MotoGP ve Valencii 2014: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP ve Valencii 2014: Ohlasy prvních pěti v cíli

Svou třináctou výhrou v letošní sezóně překonal Marc Márquez Doohanův rekord z roku 1997. Spolu s Márquezem se na podium vydali i Valentino Rossi a Dani Pedrosa.

Marc Márquez (Repsol Honda) – 1. místo         

Marc Márquez letos zvítězil třináctkrát. Tolik vítězství v jedné sezóně MotoGP ještě nikdo nezískal. Márquez má radost ze svého vítězství a také je moc šťastný, že titul v Moto3 získal právě jeho bratr: „Jsem potěšen – hlavně kvůli bratrovi! Je to velmi šťastný den, dokonce ještě více než v Motegi, když jsem byl korunován šampiónem já. Dnes Alex získal titul Moto3, který si zasloužil. Navíc se mi podařilo uzavřít sezónu vítězstvím ve Valencii. Blahopřeji svému bratrovi k jeho sezóně, protože on i Honda odvedli letos skvělou práci,“ těší se Marc Márquez z dalšího titulu v rodině. Co se týče závodu ve Valencii, vzpomněl si Márquez na Aragonsko, kde začalo pršet a Márquez zůstával na suchých pneumatikách tak dlouho, až nakonec upadl. Včera ve Valencii také uvažoval, zda by neměl vyměnit motocykl, ale „nakonec jsme zůstali v klidu, dnes nám naše strategie přinesla úspěch,“ říká Márquez a závěrem připojuje děkování týmu za celou letošní sezónu.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 2. místo

Valentino Rossi si ve Valencii dojel pro druhé místo a druhý nakonec skončil i v celkovém pořadí šampionátu. Ve Valencii Ital vyrážel z prvního místa už popadesáté ve své kariéře v královské kubatuře. Celkově (i včetně slabších tříd) to byla jeho šedesátá pole position. Na vítězství sice Rossi ve Valencii nestačil, přesto je spokojený: „Jsem šťastný, protože jsem dokončil toto velmi pozitivní období pro mě i můj tým skvělým závodem a dobrým výsledkem ve Valencii. Pro mě je velký úspěch jet z pole position a skončit na druhém místě, a to zejména proto, že tento závod byl velmi obtížný a podmínky byly velmi nebezpečné. Snažil jsem se zůstat koncentrovaný a neudělat chybu. Je to trochu škoda, že jsem začal mít potíže s pravou stranou pneumatiky. Nebyl jsem totiž tak daleko od Marca. Byla to ale dobrá sezóna. Získali jsme druhé místo v šampionátu, několik pódií a dvě vítězství. Nyní musíme pracovat na tom, abychom příští rok byli ještě lepší. Moje smůla se jmenuje Marc Marquez, protože bez něj bych mohl vyhrát šampionát a spoustu závodů. Odvedl fantastickou práci a ovládl spoustu závodů. Je mi velkým potěšením bojovat s ním,“ tvrdí Ital a zároveň dodává, že se nikdy nevzdá a příští rok se pokusí Márquezovi ještě více přiblížit

Dani Pedrosa (Repsol Honda) – 3. místo

Dani Pedrosa dokončil Grand Prix Valencie na třetím místě. V průběžném pořadí mistrovství světa se dlouho držel na druhé pozici. Během sezóny jednou zvítězil – stalo se tak v Brně. Pedrosa byl prvním, kdo letos porazil Márqueze, který ovládl prvních deset závodů. Celkově ovšem Pedrosa s letošní sezónou spokojen není. V závěru nakonec klesl až na celkové čtvrté místo: „Nebyla to moje nejlepší sezona a samozřejmě nejsem spokojen, ale budeme si z této situace muset vzít nějaká pozitiva, protože jsme se toho letos hodně naučili. V příštích dnech budeme mít nějaké testy a budeme se snažit, abychom z motocyklu vymáčkli to nejlepší pro další test, který přijde v únoru. Dnešní závod byl těžký. V některých oblastech trati dost pršelo a bylo velmi těžké se udržet ve vzpřímené poloze, protože jiné části dráhy byly suché. Museli jsme riskovat a současně také dávat pozor. Na druhou stranu, jsme skončili na stupních vítězů, což je dobře, protože v předchozích dvou závodech jsme nebrali body,“ hodnotil včerejší závod i celou sezónu Španěl.

Andrea Dovizioso (Ducati Team) – 4. místo

Andrea Dovizioso ve Valencii hodně bojoval se svým týmovým kolegou Crutchlowem o čtvrté místo. Chvílemi si měnili pozice téměř v každé zatáčce. Nakonec to byl právě italský závodník, kdo čtvrté místo vybojoval. „S tímto čtvrtým místem jsem velmi spokojený, protože to potvrzuje, že jsme tento víkend pracovali dobře navzdory zklamání v kvalifikaci. Jsem spokojený s tím, jak jsem zvládal závod, protože pokud startujete ze třetí řady ve Valencii, je to velmi složité, abyste získávali pozice. Bylo to těžké, protože za deště nikdy nemůžete cítit limit, a tak záleží na tom, jak moc chcete riskovat. Udělal jsem maximum, co jsem maximálně mohl,“ popisuje Dovi, který v celkovém pořadí skončil pátý. Na adresu svého týmového kolegy dodává: „S Calem byla opravdu pěkná a tvrdá bitva, ale čistá jako vždy, tak jsem si to opravdu užil. Teď je mi trochu líto, že Cal opouští náš tým!“

Cal Crutchlow (Ducati Team) – 5. místo

Cal Crutchlow bitvu se svým týmovým kolegou Doviziosem sice prohrál, ale nesmutní: „Odvedli jsme dobrou práci. Myslím, že jsem mohl tlačit trochu víc v obtížných podmínkách, které vytvořil déšť, ale mohli jsme být dostatečně silní pro tento výsledek i za zcela suchých podmínek. Byl jsem spokojen s víkendem, cítil jsem, že má závodní rychlost byla dobrá a s Andreou jsme udělali dobrý závod, takže jsem spokojený s posledním závodem sezóny. Samozřejmě velké díky patří Ducati a všem klukům z týmu: odvedli skvělou práci a bude smutné je opustit. Přeji jim všem hodně štěstí do budoucna,“ uzavírá své účinkování v týmu Ducati britský závodník.

Doporučujeme

Články odjinud