MotoGP v Silverstone: Ti, co se na pódium nevešli

MotoGP v Silverstone: Ti, co se na pódium nevešli

Po ohlasech jezdců MotoGP, kteří se ve Velké ceně Velké Británie umístili na pódiu, přinášíme vyjádření závodníků, kteří v Silverstone pódiové pozice nevybojovali.

Valentino Rossi (Yamaha Factory Racing) - 4. místo
Fenomenální Ital dojel na čtvrté příčce už potřetí v řadě a popáté v sezoně. "Pro mě je tento výsledek o kousek pozitivnější než v Brně. Pokaždé, když jsem sem přijel, měl jsem špatný výsledek, tentokrát jsme pracovali jiným a lepším způsobem. Pořád je to ale čtvrté místo. Měl jsem dobrý start, jenže chlapi mezi druhým a sedmým místem byli bohužel v prvních kolech mnohem rychlejší než já. Druhá polovina závodu nebyla tak špatná," zhodnotil. "Budeme dál tvrdě pracovat, nikdy se nevzdáváme, nezaostáváme o tolik. Máme konstantní tempo a jsme téměř vepředu, ale musíme být trochu rychlejší. Dál musíme pracovat na zlepšování našeho tempa. Udělali jsme mezi warm-upem a závodem modifikace, díky kterým jsem získal lepší pocit z přední části."

Álvaro Bautista (GO&FUN Honda Gresini) - 5. místo
Španěl znovu těsně prohrál s Rossim, tentokrát o 0,065 sekundy. "Bohužel jsem se musel znovu sklonit před Valentinem, ale užili jsme si dost zábavy. Poslední kolo bylo opravdu pěkné, několikrát jsme se předjeli, ale bohužel jsem to nedokázal udržet a porazil mě o pouhých 0,065 sekundy. Je to škoda, ale jsem spokojen, protože jsme znovu zlepšili pocit z motorky," našel pozitiva. "Na začátku závodu jsem měl velký přítlak a znovu potvrdil naši dobrou formu z poslední doby. Potřebujeme jen udělat další malý krok, abychom byli ještě konkurenceschopnější, ale to přijde. Doufejme, že v domácí velké ceně týmu v Misanu předvedeme další pěkný závod."

Stefan Bradl (LCR Honda) - 6. místo
Němec zopakoval výsledek z Brna a ze závodu měl i podobný pocit. "Čelili jsme stejným problémům. Trápili jsme se s okraji pneumatik a výjezdy se zatáček. Je to pro mě zklamání, protože při brzdění jsem opravdu silný. Musíme analyzovat, proč dokážeme být na použitých gumách rychlejší v trénincích a ne v závodech," vysvětloval. "Samozřejmě jsme očekávali lepší umístění, ale není čas si stěžovat. Musíme pracovat tvrději, abychom před Misanem našli řešení."

Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3) - 7. místo
Angličan byl rád, že už víkend skončil. "Minimálně jsme dokončili závod, rozhodně nebyl nejlehčí. Je zklamáním, že jsem nemohl víc bojovat. Ale po pádech jsem vůbec neměl sílu v pravé ruce, navíc jsem na startu postrádal přilnavost, protože pneumatiky byly studené. To se bohužel stává, když spadnete třikrát za víkend. Neměl jsem dostatek času, abych na motorce odjel dostatek kol a pořádně ji nastavil. Jediné pozitivum, které si můžeme vzít, je, že jsme byli rychlejší než loni," uvedl. "Ale to je určitě méně, než v co jsem doufal, když jsme na trať ve středu přijeli. Gratuluji Jorgemu, Marcovi a Danimu, protože předvedli neuvěřitelnou podívanou. Měli fantastickou rychlost. Rád bych tam byl s nimi. Teď se těším na několik klidných dnů doma, než pojedeme do Misana, kde doufám budu znovu bojovat více v popředí."

Nicky Hayden (Ducati Team) - 8. místo
Mistr světa z roku 2006 byl rychlý ve warm-upu, ale při nehodě poškodil motorku. "Musel jsem v závodě použít náhradní stroj. I když měl starší motor, fungoval dobře. Měl jsem dobrou bitvu s Bradleym a Dovim. Před závodem jsem doufal, že budeme moci být lepší," přiznal. "Ale myslím, že osmé místo je maximem. Budeme pokračovat a zkusíme se posunout dopředu."

Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) - 9. místo
Angličan se po brněnském výpadku vrátil na body. "Byl jsem velmi spokojen se svým startem. Rozhodli jsme se závodit s měkčí zadní pneumatikou, protože jsme po celý víkend postrádali přilnavost. Chtěl jsem, aby vyšlo slunce, ale bohužel teploty zůstaly chladné. Už po třech kolech jsme věděli, že závod bude obtížný," vzpomínal. "Pravděpodobně by bylo lepší vybrat tvrdou pneumatiku, ale neměli jsme dost času, abychom to v sobotu vyhodnotili. Udělali jsme, co jsme mohli. I když jsem nechtěl dojet za Nickym. Když těsně přede mnou upadl Andrea, rozhodl jsem se, že bude bezpečnější dojet závod v klidu. Celkově to byl obtížný víkend, ale bylo neuvěřitelné jet před téměř pětasedmdesáti tisíci Brity."

Aleix Espargaró (Power Electronics Aspar) - 10. místo
Nejlepší jezdec CRT měl podle svých slov stejně jako v Brně potíže se soustředěním. "V posledním tréninku jsem udělal velkou chybu. Když jsem opustil box, pneumatiky byly studené a já upadl, zlomil jsem si malíček a pohmoždil krk. Tým lékařů odvedl skvělou práci, stejně jako v Indianapolis. Děkuji za injekci proti bolesti. Skoro vůbec jsem při závodě necítil nepohodlí, bylo to lepší, než jsem očekával," pochvaloval si. "V závodě jsem musel dát více než sto procent do toho, abych se stal nejlepším jezdcem CRT. Byli jsme deset sekund před dalšími CRT, ale rád bych byl blíž motocyklům MotoGP. Budeme na to myslet při přípravě na Misano."

Andrea Iannone (Energy T.I. Pramac Racing) - 11. místo
Ital má za sebou obtížný víkend. "Vždy se ze sebe snažím dostat maximum, ale nebylo to jednoduché. Pořád jsem byl dost daleko od nejlepších, stejně jako další jezdci na Ducati. Největším problémem je v současnosti bolest v rameni. Za poslední měsíc jsem měl spoustu léků na tlumení bolesti a nejsem si jistý, jestli mají efekt," přiznal. "Nejsem spokojen, jak to šlo, ale vím, že jsem odvedl maximum. Teď budu moci využít krátké přestávky před Misanem. Budu dost pracovat se svým fyzioterapeutem, abych znovu získal sílu a pohyblivost ve svém rameni. Doufám, že v Misanu dosáhnu minimálně osmdesáti nebo devadesáti procent, protože bych byl rád fit před svým domácím publikem."

Michele Pirro (Ignite Pramac Racing) - 12. místo
Ital bodoval i při svém dalším záskoku za Bena Spiese. "Ráno jsem se na motorce cítil dobře, takže je škoda, jak se věci vyvinuly. Měl jsem dobrý pocit, ale pak jsem měl nečekaný pád. V závodě jsem musel použít druhou motorku s jiným nastavením a po ranní nehodě jsem ztratil sebedůvěru," vysvětloval. "Byl jsem znovu pomalejší. Naštěstí jsem od poloviny závodu získal několik pozic a našel dobrý rytmus. Děkuji moc týmu za přípravu motorky pro závod. Doufám, že v Misanu budu mnohem lepší."

Héctor Barberá (Avintia Blusens) - 13. místo
Španěl se poprvé od závodu v Laguně Seca vrátil na body. "V Brně jsem upadl a nemohl dokončit závod, ale jak už jsem řekl, byli jsme silní a tady jsme to mohli ukázat. Zajeli jsme dobrý závod, měl jsem slušné tempo a byli jsme druhé CRT. Před letní přestávkou jsme byli trochu více napjatí, měli jsme solidní výsledky, ale poslední závody nedopadly dobře," vzpomínal. "Tým odvádí skvělou práci, během tréninků jsme se postupně zlepšovali, což nám umožnilo odjet dobrý závod. Musíme dál dělat pokrok, protože výhoda, kterou jsme měli oproti podobným týmům, se snížila, například oproti Colinově týmu. Teď musíme dost tlačit. Za několik dnů jedeme do Misana, kde jsem byl vždy velmi dobrý. Doufám, že budu mít dál štěstí."

