MotoGP v Sepangu 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Sepangu 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

V závodě zvítězil Dani Pedrosa, druhý dojel Jorge Lorenzo, třetí skončil Valentino Rossi. Nejdiskutovanějším momentem závodu se stal incident mezi Marcem Márquezem a Valentinem Rossim.

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – 1. místo

Dani Pedrosa vyhrál dva ze tří závodů pacifické série. První místo vybojoval v Japonsku a v Malajsii. V Austrálii byl pátý. Díky své nedělní výhře se Pedrosa posunul na čtvrté místo průběžného pořadí šampionátu před Andreu Iannoneho. „Jsem velmi šťastný, protože to byla pěkná Grand Prix!,“ zhodnotil Pedrosa. „Už od pátku jsme se cítili dobře a především jsme měli motorku, která fungovala dobře v každém tréninku. Nastavení, které jsme použili na tomto okruhu při únorových testech, mi hodně pomohlo a jsem velmi šťastný, že jsem pro tým vybojoval toto vítězství. Je mi však líto Marca kvůli tomu, co se mu přihodilo. Jsem rád, že se mi tuto sezónu daří ukončovat pozitivně, protože to byl těžký rok, ale teď už jsme se dostali do dobré formy. Nejtěžším závodem roku pro mě bývá Austrálie, ale tentokrát to bylo v pořádku a jsem opravdu rád, že se mi podařilo takto zvládnout zámořské turné,“ dodává španělský závodník.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 2. místo

Závodník z Mallorky si v Sepangu vyjel druhé místo. Jeho soupeř v boji o titul – Valentino Rossi – dojel až třetí, takže Lorenzo po zámořských závodech ztrácí na Rossiho jen sedm bodů (po Aragonii, která se jela před pacifickou sérií, to bylo čtrnáct). Lorenzo sice v Sepangu snížil ztrátu na Rossiho, přesto byl po závodě velmi rozhořčen. Jeho týmový kolega Rossi dostal za kolizi s Márquezem penalizaci v podobě tří trestných bodů, ve Valencii tak odstartuje jako poslední. Lorenzo se hodně zlobil, že Rossi dostal tak nízký trest. „Byl to velmi těžký závod. Udělal jsem maximum proto, abych se udržel co nejblíže Daniho zadního kola. Abych však byl upřímný, jeho rychlost byla neuvěřitelná,“ přiznal po závodě Lorenzo. „Byl tak rychlý a konzistentní, vedl motocykl tak perfektně, že ho bylo velmi obtížné předjet na brzdách. Nebyl jsem schopen skončit lépe než druhý, což je ale dobré, protože jsme tak snížili ztrátu. Když jsem viděl bitvu mezi Marcem a Valentinem, byl jsem velmi překvapen, protože to byla velká akce. Musím však respektovat rozhodnutí ředitelství závodu,“ sdělil Lorenzo v tiskové zprávě.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 3. místo

Vedoucí jezdec šampionátu – Valentino Rossi – v úvodu závodu hodně bojoval s Marcem Márquezem. Jezdci se neustále předjížděli. Nakonec došlo mezi nimi ke kontaktu a Márquez upadl. Ředitelství závodu udělilo Rossimu za tento incident tři trestné body. Vzhledem k tomu, že už Rossi jeden trestný bod má, bude muset v posledním závodě ve Valencii vyrážet z posledního místa na startu. Ital se však necítí jako viník nehody. „Ze záběrů z vrtulníku je jasné, že jsem nechtěl zapříčinit jeho pád. Jen jsem chtěl, aby ztratil trochu času, aby vyjel mimo ideální linii a zpomalil, protože on hrál tu svou špinavou hru – ještě horší než v Austrálii,“ vysvětluje Rossi incident ze svého pohledu. „Když jsem jel zeširoka a zpomalil až skoro do zastavení, podíval jsem se na něj, jako bych mu říkal: „Co to děláš?“ Pak došlo ke kontaktu. Dotkl se předloktím mé nohy a ta mi pak sklouzla ze stupačky. Když se podíváte na záběr z vrtulníku, je jasné, že když mi noha sjela ze stupačky, Márquez už havaroval. Nechtěl jsem ho nakopnout a to především proto, že když kopnete do motocyklu MotoGP, ten nespadne, je to příliš těžké. Podle mě ta penalizace není spravedlivá, protože Márquez tak vyhrál svůj boj. Jeho program je v pořádku, protože mě nutí ztratit šampionát. Tato sankce není správná, protože já jsem opravdu nechtěl zapříčinit jeho pád, jen jsem reagoval na jeho chování, ale nekopl jsem ho,“ vysvětluje dále Rossi. „Chtěl jsem bojovat s Jorge o šampionát, nechť vyhraje ten lepší, ale takhle se to nestane. Jak jsem řekl, nechtěl jsem, aby Márquez spadl, ale musel jsem něco udělat, protože Jorge už v tu chvíli byl pryč. Šampionát ještě není u konce, ale tato penalizace mi podrazila nohy a umožnila Márquezovi vyhrát,“ uzavírá Rossi.

Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) – 4. místo

Smithovi se příliš nedařilo ve volných trénincích. Dokonce musel do první kvalifikace. Z ní se mu podařilo postoupit do druhé a nakonec si vyjel deváté místo na startu. Se čtvrtým místem v závodě je tedy britský závodník spokojený. „Dokončit závod na čtvrtém místě, obzvlášť po tak náročném víkendu, je opravdu skvělý výsledek,“ řekl spokojený závodník. „Dobře jsem odstartoval, ale pak jsem ztratil v druhé zatáčce. Nicméně poměrně rychle se mi podařilo dostat se před Stefana Bradla a pak jsem se snažil udržet odstup do Cala a Doviziosa, protože jsem věřil, že v některé fázi závodu se k nim budu moci dostat. Proto jsem se také snažil co nejlépe se starat o pneumatiky. Ten incident s Calem byl pro Doviziosa nešťastný, je to škoda, protože by bylo dobré s ním bojovat,“ říká Smith, který se nakonec dokázal dostat před svého krajana Crutchlowa na čtvrté místo a veze si tak z Malajsie třináct bodů.

Cal Crutchlow (LCR Honda) – 5. místo

Crutchlow v Malajsii bojoval s Doviziosem. Mezi závodníky došlo ke kontaktu a Ital skončil na zemi. Crutchlow kontakt ustál. V další fázi závodu pak přišel o čtvrté místo, protože jej předjel jeho krajan Bradley Smith. Nakonec si Crutchlow veze z Malajsie jedenáct bodů za páté místo. „Dnes to byl trochu podivný závod. Měl jsem problém s brzdovou páčkou zhruba po osmi kolech. Podařilo se mi však co nejlépe pošetřit pneumatiky, ale samozřejmě jsem nebyl spokojený s brzdami kvůli těm problémům,“ sdělil po závodě Crutchlow, který je s výsledkem spokojený. „Také bych se rád omluvil Dovimu za to, že jsem ho srazil. On je tím posledním jezdcem, kterého bych chtěl srazit, protože on je ten nejčistší jezdec. Omluvil jsem se mu a vzal to velmi dobře,“ dodává Crutchlow.

Doporučujeme

Články odjinud