MotoGP: Z výhry se před domácím publikem raduje Márquez

MotoGP: Z výhry se před domácím publikem raduje Márquez

Marc Márquez svou dobrou formu v Aragonii potvrdil vítězstvím a navýšil své vedení v šampionátu. Na podium jej doprovodili Jorge Lorenzo a Valentino Rossi.

Závod královské kubatury v Aragonii byl vypsán na třiadvacet kol a jako první se do něj pouštěl Marc Márquez, jehož mladší bratr před chvílí vybojoval své první umístění na podiu v kategorii Moto2. Spolu s Marcem Márquezem startovali z první řady i Maverick Viňales a Jorge Lorenzo. A byli to právě tito tři jezdci, kteří se v prvním kole seřadili na nejvyšších příčkách. Cílem prvního kola projel jako vedoucí jezdec Maverick Viňales. Márquez během prvního kola předjel Lorenza a dostal se tak na druhé místo. V následujícím kole již Márquez útočil na vedoucího Viňalese a uspěl – předjel svého mladšího krajana. Viňales se s tím ovšem nehodlal nijak snadno smířit.

Márquez Viňalesovi a ostatním nedobrovolně pomohl, když jednu ze zatáček neprojel ideálním způsobem a navíc měl co dělat, aby neupadl. Márquez tak klesl až na páté místo. Viňales se ujal vedení. Lorenzo poskočil na druhé místo, Rossi na třetí. Čtvrtý byl Dovi.

Devatenáct kol před závěrem se Valentino Rossi hodně snažil předjet Lorenza a netrvalo dlouho a Rossi už byl před svým týmovým kolegou. Viňales už ovšem měl v té době mírný náskok. Márquezovi se mezitím podařilo posunout na čtvrté místo. Dovi naopak klesl až za Aleixe Espargara na šesté místo.

Sedmnáct kol před cílem již byl Valentino Rossi těsně za Viňalesem a snažil se dosavadního vedoucího jezdce aragonského závodu překonat. V témže kole dokázal Márquez předjet Lorenza a vrátil se tak zpět na provizorní stupně vítězů.

Viňales ovšem nechtěl přepustit své první místo jen tak snadno. V té době bylo oznámeno, že Danilo Petrucci obdržel penalizaci v podobě průjezdu boxovou uličkou za incident se Scottem Reddingem. Britský jezdec v úvodu upadl a viníkem byl uznán právě Petrucci.

Patnáct kol před koncem se Rossimu podařilo předjet Viňalese. A této dvojici se postupně přibližoval Marc Márquez. Nedlouho poté měl Viňales problém – projel se mimo ideální stopu a klesl za Márqueze a málem i za Lorenza, ale pro tuto chvíli ještě třetí místo udržel, jenže o pár zatáček později se Lorenzovi podařilo Viňalese předjet.

Třináct okruhů před šachovnicí vedl Rossi, Márquez se mu přibližoval a za ním společně bojovali Lorenzo a Viňales.

V následujícím okruhu už se Márquez pokusil zaútočit na Rossiho a uspěl. Před domácím publikem se znovu vrátil na první pozici. Rossi ovšem nerezignoval, držel se těsně za svým soupeřem a snažil se na něj tlačit. Lorenzo a Viňales jezdili s menším odstupem za Rossim. Lorenzo byl jen velmi těsně před Viňalesem.

Postupem času se zadařilo Márquezovi, že poodjel Rossimu a v čele se tak osamostatnil. Rossi zůstal druhý, ale Lorenzo s Viňalesem nebyli nijak zvlášť daleko. Sedm kol před závěrem došlo ke změně na páté příčce. Před Pedrosu se dostal Crutchlow a následně začal na Pedrosu útočit i Aleix Espargaro.

Šest kol před cílem byl Lorenzo těsně nalepen na Rossim a následně se pokusil i o útok, ale tentokrát neuspěl. Úspěchu se dočkal až o pár zatáček později. Viňales přestal stíhat tempo jezdců Yamahy a nabral ztrátu, do bojů o provizorní podium tak v aktuální situaci nemohl zasahovat.

Tři okruhy před šachovnicovým praporkem vedl Márquez. Dvojice Yamahy na něj měla ztrátu, takže se nezdálo, že by některý z jezdců mohl Márqueze v posledních okruzích ohrozit. Mezi Lorenzem a Rossim to zůstávalo těsné. Lorenzo sice před nějakou dobou Rossiho předjel, ale nedokázal mu odjet.

V předposledním kole zaútočil Rossi na Lorenza, ale vyjel mimo trať a ztratil hodně času. Z dramatického boje o druhé místo v závěru závodu tak sešlo. Rossi se udržel na třetí příčce, ale ztráta na Lorenza byla taková, že ji již v posledním kole dohnat nemohl.

Pro vítězství před domácím publikem si nakonec dojel Marc Márquez a navýšil tak vedení v šampionátu. Jako druhý protnul cílovou čáru Jorge Lorenzo a jako třetí dorazil Valentino Rossi. Nepopulární bramborovou medaili si z Aragonie veze Viňales. Páté místo vybojoval Crutchlow. Pedrosa – vítěz závodu v San Marinu – dojel doma šestý. Následovali bratři Espargarovi a Bautista s Bradlem. Dvě Aprilie se tak objevily v elitní desítce.

Další body se budou rozdávat až v polovině října v Japonsku. Před jezdci je tak téměř třítýdenní přestávka.

GP Aragonie - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Marc MARQUEZ Honda 167 41'57,678
2 Jorge LORENZO Yamaha 166,8 2,74
3 Valentino ROSSI Yamaha 166,6 5,983
4 Maverick VINALES Suzuki 166,4 8,238
5 Cal CRUTCHLOW Honda 166,1 13,221
6 Dani PEDROSA Honda 165,8 17,072
7 Aleix ESPARGARO Suzuki 165,7 18,522
8 Pol ESPARGARO Yamaha 165,7 19,432
9 Alvaro BAUTISTA Aprilia 165,4 23,071
10 Stefan BRADL Aprilia 165,1 27,898
11 Andrea DOVIZIOSO Ducati 164,8 32,448
12 Michele PIRRO Ducati 164,7 35,033
13 Hector BARBERA Ducati 164,6 36,224
14 Eugene LAVERTY Ducati 164,5 37,621
15 Nicky HAYDEN Honda 164,3 40,509
16 Yonny HERNANDEZ Ducati 164,1 43,906
17 Danilo PETRUCCI Ducati 163,3 56,74
18 Loris BAZ Ducati 163,1 59,681
19 Scott REDDING Ducati 160,9 +1'34,126
Neklasifikován    
  Tito RABAT Honda 164,4 7 kol

Doporučujeme

Články odjinud