MotoGP v Silverstone 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Silverstone 2016: Ohlasy prvních pěti v cíli

Na okruhu Silverstone jezdce potrápilo počasí během soboty, kdy se jela kvalifikace za deště. Nedělní závod už absolvovali na suchém povrchu, ale závod musel být hned v úvodu zastaven kvůli ošklivé nehodě Baze a Pola Espargara. Vše se naštěstí obešlo bez vážnějších následků a závod mohl brzy zase pokračovat. Pro výhru si dojel Maverick Viňales. Jedná se o jeho první výhru v MotoGP.

Maverick Viňales (Team Suzuki ECSTAR) – 1. místo

Po letní přestávce už se odjely tři závody a ve všech těchto třech závodech se radoval jezdec, pro kterého to zároveň byla jeho první výhra v MotoGP. Rakouský závod ovládl Iannone, v Brně se první výhry dočkal Crutchlow a nyní v Silverstone si pro první výhru dojel Maverick Viňales. Jednadvacetiletý Španěl se ujal vedení hned v úvodu, jenže pak došlo k přerušení kvůli nehodě Baze a Espargara. Přerušení však Viňalese nijak nevykolejilo a jezdec se i po opakovaném startu rychle dostal na první místo a následně si dojel pro vítězství. Jednalo se o první vítězství Suzuki od roku 2007, kdy se z výhry těšil Chris Vermeulen. „Vítězství bylo pro mě velice emocionální. Je to mé první vítězství v MotoGP a navíc je i první pro Suzuki od roku 2007. Tým odvedl absolutně vynikající práci,“ řekl Španěl po svém úspěchu. „Po prvním startu jsem cítil potřebnou jistotu, věděl jsem, že budu schopný držet se vpředu, což jsem hned po druhém startu i udělal. Cit s motorkou byl skvělý, hned od začátku jsem pořádně zatlačil na pilu, vybudoval jsem si potřebný náskok a pak jsem se jej snažil udržovat. Po posledním závodu jsem cítil, že máme potřebný potenciál a dnes jsme předvedli, že se naše práce vyvíjí správným směrem,“ dodává mladý Španěl.

Cal Crutchlow (LCR Honda) – 2. místo

Cal Crutchlow se v Brně poprvé podíval na stupínek nejvyšší, což jej před domácím závodem hodně povzbudilo. V Silverstone si v deštivé kvalifikaci vyjel pole position, ale v závodě nestačil na Viňalese. Nemusí však být nijak výrazně smutný, protože se před domácím publikem dostal na stupně vítězů – skončil druhý. „Bylo skvělé být součástí dnešní bitvy. Britské publikum se dobře bavilo. Rád bych poděkoval týmu LCR a Hondě za všechnu usilovnou práci, kterou v posledních týdnech odvedli. Sezonu jsme zahájili několika pády a problémy s motorkou, ale teď je vidět, že se všechna práce vyplatila,“ prohlásil Crutchlow po domácím závodě. „Bitva s Marcem a Valentinem byla naprosto parádní. Také chci poblahopřát Maverickovi, protože doslova ovládl závod a odvedl vynikající práci. Čtyři noví vítězové v posledních čtyřech Grand Prix je něco naprosto ojedinělého. Stát na stupních vítězů před svými domácími fanoušky je úžasné a jsem vážně hrdý na to, že jsem to dokázal. Cítím se teď být ve skvělé formě a doufám, že v Misanu budeme mít další úspěšný závod, ačkoliv je jasné, že to nebude snadné, protože to v posledních letech tento okruh neseděl mně ani Hondě. Ovšem to mi nezabrání v tom, abych to příští týden znovu nezkusil,“ říká odhodlaně Brit.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 3. místo

Ital Rossi se už po brněnském závodě, který vůbec nevyšel jeho kolegovi Lorenzovi, dostal na druhé místo v průběžném hodnocení šampionátu. V Británii se Rossimu podařilo navýšit náskok na svého týmového kolegu, který tentokrát dojel osmý. Navíc Rossi dojel před vedoucím mužem šampionátu Márquezem, takže tím trošku snížil Španělův náskok, který ovšem i tak zůstává velký – 50 bodů. „Z hlediska šampionátu se jedná jen o tři body, ale jsem spokojený, protože to byl tvrdý boj. Bojoval jsem celý závod a nikdy jsem se nevzdal. Bohužel mi po osmi nebo devíti kolech začala hodně klouzat zadní část motorky, takže bylo obtížné udržet motorku pod kontrolou, nicméně v závěru to bylo s Marcem a Crutchlowem velmi zábavné a ze stupňů vítězů mám velkou radost,“ sdělil Ital. „Na suchém povrchu jsem nebyl tak silný. Skvěle jsem si zazávodil s Márquezem a stejně tak i s Crutchlowem a Iannonem. Udělal jsem maximum a vybojoval jsem stupně vítězů. Není to tak podstatné z hlediska šampionátu, ale má to význam pro mě i pro můj tým. Odvezl jsem si pár šmouh od Márquezových pneumatik, protože jsme byli dvakrát nebo třikrát v kontaktu. Bitva to byla dobrá, sice byla tvrdá, ale férová, což jsem si užil a rád se na ni podívám ještě jednou v televizi,“ říká Rossi.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 4. místo

Marquez se ze všech sil snažil, aby se dostal na co nejvyšší pozici, ale při těchto snahách vyrobil několik chyb, zajezdil si mimo dráhu a nakonec se ani nevešel na podium. Dojel čtvrtý těsně před svým týmovým kolegou Pedrosou. „Tato neděle patřila k těm náročným, protože existovalo hodně způsobů, jak k závodu přistoupit, alespoň z hlediska možností pro přední a zadní pneumatiku. Možná jsme špatně zvolili přední pneumatiku,“ hodnotí Márquez. „Vybrali jsme měkkou, což bylo to, co jsme před závodem považovali za nejlepší. Že jsme udělali chybu, jsem si uvědomil až v době, kdy byl závod v plném proudu. V tom okamžiku jsem se rozhodl vytěžit z dané situace co nejvíc. Je škoda, že jsem byl dlouhý na brzdy, když jsem bojoval o druhé místo, ale nakonec jsme situaci napravili poměrně dobře. Dojeli jsme čtvrtí a ztratili jen tři body z celkového náskoku, což je to podstatné,“ uzavírá Márquez.

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – 5. místo

Pedrosa aktuálně nemá nejlepší období. Letos byl na stupních vítězů zatím jen dvakrát, naposledy v Katalánsku. V následujících čtyřech závodech po Katalánsku se ani nedostal do první pětky, až nyní ve Velké Británii dojel pátý. „Vzhledem k podmínkám na trati to byl náročný víkend. Stále bylo chladno, občas zapršelo a slunce nikdy pořádně nevysvitlo,“ stěžoval si Pedrosa. „Nebylo lehké získat dobrý pocit z pneumatik, protože na asfaltu nebyla žádná guma. Zvolil jsem kombinaci měkká – měkká, takže jsem věděl, že v závěrečných kolech budu mít jisté problémy. Z celkového hlediska si však myslí, že to v daném okamžiku byla nejlepší možnost. Co se týče výsledků, udělali jsme krok vpřed, což je dobrá zpráva. Také jsme získali znovu trochu víc důvěry, a to zejména při vjezdu do zatáček. Stále zůstávají některé věci, které ještě musíme vylepšit, ale máme za sebou slušný závod a zajeli jsme přiměřené časy. Budeme se snažit si z toho vzít to pozitivní a na zbytku zapracovat,“ dodává Španěl.

Doporučujeme

Články odjinud