmu, protože to je skvělý den."

Marc Márquez (Repsol Honda) - 2. místo
Úřadující šampión Moto2 jezdil většinu závodu třetí za Lorenzem. Několikrát se neúspěšně pokusil zaútočit, v poslední zatáčce využil mezery, kterou Malorčan nechal na vnitřku, mezi oběma došlo ke kontaktu, ze kterého vyšel vítězně. "Byl to dobrý závod. Od prvního do posledního kola jsem jel na sto procent. V některých okamžicích závodu jsem se cítil lépe než v jiných, ale nikdy jsem se nevzdal. Snažil jsem se držet Lorenza, jak to jen šlo, i když to občas bylo velmi obtížné. Nedařilo se mi snížit ztrátu, ale také jsem ho nenechal ujet. Byl to velmi náročný závod, protože když máte mezi sebou rozdíl jedné nebo dvou sekund, můžete trochu odpočívat. Já si ale vůbec neodpočinul a jsem velmi spkojený," uvedl. "Myslím, že konec závodu byl velmi dobrý pro fanoušky. Chci se omluvit Jorgemu, protože to byl závodní incident - předjetí v posledním kole, což se stává, když jedete na hraně. Nejdůležitější je, že jsme oba dojeli. Doufám, že tím to končí."

Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) - 3. místo
Obhájce titulu v cíli neměl z Márquezova předjetí radost a dokonce si s ním opakovaně odmítl podat ruku. Těžko říct, jestli byl naštvaný z manévru samotného, nebo z toho, že Márquezovi v poslední zatáčce nechal trochu místa. "Byl jsem dnes celý den pozitivní, takže budu pozitivní. Dojet do cíle se šestnácti body je vždy skvělý výsledek. Celý závod jsem byl druhý, pak jsem ztratil pozici v poslední zatáčce, takže to nebyl perfektní závod. Perfektní je vítězství. Když není možné druhé místo, na řadě je třetí," hodnotil. "Dnes jsme získali další pódium a celkově jsme blízko vedoucímu šampionátu. Na druhou stranu musíme zlepšit motorku. Myslím, že jsem udělal v závodě dvě chyby. Odstartoval jsem opravdu špatně. V poslední zatáčce jsem myslel, že Márquez je dál než byl, takže jsem nejel defenzivní stopu. To byla má druhá chyba."

Situace na čele šampionátu je po třech zápasech opravdu vyrovnaná. Vede Márquez s 61 body před Pedrosou, který jich má 58. Třetí Lorenzo ztrácí další bod.

Doporučujeme

Články odjinud