Colin Edwards (NGM Mobile Forward Racing) - 14. místo
Američan prohrál o 0,153 sekundy s Barberou. "Závod nešel přesně podle plánu. Měl jsem dobrý start, uviděl Espargara, se kterým jsem pochopitelně chtěl závodit. Mohl jsem ho stíhat, ale nemohl jsem držet stejné tempo. Zajížděl jsem 2:04,9 až 2:04,6 a zdálo se, že je vše OK, dokud mi osm kol před cílem neodešla pneumatika. Ztratil jsem postranní přilnavost. Nemohl jsem udržet stejnou rychlost v zatáčkách, jakou jsme měli předtím. Upřímně řečeno, neodjeli jsme moc kol na tvrdé pneumatice. Když začala odcházet, měl jsem problémy držet tempo," upozornil. "Viděl jsem Iannoneho a Barberu, byli blízko, ale nemohl jsem s nimi nic dělat. Musíme přijít na to jak dosáhnout konzistentní trakce na rovinatých tratích, jako je tato. Máme už několik nápadů pro Misano, na kterých budeme pracovat. Děkuji všem svým chlapům, tento víkend pracovali velmi tvrdě. Pozitivní je, že jsme byli znovu nejlepší CRT v kvalifikaci, ale jsem připraven být jím i v závodě."

Danilo Petrucci (CAME Iodaracing) - 15. místo
Ital získal další bodovaný výsledek. "Odstartoval jsem velmi dobře. Držel jsem se strojů MotoGP, které byly přede mnou. Bohužel mi odcházely pneumatiky a začal jsem ztrácet. Později jsem se v boji o pódium mezi CRT trápil s Barberou, neudržel jsem ho. Nakonec jsem dobře ubránil svou pozici před Randym de Punietem. V poslední části závodu jsem si pořád připadal, jako bych už byl v posledním kole. Bylo to opravdu náročné," vzpomínal.

Randy de Puniet (Power Electronics Aspar) - 16. místo
Francouz se na body nevešel. "O tomto víkendu jsme se s naší prací vydali znovu správným směrem. Díky tomu jsme měli dobré tempo a byl jsem přesvědčen, že zajedeme dobrý závod. Byl jsem překvapen, protože jsem si ho neužil, jak jsem očekával. Neměl jsem dobrý start a ztratil jsem nějaké pozice. Petrucci mě předjel, pak pro mě bylo těžké se ho udržet. Jeho motor byl trochu rychlejší než náš," uznal. "To bylo o několik kol dříve, než jsem ho dokázal předjet. Získal jsem určitý náskok a dohnal Pirra. Zaznamenal jsem problém s převodovkou a nemohl jsem moc snadno řadit. Nepochopil jsem, co se stalo, protože tým všechny části během víkendu vyměnil. Moje tempo klesalo a Petrucci mě znovu předstihl. Byla to škoda, za normálních okolností jsem mohl bojovat ve skupině s Iannonem, Edwardsem a Barberou."

Claudio Corti (NGM Mobile Forward Racing) - 17. místo
Ital závodil necelý týden po svém brněnském pádu a na body nedosáhl. "Víkend nešel podle plánu. Doufal jsem, že po nehodě v Brně a mém setrvání v nemocnici mi bude lépe. Bylo tu několik faktorů, které mi neumožnily najít ideální nastavení motorky, a pravděpodobně nejsem stoprocentně zregenerovaný po nehodě," zhodnotil. "Moc mě to mrzí, protože jsem se moc těšil, že budu tady v Silverstone závodit. Je to jedna z mých oblíbených tratí. Dojel jsem blízko bodů. Do Misana jedeme s vědomím, že máme před sebou dost práce."

