MotoGP v Le Mans 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Le Mans 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

Francouzský závod přinesl druhé vítězství Lorenza v letošní sezóně. Spolu se Španělem vystoupili na podium i dva Italové – Valentino Rossi a Andrea Dovizioso.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 1. místo

Jorge Lorenzo zvítězil již při předchozím závodě v Jerezu. Ve Francii přidal druhé vítězství. Před závodem však měl starosti, jak se bude vyvíjet stav přední pneumatiky. Věděl, že v závodě bude mít více paliva a také očekával, že by v době závodu mohlo být tepleji. Nakonec měl jezdec z Mallorky štěstí a s pneumatikou nijak zápolit nemusel. Co se samotného průběhu závodu týče, říká: „Bylo důležité předjet Marca po startu a Doviziosa v první zatáčce. To je ten způsob, který preferuji. Když nemám nikoho před sebou, mohu perfektně brzdit, držet rychlost v zatáčkách a zvětšovat náskok a to se přesně dělo.“ I s konečným výsledkem je Lorenzo spokojený: „Vyhrát dva závody v řadě poté, co jsem se třikrát nevešel na podium, je velký rozdíl. To jsou mnohem lepší výsledky, ale člověk musí zůstat stát nohama na zemi, protože všechno se může velmi rychle změnit, a já mohu mít příště špatný výsledek,“ neusíná na vavřínech jezdec, který má před sebou závod na jedné ze svých oblíbených tratí.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 2. místo

Devítinásobný šampion se ve všech pěti dosud odjetých závodech dokázal probojovat na stupně vítězů. Dvakrát zvítězil, dvakrát byl třetí a ve Francii nyní přidal druhé místo. Tým Movistar Yamaha MotoGP tak měl ve Francii své jezdce na prvních dvou místech. Se závodem byl Rossi spokojený. V trénincích, jak sám řekl, trochu válčil, ale nakonec se s týmem rozhodli těsně před závodem provést nějaké úpravy, což bylo úspěšné a v závodě již byl Ital spokojen a jízdu si užíval: „Moje motorka byla v závodě fantastická, mohl jsem hodně tlačit na pilu, předjíždět a především jsem si jízdu hodně užíval,“ vyprávěl nadšený Rossi. Nyní už Rossi myslí na Mugello: „Do Mugella přijedu v perfektní formě, což mě činí velmi šťastným. Problém je však v tom, že je to i Jorgeho oblíbená trať! Dnes to byl pro náš tým skvělý výsledek – Yamaha na prvních dvou pozicích – věřím, že v Mugellu můžeme obrátit pořadí,“ očekává Rossi.

Andrea Dovizioso (Ducati Team) – 3. místo

Ital Dovizioso se ve čtyřech z pěti letošních závodů radoval z umístění na stupních vítězů. V prvních třech velkých cenách dojel pokaždé druhý, v Jerezu se na podium neprobojoval, ale nyní je opět zpátky – v Le Mans dorazil do cíle jako třetí. V úvodní fázi závodu se Dovi držel na druhé pozici, ale později jej překonal Valentino Rossi. „Jsem šťastný, protože to je vždy důležité sbírat pódiová umístění. To dnešní znovu potvrzuje, že jsme konkurenceschopní. Podmínky byly dobré, ale od poloviny závodu jsem už nebyl schopen udržet Lorenzovo tempo. Pneumatika bohužel ztrácela přilnavost, takže už jsem nebyl schopen jet tak efektivně jako v první polovině,“ popisuje Dovi s tím, že je ještě potřeba zapracovat na jejich GP15, aby byli příště ještě výše.

Marc Marquez (Repsol Honda Team) – 4. místo

V Jerezu ještě Márqueze trápil zlomený malíček. Nyní už byl úřadující šampion v pořádku, ale na stupně vítězů se v Le Mans nedostal, přestože kvalifikaci ovládl s půlvteřinovým náskokem. „Dnes teplota rychle rostla. V takových podmínkách jsme během víkendu nejeli. Ve čtvrtém kole jsem začal pociťovat potíže s předkem motorky. Myslím, že všechny Hondy měly tyto potíže; hodně jezdců spadlo kvůli ztrátě přilnavosti na předku; tím jsme opravdu hodně trpěli. Víme, že při růstu teploty se podmínky mění. Očekávali jsme, že to bude lepší, ale ono to naopak bylo horší,“ vypráví jezdec ze španělské Cervery.

Andrea Iannone (Ducati Team) – 5. místo

Iannone měl v Le Mans těžký víkend. Před závody ve Francii totiž se svým týmem testoval v Mugellu a bohužel jej postihl nepříjemný pád. Andrea si vykloubil rameno. Zranění mu nakonec umožnilo závodit, ale bylo to bolestivé. „Až do desátého kola jsem za Lorenzem a Doviziosem jezdil rychle, ale pak mě hodně začala bolet levá paže, takže jsem začal více zatěžovat tu pravou, abych to vykompenzoval, což mělo za následek to, že jsem nebyl schopen brzdit tak, jak jsem potřeboval. Udělal jsem i několik chyb a ztratil jsem čas, takže mě dojeli Smith s Márquezem, se kterým jsem nakonec měl skvělý souboj,“ popisuje svůj těžký závod Iannone s tím, že vzhledem k okolnostem je spokojený. 

Doporučujeme

Články odjinud