MotoGP v Misanu 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Misanu 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

Závod královské kubatury v San Marinu nám připravil dramatickou podívanou. Jezdci museli dvakrát měnit motocykly kvůli dešti a následnému osychání. Z vítězství se nakonec raduje Marc Márquez. Druhý dojel Bradley Smith a poprvé v MotoGP se na podium podíval i Scott Redding.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 1. místo

Třetí muž průběžného pořadí šampionátu – Marc Márquez si v San Marinu dojel pro své čtvrté vítězství v letošní sezóně. Před deštěm bojoval s Rossim a Lorenzem o vedení. Po druhé výměně motocyklů upadl Jorge Lorenzo a Valentino Rossi dlouho vytrvával na mokrých gumách, čímž hodně ztratil. Marc Márquez naopak zvolil včasnou výměnu, což se ukázalo jako lepší strategie. V posledních kolech už úřadujícího šampiona nikdo neohrožoval a katalánský jezdec si tak mohl vylepšit náladu po Silverstonu, kde nedojel. „Byl to velmi podivný závod, ale s konečným výsledkem jsem spokojený,“ řekl po nedělním závodě jezdec ze Cervery. „Je těžké popsat, co všechno se v průběhu závodu stalo, ale myslím si, že klíčová byla druhá výměna z mokrých pneumatik na suché. Tam došlo k tomu největšímu rozdílu a věřte mi nebo ne, nebyl jsem to já, kdo rozhodoval o všem! Tým mě informoval o situaci prostřednictvím tabule u boxové uličky a pomohli mi tak rozhodnout se, kdy přesně zajet na výměnu motorek, za což jim musím poděkovat! Také děkuji Hondě, protože všichni společně tvrdě pracujeme a děláme maximum, ačkoliv jsou naše šance na titul malé. Naším cílem pro zbytek roku tedy je: čím víc vítězství, tím lépe!“ uzavírá své vyprávění šťastný Márquez.

Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) – 2. místo

Britský jezdec Bradley Smith si v Misanu zajistil svůj dosud nejlepší výsledek v královské kubatuře. Na svém kontě už má jedno podium z loňské Austrálie. Tehdy dorazil do cíle jako třetí. V aktuálním pořadí šampionátu drží Brit páté místo. „Z výsledku jsem nadšený, vím však, že jsem musel opravdu hodně riskovat!“ sdělil Smith bezprostředně po závodě. Smith si je vědom toho, že nebylo snadné učinit správné rozhodnutí ohledně strategie. Před startem se mu podařilo odhadnout, že zaprší-li, nebude to nic vydatného a trať rychle oschne. „Rozhodnutí zůstat na dráze původně vyplynulo z toho, že jsem promeškal to kolo, kdy do boxů zamířili Jorge a Vale. Pokračoval jsem dál a doufal jsem, že déšť brzy skončí. V tu chvíli jsem ztratil opravdu hodně času. Řekl jsem si tedy, že několik kol počkám a uvidíme, co bude,“ vypráví dále Smith, který nakonec do boxů nezajel vůbec, a to se mu vyplatilo. Když probíhaly druhé zastávky, Smith se posunoval pořadím vpřed, až nakonec dojel druhý. „Toto je jeden z mých nejlepších výsledků a opravdu to byl pro mě velmi emotivní zážitek,“ dodává Smith.

Scott Redding (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing) – 3. místo

Svého nejlepšího výsledku kariéry v MotoGP se v Misanu dočkal i Smithův krajan Scott Redding. Přestože Brit v úvodu závodu upadl a ztratil tím cenný čas, dokázal se s pomocí vhodně zvolené strategie propracovat až k zisku svého prvního umístění na stupních vítězů. „Když začalo pršet, věděl jsem, že nemám co ztratit, takže jsem na suchých pneumatikách hodně tlačil na pilu. Jenže jsem tlačil až příliš, nedokázal jsem to ubrzdit, takže jsem nakonec vjel do kačírku a spadl jsem,“ popisuje Redding, který se v té chvíli myslel, že tím už závod pro něj skončil. Nakonec však Redding zjistil, že jej ještě ani nestačili všichni předjet. Zamířil tedy do boxů k výměně motocyklu, na mokrých pneumatikách se však necítil tak dobře. „Nemohl jsem je dlouho dostat do provozní teploty. A když už se mi to konečně dařilo, začala dráha rychle osychat,“ vysvětluje. „Přezul jsem na suché pneumatiky a říkal jsem si, že už nemám šanci, ale pak jsem uviděl P4. Myslel jsem, že je to chyba, ale pak jsem zjistil, že jsem sedm sekund za Bazem, tak jsem se do toho opřel, abych ho dohnal pro případ, že by znovu začalo pršet,“ říká šťastný Brit.

Loris Baz (Forward Racing) – 4. místo

Francouz Loris Baz stejně jako dva Britové, kteří dorazili do cíle před ním, zajel v Misanu svůj dosavadní nejlepší výsledek v MotoGP. Baz se navíc v sanmarinském závodě stal nejlepším jezdcem kategorie Open. Baz zvolil brzké přesednutí na motocykl se suchými pneumatikami, čímž se dostal hodně vpřed. V jistém okamžiku se držel na provizorních stupních vítězů, ale nakonec jej předjel Scott Redding. Baz dojel „až“ čtvrtý, přesto je velmi spokojený. „Bylo to skvělý den!“ zhodnotil neděli Baz. „Aniž bychom to předem tušili, jeli jsme mokrý závod a měnili jsme motorky ne jednou, ale rovnou dvakrát. Bylo náročné držet se na motorce s pneumatikami do sucha, ale myslím, že se mi to podařilo dobře. Byl jsem jeden z prvních, kdo zamířil do boxů pro mokré pneumatiky a po šesti kolech jsem byl znovu jedním z prvních, kteří se vydali do boxů pro hladké gumy,“ pokračoval Baz, který v některých chvílích ani nevěděl, na které pozici jede. „Poslední kolo bylo snad nekonečné. Chtěl jsem se jen bezpečně dostat cíle a teď vedu průběžné hodnocení kategorie Open,“ raduje se jezdec.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 5. místo

Rossimu letošní závod v Misanu nevyšel. Tímto závodem se přerušila Italova dlouhá série umístění na podiu. Naposledy na stupních vítězů chyběl loni v Aragonsku, v následujících šestnácti závodech se vždy probojoval mezi první tři a až nyní v Misanu skončil mimo podium. Rossi v závodě dlouho odkládal druhou výměnu motocyklu, čímž ztratil hodně času, který už nebylo možné dohnat. Z hlediska šampionátu však navýšil své vedení před Lorenzem, protože Španěl závod nedokončil. „Je pravda, že mistrovský titul, který chceme získat, je mnohem důležitější než vítězství v závodě. Jorge bohužel spadl, ale já jsem tím na něj navýšil náskok o dalších jedenáct bodů. To je pro mistrovství velmi dobré, ale je velká škoda přijít o umístění na podiu, protože jsem chtěl před všemi diváky tady dojet mezi prvními třemi,“ smutní Rossi. „Páté místo ještě pořád představuje dobrý výsledek, ale teď už se těšíme na závod v Aragonii. Do konce ještě zbývá pět závodů. Lorenzo je bohužel schopný vyhrát každý z nich a Márquez je také vždycky silný, takže ještě je pořád hodně bodů, o které je třeba bojovat. Aragon je náročná trať, ale testovali jsme tam a moje časy na kolo nebyly zrovna nejhorší, takže se budeme snažit, abychom odjeli dobrý závod a vybojovali umístění na podiu,“ plánuje Rossi.

Doporučujeme

Články odjinud