Hiroši Aojama (Avintia Blusens) - 18. místo
Japonec po nedávném výsledkovém vzestupu vyšel bodově naprázdno. "Byl to pro mě od začátku celkem obtížný víkend. Zkoušeli jsme různé konfigurace, ale nedosáhli jsme výsledků, jakých jsme chtěli. Nezískal jsem pocit z předchozích závodů, proto jsem nemohl být konkurenceschopnější," zdůvodnil. "V závodě jsem měl z motorky lepší pocit. I když to nebylo jednoduché a výsledek není nejlepší, vnímám ho vzhledem ke všem problémům, které jsme během víkendu měli, pozitivně. Teď musíme vyvodit závěry z toho, co se stalo, a v dalším závodě se zlepšit."

Michael Laverty (Paul Bird Motorsport) - 19. místo
Britský závodník byl nadšen z atmosféry domácího závodu. "Bylo skvělé vidět, jakou podporu má britský závodní projekt týmu PBM. Konečný výsledek pochopitelně není takový, jaký jsme chtěli, ale je to realita vývoje nového motocyklu ve světové konkurenci. Zlepšíme se. Věřím tomu. Chtěl bych poděkovat celému týmu za tvrdou práci," uvedl.

Yonny Hernández (Paul Bird Motorsport) - 20. místo
Kolumbijec po pátečním pádu ztratil dobrý pocit. "Od poloviny závodu jsem cítil zvláštní vibrace, tak jsem nechtěl riskovat. Nejsem spokojen, protože vím, že mohu jet lépe. Doufám, že v Misanu dokážu bojovat o body," přeje si.

Bryan Staring (GO&FUN Honda Gresini) - 21. místo
Australan se tentokrát nevešel ani do první dvacítky, jeho výkon ovlivnilo zranění. "Moje ruka neměla cit už po třech kolech, nemohl jsem udržet tempo. Jsem si jistý, že to byl důsledek mé sobotní nehody. Trápil jsem se, ale byl jsem odhodlán dojet až do cíle, tak jsem dál tlačil. Nedosáhli jsme tu našich cílů, ale nemohl jsem udělat o moc víc," litoval.

Andrea Dovizioso (Ducati Team)
Ital poprvé v sezoně upadl a nedokončil závod. "Je to opravdu škoda, protože jsem měl dobrou strategii. Nicky a já jsme se snažili celý závod držet Smithe. Dokázali jsme to až do konce. Snažil jsem se získat na ně menší náskok před poslední zatáčkou, ale ve dvanácté zatáčce, v místě, kde jsem to nečekal, mi uteklo přední kolo. Byl jsem tam celkem rychlý a cítil se bezpečně," divil se následnému pádu. "Nemyslím, že jsem udělal velkou chybu. Možná jsem byl jen trochu rychlejší než normálně, ale jako vždy jezdíme na limitu. Přední kolo se zavřelo a šel jsem na zem. Jsem opravdu zklamán, protože jsem mohl být osmý, což bylo maximum, kterého jsme tento víkend mohli dosáhnout. Ztratil jsem nějaké body v šampionátu a velmi se omlouvám týmu."

Lukáš Pešek (CAME Iodaracing)
Český jezdec opět odstoupil hned v úvodu. "Nedokázal jsem dojet ani jedno kolo. Jsem opravdu zklamán. Zahodili jsme víkend, doufám, že v Misanu budu lepší," přeje si.

Karel Abraham (Cardion AB Motoracing)
Druhý český zástupce do Silverstone vůbec neodcestoval, po poradě s lékaři dal přednost rekonvalescenci ramene zraněného ještě z Indianapolis. "Je mi to docela líto, Silverstone mám rád, předloni jsem tam zajel jeden z top výsledků v MotoGP (sedmé místo). Teď už ho podruhé kvůli zranění vynechám," litoval. "V této sezoně už nemůžeme moc přemýšlet nad solidním celkovým výsledkem, stále je ale před námi hodně závodů, ve kterých můžu zajet dobrý výsledek a snad i vylepšit naše letošní dosavadní maximum (čtrnácté místo). První z nich může být právě Misano. K tomu je ale třeba, abych byl zdravotně stoprocentně v pořádku."

Doporučujeme

Články odjinud